Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica pralka PA4560A411 nie wylewa wody - moduł

Sebek26 22 Sep 2005 18:45 5060 11
    Sebek26
    Level 11  
    Witam Serdecznie!

Mam problem z pralka Amica PA4560A411 otóż nie wylewa wody. Pompkę sprawdziłem jest dobra. Ale po wyjęciu modułu okazało się że dwie części są przepalone i najprawdopodobniej one są odpowiedzialne za to ze nie wylewa wody(patrz na zdjęcie). Pralka normalnie wykonuje wszystkie funkcje podczas prania ale jak dochodzi do odpompowania to nie wylew wody i dalej już nie idzie. Do trybu serwisowego tez można normalnie wejść.
    I teraz chodzi o to aby ktoś mi wytłumaczył jak "krowie na rowie";), jak mam wymienić te dwie części. Tzn. jak się nazywają, jak mam zapytać w sklepie o te części, jaki oznaczenie podać. Jestem słaby z elektroniki ale wylutować i z powrotem wlutować to poradzę sobie;)
    Mam nadzieje ze wszystko opisałem w miarę zrozumiale, ale jak ktoś potrzebuje więcej informacji lub fotek to chętnie je udostępnię.
    Bardzo dziękuję za wszelka POMOC i z góry bardzo dziękuję.
    User removed account
    User removed account  
    Sebek26
    Level 11  
    Tak już się pytałem elektronika zażyczył sobie 150zł a nowy 240zł. Wiesz, ale podzękuje za takie rozwiązanie wole sam sobie to naprawić a ręce mam sprawne:)A jeśli by nawet nie wyszło albo bym cos nie tak poszło to dopiero wtedy sobie kupie sam nowy bo wymiana nie jest wcale skomplikowana. Chodziło mi o konkretne odpowiedzi na moje pytania a na zdjęciu jest dokładnie pokazana usterka. Tylko chce się dowiedzieć jakie maja oznaczenia abym mógł się o nie w sklepie zapytać i co to za części.
    Potrzebuje tylko kilku wskazówek i nic więcej:)
    A co do prowizji za ściąganie to sorry ale nie wiedziałem ze cos takiego jest ale juz chyba naprawiłem swój błąd?:)
    User removed account
    User removed account  
    Sebek26
    Level 11  
    Być może ale najpierw chce wymienić te dwie części bo one napewno są spalone. Ale nadal nie wiem jak one się nazywają i na co mam je wymienić (jakieś oznaczenia napewno one posiadają aby zapytać w sklepie). Dodam może jeszcze ze mogło nastąpić zwarcie na kablach zasilających pompkę poprzez wodę. Czy to mogło być przyczyną wypalenia się tych części? Jeszcze w którymś poście na forum czytałem ze mogły paść te części tranzystor i to żółte coś(patrz na zdjęcie)?. Albo przynajmniej te pierwsze dwie od lewej patrząc na zdjęcie.
    User removed account
    User removed account  
    Sebek26
    Level 11  
    No to chyba procek poleciał albo idę w złą strone (patrz na zdjęcie). A nie mogło być tak aby to pompka wywaliła poprzez zwarcie na kablach poprzez wodę? Bo trochę tam było wilgotno i jeszcze jedno kabel doprowadzający od pompki do modułu to tam gdzie jest ta wtyczka łącząca z modułem. Na module było widać czarne wypalenia na płytce modułu(patrz na zdjęcie, oznaczenie na czerwono).Na trybie serwisowym gdy sprawdza wszystkie elementy, wpuszcza wodę do samej góry bębna i jej nie wyłącza, musze sam ja wyłączyć bo już woda zaczyna wylewać poza bęben. To chyba właśnie oznaka ze układ odpompowania nie działa(to już w zasadzie jest oczywiste).
    User removed account
    User removed account  
    Sebek26
    Level 11  
    To wypalone jest na stykach na płytce(patrz na zdjęcie). Zrobił się tam nawet miedzy tymi stykami taki dołek mały który praktycznie łączy oba styki. Jak mam sprawdzić te triaki? Wizualnie czy jakimś miernikiem? Bo wizualnie nic nie zwiera.
    User removed account
    User removed account  
    Sebek26
    Level 11  
    A wiec zmierzyłem tego triaka wygląda na to ze nie ma zwarcia na nim. Wiec chyba wygląda na sprawnego. Hmm...ale może dla pewności tez by go można wymienić? A wogóle jak wymienić te 3 SMD które na pewno są spalone, jak mam zapytać w sklepie?
    Sebek26
    Level 11  
    Czy może mi ktoś udzielić odpowiedzi na moje pytania?