Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW/Passat/3C2 - Brak wspomagania 00569

01 Gru 2019 20:03 120 6
  • Poziom 7  
    Dzien dobry

    Mam problem z passatem B6. Przejdę może od razu do sedna.
    Nie działa wspomaganie, po włożeniu kluczyka w 2gą pozycję czerwona kierownica oraz 3x sygnał dzwiekowy. myslalem ze problem lezy w blokadzie kierownicy (nie mialem dostepu do vcds brak win7) wymienilem 2x przekaznik oraz 2x microswitch w blokadzie kierownicy lecz nadal to samo...

    Błedy z vcds tylko 1 w module 44 tj 1k1909144h - czyli maglownica.
    błąd o numerze 00569 - steering motor current 011 - open circuit

    co do tej pory robiłem
    - sprawdzałem bezpieczniki - wszystkie ok
    - sprawdzałem przejście na przewodach zasilajacych silnik elektryczny maglownicy przejscie jest
    - przeczyscilem wszystkie masy na aucie

    Wyjalem akumulator zamierzyłem prad multimetrem cyfrowym pokazuje 12,54, podczas ładowania z auta 14,2-14,4

    natomiast vcds pokazuje mi napięcie 11.9V akumulatora oraz 8V na silnik maglownicy nie wiem czemu

    gdzie szukac dalej problemu? blad wyglada na obwód otwarty tj przerwany przewod cos takiego chyba, 2x przewod zasilajacy na pewno sprawny, nie wiem jak 2wtyczka chyba 3 albo 4x przewod sterujacy bez kanalu ciezkie dojscie nawet po wyjeciu aku i podstawki. kompletnie nie wiem nawet gdzie idzie to sterowanie nie moge doszukac sie zadnego schematu nawet w etka... lecz domienam ze polaczenie sterujace jest gdyz Gateway widzi moduł 44 mozna go dodac i usunac z listy wyposazenia auta.

    nie mam akumulatora na podmiane ale czy jest mozliwosc ze maza slaby prad i nie podaje wlasciwego napiecia na magiel podczas rozruchu i odcina wspomaganie?
  • Poziom 34  
    Spalił się silnik napędu pompy we wspomaganiu lub układ nim sterujący . Zgłasza przerwę w obwodzie silnika ...
  • Poziom 7  
    tez myslalem ze to moze byc stojan w silniku elektrycznym od magla lecz sytuacja wyglada tak ze raz na x razy auto odpala i jest wspomaganie chodzi normalnie, gasze auto odpalam ponownie i znowu nie ma.
    o ile wiem gdyby byla przerwa na stojanie nie ma opcji ze czasami wspomaganie by załapało?
    obecny aku sprawdzalem jest z 2016 roku az taki stary nie jest ale od prawie 4 lat nigdy go nie ładowałem O.o
  • Poziom 34  
    Takie życie to nie jest Puchatek ;) To ma się zepsuć po kilku latach ...
  • Serwisant
    Najprawdopodobniej uszkodzony sterownik na maglownicy.Silniki są raczej nieawaryjne,chyba,że woda spowodowała korozję (baaardzo rzadkie)
  • Poziom 7  
    Rozumiem ze w maglu mozna sam silnik przelozyc tak? W sensie mozna rozdzielic magiel od silnika? Bo bez sensu aby wymieniac caly magiel skoro jest sprawny a elektronika jest od czola silnika, aku sprawdzalem inne i niestety to samo takze lipa
  • Serwisant
    Piszesz o silniku,a ja że silniki się nie psują raczej...4 śruby do odkręcenia.