Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie do radia kamery cofania - brak obrazu

adiros16 01 Dec 2019 20:25 16431 28
    adiros16
    Level 8  
    Witam.
    Zakupiłem do Leona 1p radio 2din Pioneer SPH-DA120. Do tego kupiłem kamerę cofania i podłączyłem według schematu. Po wrzuceniu biegu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się tylko czarny obraz z liniami pomocniczym do parkowania. Myślicie, mam uszkodzone wyjście VIDEO INPUT? Da się to jakoś sprawdzić? Ma ktoś jakiś pomysł?
    Dodam, że podłączyłem radio kolegi i kamera zadziałała bez problemu.
    Pozdrawiam
    zadam64
    Level 39  
    adiros16 wrote:
    Witam.
    Zakupiłem do Leona 1p radio 2din Pioneer SPH-DA120. Do tego kupiłem kamerę cofania i podłączyłem według schematu. Po wrzuceniu biegu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się tylko czarny obraz z liniami pomocniczym do parkowania. Myślicie, mam uszkodzone wyjście VIDEO INPUT? Da się to jakoś sprawdzić? Ma ktoś jakiś pomysł?
    Pozdrawiam

Moze trzeba skorzystac z tego
    `https://www.pioneer-car.eu/pl/pl/products/sph-da120/support
    Hektar Zahler
    Level 34  
    adiros16 wrote:
    pojawia się tylko czarny obraz z liniami pomocniczym do parkowania
    Linijkę nadaje kamera, więc sygnał idzie. Masz uszkodzoną kamerę.

Ostatecznie zakłócenia impulsowe sterownika świateł samochodu kiedy zasilona ze wstecznego.
    adiros16
    Level 8  
    Kamera jest sprawna bo podłączyłem radio kolegi w miejsce mojego i działa bez problemu. Linie natomiast są, ale nie reagują na skręcanie kierownicą.
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Mylisz się.

Opisana sytuacja jak najbardziej pasuje zarówno do uszkodzonej kamery jak i zakłóceń na zasilaniu kamery.
    czajnik23
    Level 21  
    Zasilić kamerę z plusa akumulatora masa z blachy w okolicach lampy.Zobacz czy wtedy kamera ruszy i będzie obraz.
    adiros16
    Level 8  
    Zrobiłem tak jak zalecaliście. Plus podłączyłem bezpośrednio do akumulatora a minus do haka. Efekt ten sam. Sprawdziłem na dwóch kamerkach, także wina napewno nie leży po ich stronie. Przewód też jest okej. Coś na rzeczy musi być z radiem. Na ktoś jakiś pomysł? Da się jakoś sprawdzić miernikiem czy wejście do kamery w radiu jest sprawne? W ustawieniach radia próbowałem różnych ustawień i dalej bez zmian. Podłączenie do radia kamery cofania - brak obrazu Podłączenie do radia kamery cofania - brak obrazu [img-0] [img-1]
    czajnik23
    Level 21  
    Pytanie w jakim formacie video ma być podany sygnał na radio?
    Kamera musi podawać w systemie zgodnym do radia. Mowa o PAL<->NTSC
    Bartek.Friend
    Level 14  
    Wez ren kabelek Reverse podlacz na sztywno do +12 i sprawdz czy obraz sie pojawi
    adiros16
    Level 8  
    Reverse miałem zmostkowany z przewodem do + w akumulatorze
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Rób tak dalej to spalisz samochód.
    adiros16
    Level 8  
    czajnik23 wrote:
    Pytanie w jakim formacie video ma być podany sygnał na radio?
    Kamera musi podawać w systemie zgodnym do radia. Mowa o PAL<->NTSC

W instrukcji kamery jest napisane: PAL 50hz or NTSC 60Hz

Próbowałem każdą opcje i bez reakcji
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Podłącz jakiś tuner TV pod to radio.
    adiros16
    Level 8  
    Hektar Zahler wrote:
    Podłącz jakiś tuner TV pod to radio.

Podłączyłem stary odtwarzacz DVD do telewizora pod żółte wyjście VIDEO OUT, w radiu sprawdzałem każdą opcję: PAL,NTSC,AUTO... i dalej tylko czarny obraz z napisem "obraz może być odwrócony".

Odnośnie lini pomocniczych do parkowania to można je włączać i wyłączać z pozycji radia nawet bez sygnału, także myślę, że uszkodzone jest wejście VIDEO INPUT w radiu, bo chyba nie ma innej możliwości.

Orientuje się ktoś czy jest sens oddać radio do elektronika? Jaki jest koszt takiej naprawy?

Próbuję jeszcze aktualizacji systemu, ale przycisk "Firmware update" mam przyciemniony i nie mogę w niego wejść. Tak samo z niektórymi innymi przyciskami. Wie ktoś jak uzyskać dostęp do tych opcji?
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Uszkodzonego sprzętu się nie aktualizuje, tylko naprawia. Tak zanieś radio do ZURT-u.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Może kabel video in jest przerwany i trzyma się na izolacji.
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Tak mu doradzaj, a zaraz będzie potrzebna gaśnica.
    adiros16 wrote:
    łączyłem bezpośrednio do akumulatora
    adiros16 wrote:
    Reverse miałem zmostkowany z przewodem do + w akumulatorze
    adiros16
    Level 8  
    Odebrałem radio z serwisu i okazało się, że uszkodzone było wyjście video, ale to nie koniec problemów. Podłączyłem kamerkę wg schematu i na zapłonie działa po włączeniu biegu wstecznego, natomiast gdy uruchomię silnik to albo się w ogóle nie załączy, albo działa lecz z dużymi zakłóceniami. Coś źle podłączyłem czy prąd ze światła wstecznego nie jest taki jak być powinien? Ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?
    gradek83
    Level 42  
    adiros16 wrote:
    Coś źle podłączyłem czy prąd ze światła wstecznego nie jest taki jak być powinien? Ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Obraz z kamery wstecznej powinien pojawiać się tylko przy wbiciu biegu wstecznego w momencie zaświecenia lampy cofania. Przewód idący z tyłu kamery powinien przy radio mieć przewód Sygnałowy VIDEO, MASĘ, i przewód Biegu wstecznego (REVERSE) Na tym przewodzie pojawia się napięcie 12V które aktywuje kamerę.

A i kamery cofania nie podłącza się pod VIDEO INPUT Tam podpinasz np DVD itp.

Kamerę podpinasz zgodnie z instrukcją do brązowego gniazda CHINCH.

Źródło
    adiros16
    Level 8  
    Mam podłączony przeód CHINC brązowego gniazda. Kamera działa poprawnie na włączonym zapłonie, ale wyłączonym silniku. Problem pojawia się jak uruchamiam silnik. Pojawiają się zaklócenia lub w ogóle nie ma obrazu. Zmierzyłem napięcie plusie w żarówce światła wstecznego które wynosi 11,3 V. Przewody podłączyłem tak jak na zdjęciu. [img-0] Do czarno-niebieskiego przewodu podłączyłem plus, a minus do brązowego.
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Czy w tym samochodzie czasem nie masz świateł LED ?
    Trzy przewody dochodzą jeden to masa drugi zasianie a trzeci ?
    Sprawdź przy odpiętym kablu (wtyku) od żarówek czy po wbiciu wstecznego kamera ruszy.
    Ewentualnie zerknij na alledrogo i poczytaj o "Filtr moduł CAN BUS do czujników kamery cofania" Ale pewności na 100% nie ma że to zadziała.
    adiros16
    Level 8  
    To nie są światła LED. Zwykłe żarówki jak na zdjęciu.
    Trzeci zapewne zasila światło pozycyjne.
    Na odpiętej wtyczce bez włączonego silnika kamerka załącza się na 2 sekundy i obraz znika, natomiast po uruchomieniu silnika i wbiciu biegu wstecznego niestety ten sam problem. Nie ma reakcji ze strony radia.

Filmik przedstawia jak kamera działa na zapłonie(silnik nieuruchomiony)
    https://www.youtube.com/watch?v=SmmXtbD_S7Q&feature=youtu.be

radiowiec
    Level 17  
    Cześć - napięcie na żarówce cofania jest z sygnałem sprawdzającym że żarówka jest sprawna i pewnie jak byś cofał i by w tym momencie owa żarówka się przepaliła to właczą sie światła awaryjne np . wiec nie zasilaj jej bez pośrednio tylko wez przekaznik i jego cewkę daj na żarówkę a stykami roboczymi załączaj napięcie które wez z np gniazda zapalniczki i podawaj przez te styki przekaznika na kamerkę i masz ogarnięte -:)
    Pozdrawiam - Tomek.
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    adiros16 wrote:
    Na odpiętej wtyczce bez włączonego silnika kamerka załącza się na 2 sekundy i obraz znika

Na załączonym nagraniu jakoś obraz po 2s nie zanikł. Jeśli masz zewnętrzne źródło zasilania to zasil z plusa kamerę i sprawdź czy będzie działać. Teoretycznie powinna się załączyć bez konieczności wbijania biegu wstecznego.
    adiros16
    Level 8  
    radiowiec wrote:
    Cześć - napięcie na żarówce cofania jest z sygnałem sprawdzającym że żarówka jest sprawna i pewnie jak byś cofał i by w tym momencie owa żarówka się przepaliła to właczą sie światła awaryjne np . wiec nie zasilaj jej bez pośrednio tylko wez przekaznik i jego cewkę daj na żarówkę a stykami roboczymi załączaj napięcie które wez z np gniazda zapalniczki i podawaj przez te styki przekaznika na kamerkę i masz ogarnięte -:)
    Pozdrawiam - Tomek.

Właśnie widziałem takie rozwiązanie na YouTubie. Przekaźnik z allegro zamówiony i zobaczymy co z tego będzie 😉

Dodano po 4 [minuty]:

gradek83 wrote:
    adiros16 wrote:
    Na odpiętej wtyczce bez włączonego silnika kamerka załącza się na 2 sekundy i obraz znika

Na załączonym nagraniu jakoś obraz po 2s nie zanikł. Jeśli masz zewnętrzne źródło zasilania to zasil z plusa kamerę i sprawdź czy będzie działać. Teoretycznie powinna się załączyć bez konieczności wbijania biegu wstecznego.

Bo na nagraniu wtyczka jest podpięta 😉
    Na początek spróbuję z przekaźnikiem, a prąd poprowadzę np z zapalniczki lub ze skrzynki na bezpieczniki
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    adiros16 wrote:
    adiros16 wrote:
    Linie natomiast są, ale nie reagują na skręcanie kierownicą.
    adiros16 wrote:
    Podłączyłem kamerkę wg schematu i na zapłonie działa po włączeniu biegu wstecznego, natomiast gdy uruchomię silnik to albo się w ogóle nie załączy, albo działa lecz z dużymi zakłóceniami.
    adiros16 wrote:
    Coś źle podłączyłem czy prąd ze światła wstecznego nie jest taki jak być powinien?

Zasilanie na żarówce światła wstecznego załącza się zapewne po wbiciu biegu wstecznego a ten bieg załącza stycznik który zapewne podaje napięcie na przekaźnik który załącza obwód zasilania owej żarówki światła wstecznego (cofania) i w obwodzie płynie prąd 12V z akumulatora. I jeśli w tej pozycji kamera działa prawidłowo a zaczyna wariować dopiero gdy bieg wsteczny jest załączony na odpalonym silniku to zapewne problem może być powiązany z alternatorem który i tu teraz albo sieje jakieś zakłócenia które zaburzają pracę kamery albo coś jest nie tak z napięciem sprawdź przy odpalonym silniku jakie napięcie pojawi się na akumulatorze powinno być w granicach 14V.
    Tak się zastanawiam dlaczego dwa przewody przeciągnąłeś do żarówki skoro przewód masowy bliżej miałeś przy klapie samochodu. Sprawdził byś przy odpiętej masie czy masa z samego gniazda chincz video nie wystarczy.
    Do łączenia polecam takie złączki bez problemu można je demontować w razie zmiany koncepcji.

Co do skręcania kół i przy tym samym linii parkowania to tym to już chyba zarządza CAN odczytując informacje z czujnika skrętu kół albo gdy kamera połączona jest z czujnikami zbliżeniowymi ale tam to tylko chyba strefy zagrożenia się pojawiają. Asystent parkowania.

Ta kamera co ją masz to była w zestawie z tym radiem ?
    Z tego co widzę Pioneer ma jakieś swoje dedykowane kamery ND-BC6
    adiros16
    Level 8  
    Przekaźnik rozwiązał problem 😎 Plus poprowadziłem ze skrzynki od bezpieczników, minus do karoserii, a zasilenie cewki z lampy cofania. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam 😉
    katusz5555
    Level 1  
    Cześć, mam te samo radio i problem z kamerą identyczny gdzie posyłałeś radio do serwisu? Wszystko podłaczone kamera reaguje odpalają się 4 ledy przelącza na obraz kamery ale tam ciemno nie ma obrazu. Próbowałem z inną kamerą też to samo podejrzewam uszkodzenie samego wejścia video . Podpowiedz mi jeśli możesz
    radiowiec
    Level 17  
    Sprawdz czy jest sygnał video przy radiu - pod jakiś monitor podepnij - moze tam nie dochodzi bo po drodze jest przerwa . Wez jakąś inną kamerkę lub np domowy odtwarzacz dvd i podłącz pod wejscie video i zobacz czy samo radio jest w stanie wyświetlić obraz ., - to ze nie działa to zadna informacja. Podjedz do kogos na miejscu kto to sprawdzi