Witam.
Zakupiłem do Leona 1p radio 2din Pioneer SPH-DA120. Do tego kupiłem kamerę cofania i podłączyłem według schematu. Po wrzuceniu biegu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się tylko czarny obraz z liniami pomocniczym do parkowania. Myślicie, mam uszkodzone wyjście VIDEO INPUT? Da się to jakoś sprawdzić? Ma ktoś jakiś pomysł?
Dodam, że podłączyłem radio kolegi i kamera zadziałała bez problemu.
Pozdrawiam
Witam.
Zakupiłem do Leona 1p radio 2din Pioneer SPH-DA120. Do tego kupiłem kamerę cofania i podłączyłem według schematu. Po wrzuceniu biegu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się tylko czarny obraz z liniami pomocniczym do parkowania. Myślicie, mam uszkodzone wyjście VIDEO INPUT? Da się to jakoś sprawdzić? Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Moze trzeba skorzystac z tego
`https://www.pioneer-car.eu/pl/pl/products/sph-da120/support
Zrobiłem tak jak zalecaliście. Plus podłączyłem bezpośrednio do akumulatora a minus do haka. Efekt ten sam. Sprawdziłem na dwóch kamerkach, także wina napewno nie leży po ich stronie. Przewód też jest okej. Coś na rzeczy musi być z radiem. Na ktoś jakiś pomysł? Da się jakoś sprawdzić miernikiem czy wejście do kamery w radiu jest sprawne? W ustawieniach radia próbowałem różnych ustawień i dalej bez zmian. [img-0] [img-1]
Podłączyłem stary odtwarzacz DVD do telewizora pod żółte wyjście VIDEO OUT, w radiu sprawdzałem każdą opcję: PAL,NTSC,AUTO... i dalej tylko czarny obraz z napisem "obraz może być odwrócony".
Odnośnie lini pomocniczych do parkowania to można je włączać i wyłączać z pozycji radia nawet bez sygnału, także myślę, że uszkodzone jest wejście VIDEO INPUT w radiu, bo chyba nie ma innej możliwości.
Orientuje się ktoś czy jest sens oddać radio do elektronika? Jaki jest koszt takiej naprawy?
Próbuję jeszcze aktualizacji systemu, ale przycisk "Firmware update" mam przyciemniony i nie mogę w niego wejść. Tak samo z niektórymi innymi przyciskami. Wie ktoś jak uzyskać dostęp do tych opcji?
Odebrałem radio z serwisu i okazało się, że uszkodzone było wyjście video, ale to nie koniec problemów. Podłączyłem kamerkę wg schematu i na zapłonie działa po włączeniu biegu wstecznego, natomiast gdy uruchomię silnik to albo się w ogóle nie załączy, albo działa lecz z dużymi zakłóceniami. Coś źle podłączyłem czy prąd ze światła wstecznego nie jest taki jak być powinien? Ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Coś źle podłączyłem czy prąd ze światła wstecznego nie jest taki jak być powinien? Ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Obraz z kamery wstecznej powinien pojawiać się tylko przy wbiciu biegu wstecznego w momencie zaświecenia lampy cofania. Przewód idący z tyłu kamery powinien przy radio mieć przewód Sygnałowy VIDEO, MASĘ, i przewód Biegu wstecznego (REVERSE) Na tym przewodzie pojawia się napięcie 12V które aktywuje kamerę.
A i kamery cofania nie podłącza się pod VIDEO INPUT Tam podpinasz np DVD itp.
Kamerę podpinasz zgodnie z instrukcją do brązowego gniazda CHINCH.
Mam podłączony przeód CHINC brązowego gniazda. Kamera działa poprawnie na włączonym zapłonie, ale wyłączonym silniku. Problem pojawia się jak uruchamiam silnik. Pojawiają się zaklócenia lub w ogóle nie ma obrazu. Zmierzyłem napięcie plusie w żarówce światła wstecznego które wynosi 11,3 V. Przewody podłączyłem tak jak na zdjęciu. [img-0] Do czarno-niebieskiego przewodu podłączyłem plus, a minus do brązowego.
Czy w tym samochodzie czasem nie masz świateł LED ?
Trzy przewody dochodzą jeden to masa drugi zasianie a trzeci ?
Sprawdź przy odpiętym kablu (wtyku) od żarówek czy po wbiciu wstecznego kamera ruszy.
Ewentualnie zerknij na alledrogo i poczytaj o "Filtr moduł CAN BUS do czujników kamery cofania" Ale pewności na 100% nie ma że to zadziała.
To nie są światła LED. Zwykłe żarówki jak na zdjęciu.
Trzeci zapewne zasila światło pozycyjne.
Na odpiętej wtyczce bez włączonego silnika kamerka załącza się na 2 sekundy i obraz znika, natomiast po uruchomieniu silnika i wbiciu biegu wstecznego niestety ten sam problem. Nie ma reakcji ze strony radia.
Cześć - napięcie na żarówce cofania jest z sygnałem sprawdzającym że żarówka jest sprawna i pewnie jak byś cofał i by w tym momencie owa żarówka się przepaliła to właczą sie światła awaryjne np . wiec nie zasilaj jej bez pośrednio tylko wez przekaznik i jego cewkę daj na żarówkę a stykami roboczymi załączaj napięcie które wez z np gniazda zapalniczki i podawaj przez te styki przekaznika na kamerkę i masz ogarnięte - Pozdrawiam - Tomek.
Na odpiętej wtyczce bez włączonego silnika kamerka załącza się na 2 sekundy i obraz znika
Na załączonym nagraniu jakoś obraz po 2s nie zanikł. Jeśli masz zewnętrzne źródło zasilania to zasil z plusa kamerę i sprawdź czy będzie działać. Teoretycznie powinna się załączyć bez konieczności wbijania biegu wstecznego.
Cześć - napięcie na żarówce cofania jest z sygnałem sprawdzającym że żarówka jest sprawna i pewnie jak byś cofał i by w tym momencie owa żarówka się przepaliła to właczą sie światła awaryjne np . wiec nie zasilaj jej bez pośrednio tylko wez przekaznik i jego cewkę daj na żarówkę a stykami roboczymi załączaj napięcie które wez z np gniazda zapalniczki i podawaj przez te styki przekaznika na kamerkę i masz ogarnięte - Pozdrawiam - Tomek.
Właśnie widziałem takie rozwiązanie na YouTubie. Przekaźnik z allegro zamówiony i zobaczymy co z tego będzie 😉
Dodano po 4 [minuty]:
gradek83 wrote:
adiros16 wrote:
Na odpiętej wtyczce bez włączonego silnika kamerka załącza się na 2 sekundy i obraz znika
Na załączonym nagraniu jakoś obraz po 2s nie zanikł. Jeśli masz zewnętrzne źródło zasilania to zasil z plusa kamerę i sprawdź czy będzie działać. Teoretycznie powinna się załączyć bez konieczności wbijania biegu wstecznego.
Bo na nagraniu wtyczka jest podpięta 😉
Na początek spróbuję z przekaźnikiem, a prąd poprowadzę np z zapalniczki lub ze skrzynki na bezpieczniki
adiros16 wrote:
Linie natomiast są, ale nie reagują na skręcanie kierownicą.
adiros16 wrote:
Podłączyłem kamerkę wg schematu i na zapłonie działa po włączeniu biegu wstecznego, natomiast gdy uruchomię silnik to albo się w ogóle nie załączy, albo działa lecz z dużymi zakłóceniami.
adiros16 wrote:
Coś źle podłączyłem czy prąd ze światła wstecznego nie jest taki jak być powinien?
Zasilanie na żarówce światła wstecznego załącza się zapewne po wbiciu biegu wstecznego a ten bieg załącza stycznik który zapewne podaje napięcie na przekaźnik który załącza obwód zasilania owej żarówki światła wstecznego (cofania) i w obwodzie płynie prąd 12V z akumulatora. I jeśli w tej pozycji kamera działa prawidłowo a zaczyna wariować dopiero gdy bieg wsteczny jest załączony na odpalonym silniku to zapewne problem może być powiązany z alternatorem który i tu teraz albo sieje jakieś zakłócenia które zaburzają pracę kamery albo coś jest nie tak z napięciem sprawdź przy odpalonym silniku jakie napięcie pojawi się na akumulatorze powinno być w granicach 14V.
Tak się zastanawiam dlaczego dwa przewody przeciągnąłeś do żarówki skoro przewód masowy bliżej miałeś przy klapie samochodu. Sprawdził byś przy odpiętej masie czy masa z samego gniazda chincz video nie wystarczy.
Do łączenia polecam takie złączki bez problemu można je demontować w razie zmiany koncepcji.
Co do skręcania kół i przy tym samym linii parkowania to tym to już chyba zarządza CAN odczytując informacje z czujnika skrętu kół albo gdy kamera połączona jest z czujnikami zbliżeniowymi ale tam to tylko chyba strefy zagrożenia się pojawiają. Asystent parkowania.
Ta kamera co ją masz to była w zestawie z tym radiem ?
Z tego co widzę Pioneer ma jakieś swoje dedykowane kamery ND-BC6
Przekaźnik rozwiązał problem 😎 Plus poprowadziłem ze skrzynki od bezpieczników, minus do karoserii, a zasilenie cewki z lampy cofania. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam 😉
Cześć, mam te samo radio i problem z kamerą identyczny gdzie posyłałeś radio do serwisu? Wszystko podłaczone kamera reaguje odpalają się 4 ledy przelącza na obraz kamery ale tam ciemno nie ma obrazu. Próbowałem z inną kamerą też to samo podejrzewam uszkodzenie samego wejścia video . Podpowiedz mi jeśli możesz
Sprawdz czy jest sygnał video przy radiu - pod jakiś monitor podepnij - moze tam nie dochodzi bo po drodze jest przerwa . Wez jakąś inną kamerkę lub np domowy odtwarzacz dvd i podłącz pod wejscie video i zobacz czy samo radio jest w stanie wyświetlić obraz ., - to ze nie działa to zadna informacja. Podjedz do kogos na miejscu kto to sprawdzi