Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oświetlenie IR czym przysłonić

latekz 01 Dec 2019 21:20 2259 5
    latekz
    Level 9  
    Witam.
    Mam kamerę z oświetlaczem IR, wszystko ładnie widać na kamerce. Tylko jest problem w nocy, że widać te diody podczerwieni jak się świecą. Kamera docelowo ma być ukryta na otwartej przestrzeni w całkowitej ciemności. Czy jest filtr lub coś podobnego co przepuści światło IR aby kamera dobrze widziała, a te diody były nie widoczne dla ludzkiego oka?
    Ture11
    Level 38  
    Wojskowe noktowizory z doświetlaniem miały bardzo fajny filtr, który przepuszczał tylko podczerwień - w środku reflektora była żarówka 21W, a w zaciemnionym pokoju, dowolnie blisko od lampy nie byłem w stanie stwierdzić naocznie, czy żarówka w środku świeci, czy nie. Widywałem takie filtry po 15zł na Allegro, jakiś czas temu.
    sosarek

Level 43  
    Odłączyć oświetlacz w kamerze,założyć zewnętrzny z diodami 940nm.
    gradek83
    Level 42  
    Mam taki filtr i nie wiem czy w 100% to się sprawdzi w tego typie filtrze musiał byś wyciąć dziurę albo promiennik IR mieć oddzielny testując IR ze zwykłego pilota promień niby przechodził bez problemu ale tego od pilota i tak gołym okiem nie widać... ale przykładając do kamery gdzie już te czerwone światło widać owszem zasłaniało że czerwonego nie było widać ale trudno było mi stwierdzić czy moc IR z kamery nie spadła. Bo jak by nie było dany filtr przepuszcza tylko jakąś część promieniowania IR po mimo pełnego spektrum jakie zapewne wysyła żarnik ze wypomnianej żarówki. Tak czy inaczej są dostępne takie filtry. Jest jeszcze możliwość sprawdzenia lub zastosowania kliszy wywołanej czyli negatywu zazwyczaj po wywołaniu na kończy czarny kawałek zostawał i go też można wykorzystać .
    Oświetlenie IR czym przysłonić
    latekz
    Level 9  
    Mógł by ktoś podesłać link lub fachową nazwę tego filtra podczerwieni? Jeśli wytnę dziurę w takim filtrze to czy on nie popęka?
    gradek83 Czyli musiał bym kupić klisze negatywowa i od razu ją wywołać? W domu mam stara klisze już wywołana, ona jest taka przezroczysta brązową, ale przez nią widać czerwone punkty.
    Dziękuje wszystkim za każdą pomoc i podpowiedź.
    gradek83
    Level 42  
    latekz wrote:
    Jeśli wytnę dziurę w takim filtrze to czy on nie popęka?

Jest ze szkła nie znam się na wycinaniu otworów we szkle zapewne potrzeba do tego fachowego sprzętu.
    latekz wrote:
    Czyli musiał bym kupić klisze negatywowa i od razu ją wywołać

Nie znam się na wywoływaniu kliszy podejdź do jakiegoś fotolabu i zapytaj może mają ścinki to dadzą ci za darmo.
    latekz wrote:
    W domu mam stara klisze już wywołana, ona jest taka przezroczysta brązową, ale przez nią widać czerwone punkty.
    Zazwyczaj po wywołaniu kliszy końcówka czy tam jej początek zazwyczaj był czarny ale fakt faktem może lepiej zmienić diody na te co kolega sosarek proponuje. Filtry podczerwieni ogólnie są dostępne w dziale fotografia na alledrogo ale nie wiem czy by się nadały.

Zawsze diody możesz w oświetlaczu wymienić na 940nm
    Tu masz porównanie.