Witam,
kilkanaście lat temu ja udzielałem porad, teraz wypadłem z obiegu.
Obecnie używam laptopa HP Pavilion 15-cb012na:
- procesor i7-7700HQ @ 2.80GHz
- chipset Intel® HM175
- RAM 16 GB DDR4-2133 SDRAM (2 x 8 GB)
- GeForce GTX 1050 (4 GB GDDR5 dedicated)
- 256GB SSD (system)
W poszukiwaniu miejsca na blacie kupiłem zewnętrzny monitor Asus Zenscreen (Display port) oraz klawiaturę na BT, więc teraz laptop leży z boku i w sumie mogę go zastąpić stacjonarnym PC.
Chcę zbudować maszynę lepszą od laptopa. Zależy mi na szybkości pracy w biurze (szybkość otwierania programów, kopiowania plików). Zazwyczaj mam kilka dokumentów w Excel, Word i kilkanaście kart w przeglądarce. Nie gram wcale, jednak czasem montuję jakiś film w 4k na YT oraz oglądam filmy w 4k (z kamery). Przy filmach 4k mój laptop się dziwnie tnie na początku filmu.
Najbardziej pasowałoby mi kupić gotowy zestaw. Nie mam problemu ze złożeniem samemu jednak trochę przeraża mnie szukanie i zamawianie poszczególnych komponentów, chyba, że znajdę wszystko w jednym miejscu tu w UK.
Na roboczo złożyłem zestaw w jednym ze sklepów w UK, proszę Was o opinię:
Case NZXT H500 MID-TOWER GAMING CASE (WHITE)
Processor (CPU) Intel® CoreTM i7 Eight Core Processor i7-9700K (3.6GHz) 12MB Cache
Motherboard Gigabyte Z390 UD: ATX, LG1151, USB 3.1, SATA 6GBs - RGB Ready
Memory (RAM) 16GB Corsair VENGEANCE DDR4 3000MHz (2 x 8GB)
Graphics Card 6GB NVIDIA GEFORCE GTX 1660 - HDMI, DP - GeForce GTX VR Ready!
1st Storage Drive 1TB SEAGATE BARRACUDA 2.5" SSD, (upto 560MB/sR | 540MB/sW)
1st M.2 SSD Drive 512GB INTEL® 760p M.2 NVMe PCIe SSD (upto 3230MB/sR | 1625MB/sW)
DVD/BLU-RAY Drive NOT REQUIRED
Power Supply CORSAIR 450W VS SERIESTM VS-450 POWER SUPPLY
Processor Cooling PCS FrostFlow 120 Series RGB High Performance Liquid Cooler
Sound Card ONBOARD 6 CHANNEL (5.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)
Wireless/Wired Networking 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT (Wi-Fi NOT INCLUDED)
USB/Thunderbolt Options MIN. 2 x USB 3.0 & 2 x USB 2.0 PORTS @ BACK PANEL + MIN. 2 FRONT PORTS
Operating System Windows 10 Professional 64 Bit - inc. Single Licence
Za powyższy zestaw chcą £1300 brutto (ok 6500 PLN). Czy to dobra cena, czy kupując poszczególne podzespoły mogę zaoszczędzić 20% tej ceny?
Procesor chyba jest najlepszy żeby nie inwestować w i9.
Absolutnie nie mam pojęcia co do płyty głównej. Zależy mi na dużej ilości portów USB ale i tak większość urządzeń mam podłączone do huba USB.
Kartę graficzną wziąłbym pewnie słabszą, jednak monitor który właśnie kupiłem podłącza się pod USB-C Display Port, więc muszę mieć takie wyjście (chyba, że to dodatkowe £200 to ewentualnie mogę ten monitor podłączyć pod zwykłe USB 3.0, podobno też się da).
M2 SSD wybrałem najdroższy, bo zależy mi na szybkiej pracy systemu.
Acha, często korzystam z VMWare workstation, który chyba wykorzystuje jakąś technologię Intela jeśli to ma znaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc.
kilkanaście lat temu ja udzielałem porad, teraz wypadłem z obiegu.
Obecnie używam laptopa HP Pavilion 15-cb012na:
- procesor i7-7700HQ @ 2.80GHz
- chipset Intel® HM175
- RAM 16 GB DDR4-2133 SDRAM (2 x 8 GB)
- GeForce GTX 1050 (4 GB GDDR5 dedicated)
- 256GB SSD (system)
W poszukiwaniu miejsca na blacie kupiłem zewnętrzny monitor Asus Zenscreen (Display port) oraz klawiaturę na BT, więc teraz laptop leży z boku i w sumie mogę go zastąpić stacjonarnym PC.
Chcę zbudować maszynę lepszą od laptopa. Zależy mi na szybkości pracy w biurze (szybkość otwierania programów, kopiowania plików). Zazwyczaj mam kilka dokumentów w Excel, Word i kilkanaście kart w przeglądarce. Nie gram wcale, jednak czasem montuję jakiś film w 4k na YT oraz oglądam filmy w 4k (z kamery). Przy filmach 4k mój laptop się dziwnie tnie na początku filmu.
Najbardziej pasowałoby mi kupić gotowy zestaw. Nie mam problemu ze złożeniem samemu jednak trochę przeraża mnie szukanie i zamawianie poszczególnych komponentów, chyba, że znajdę wszystko w jednym miejscu tu w UK.
Na roboczo złożyłem zestaw w jednym ze sklepów w UK, proszę Was o opinię:
Case NZXT H500 MID-TOWER GAMING CASE (WHITE)
Processor (CPU) Intel® CoreTM i7 Eight Core Processor i7-9700K (3.6GHz) 12MB Cache
Motherboard Gigabyte Z390 UD: ATX, LG1151, USB 3.1, SATA 6GBs - RGB Ready
Memory (RAM) 16GB Corsair VENGEANCE DDR4 3000MHz (2 x 8GB)
Graphics Card 6GB NVIDIA GEFORCE GTX 1660 - HDMI, DP - GeForce GTX VR Ready!
1st Storage Drive 1TB SEAGATE BARRACUDA 2.5" SSD, (upto 560MB/sR | 540MB/sW)
1st M.2 SSD Drive 512GB INTEL® 760p M.2 NVMe PCIe SSD (upto 3230MB/sR | 1625MB/sW)
DVD/BLU-RAY Drive NOT REQUIRED
Power Supply CORSAIR 450W VS SERIESTM VS-450 POWER SUPPLY
Processor Cooling PCS FrostFlow 120 Series RGB High Performance Liquid Cooler
Sound Card ONBOARD 6 CHANNEL (5.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)
Wireless/Wired Networking 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT (Wi-Fi NOT INCLUDED)
USB/Thunderbolt Options MIN. 2 x USB 3.0 & 2 x USB 2.0 PORTS @ BACK PANEL + MIN. 2 FRONT PORTS
Operating System Windows 10 Professional 64 Bit - inc. Single Licence
Za powyższy zestaw chcą £1300 brutto (ok 6500 PLN). Czy to dobra cena, czy kupując poszczególne podzespoły mogę zaoszczędzić 20% tej ceny?
Procesor chyba jest najlepszy żeby nie inwestować w i9.
Absolutnie nie mam pojęcia co do płyty głównej. Zależy mi na dużej ilości portów USB ale i tak większość urządzeń mam podłączone do huba USB.
Kartę graficzną wziąłbym pewnie słabszą, jednak monitor który właśnie kupiłem podłącza się pod USB-C Display Port, więc muszę mieć takie wyjście (chyba, że to dodatkowe £200 to ewentualnie mogę ten monitor podłączyć pod zwykłe USB 3.0, podobno też się da).
M2 SSD wybrałem najdroższy, bo zależy mi na szybkiej pracy systemu.
Acha, często korzystam z VMWare workstation, który chyba wykorzystuje jakąś technologię Intela jeśli to ma znaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc.