Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV do salonu 65 do 8000 Oled, Qled

kompozyt 02 Dec 2019 22:37 414 1
    kompozyt
    Level 1  
    Witam
    Szukam najlepszej opcji.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-4m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3 osoby
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu – na wprost i pod lekkim kątem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju ? na wprost do telewizora (dużo okien w salonie), salon mocno słoneczny. Okna na południe.
    7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung LE46C750
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDMI, wejscie antenowe,możliwość połączenia z netem
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD ) ? 4k, Cyfra+
    10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 (PS5), może jakiś sprzęt z tym Dolby Atmos
    11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? średnio 6 godzin
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? (lepszą do takich warunków oświetlenia
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? zwykła telewizja (żona jakieś seriale), sportowe (piłka nożna), filmy Netflix
    14. Czy zamierzasz korzystać z Internetu na ekranie telewizora ? nie,
    15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 5%
    16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? przewaga wieczorami- pomijając weekend (10h)
    17. Preferencje co do wielkości? 65
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? (trochę boję się tych niesławnych powidoków)
    19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony
    20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie trzeba
    21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8000

Piękny jest ten Oled LG65C9. Tylko czy przez te np powidoki nie będzie za trzy lata do wymiany? Oglądałem Sony XG9505 i czytam różne opinie. Może Samsung QE65Q85? Ma ponoć skuteczną powłokę antyrefleksyjną i dobrą jasność.

Kurcze, trochę daje mi do myślenia jedno. Na forum HDTV przeglądających dział Oled: 16 osób, dział LCD: 176.

Jak żyć? Proszę o opinię użytkowników tego oleda, przede wszystkim w kwestii komfortu oglądania w jasnym pomieszczeniu...?

Poradźcie coś.
    Pozdrawiam
    PawelChester
    Level 19  
    Ja mam oled Sony AF9 65 cali ktory moge z reka na sercu polecic, ale do mocno naslonecznionego salonu to niestety musisz kupic lcd, czyli led, qled itd.Kluczowa sprawa dla Ciebie jest jasnosc, co lcd ma wciaz lepsze niz oled, do tego dochodzi konsola do gier, czyli prawdopodobienstwo wypalen.Konkretnego modelu nie polece, bo jako stary fan plazm, ja musialem sie przesiac na oled i innej drogi nie moglo byc, wiec lcd nie bralem nawet pod uwage.