Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miniwieża Philips MCM393/12 - gra bardzo cicho, po zmianie głośności zawiesza si

03 Gru 2019 19:40 135 1
  • Poziom 9  
    Dzień Dobry,

    Tak jak w tytule - wieża po włączeniu gra bardzo cicho, jeżeli wybrane jest jako źródło odtwarzacz CD. Przy włączeniu radia albo odtwarzaniu z USB dźwięk jest praktycznie niesłyszalny. Ponadto, przy próbie zwiększenia/zmniejszenia głośności następuje całkowite wyciszenie. Aby ponownie cokolwiek usłyszeć konieczne jest wyłączenie i ponowne włączenie sprzętu.

    Co zostało sprawdzone:

    1) wszystkie gałęzie zasilania - zasilanie końcówki mocy (15V), CD 7V, tuner 9V, USB 5V, CPU 3V3 i 1V8, itd. Zasilanie procesora audio PT2314 i przedwzmacniacza 7V5 również obecne. Sprawdzone również elektrolity, wyrywkowo mniejsze i większe na zasilaniu i nie tylko. Nie widać znaczących różnic pojemności w stosunku do wartości ze schematu. Nie widać spuchniętych. Od razu druga sprawa - żaden układ nie nagrzewa się - nie wygląda na jakieś zwarcie.

    2) Końcówka mocy TDA8947J wygląda na to że działa i nie jest w stanie MUTE. Po przyłożeniu śrubokręta na wejście lewe i prawe donośny brum odpowiednio w to jednej/drugiej kolumnie. Przy skręceniu gałki głośności na min wchodzi MUTE, zwiększenie wychodzi. Tak samo sygnał STANDBY (włączenie/wyłączenie).

    3) Podstawiony na próbę nowy PT2314. Takie samo zachowanie po wymianie jak przed. Ewidentnie widać że sygnał na nim ginie w momencie zmiany głośności - przy cały czas odtwarzającej się płycie w napędzie zmostkowanie wyjścia np. OUT_R (pin 23) z wejściem RIN1 (pin 11) powoduje pojawienie się dźwięku.

    4) Podstawiona czysta pamięć 24C02 (akurat nie miałem 24C01 pod ręką). Brak zmian. Sprzęt zachowuje się tak samo nawet z wymontowaną pamięcią i tunerem (czyli wszystkim innym co jest na magistrali oprócz CPU i PT2314).

    Żeby wykluczyć że coś zakłóca I2C tak jak wyżej wspomniałem odłączałem tuner i pamięć 24C01. Podstawiłem czystą - coś się tam do niej zapisuje - mogę podrzucić odczytany wsad z oryginalnej lub tej jak coś. Chyba że konieczny jest odpowiedni wsad - ale nie znalazłem nic jak dotąd. Później z braku laku i poczucia że skoro zmarnowałem już tyle czasu na ten ch##### sprzęt to już zmarnuje jeszcze trochę więcej wyciągnąłem analizator stanów logicznych. Zarejestrowałem takie przebiegi (taktowanie magistrali 91kHz):

    1) Volume DOWN klik o jeden ząbek na pilocie :
    Miniwieża Philips MCM393/12 - gra bardzo cicho, po zmianie głośności zawiesza si

    2) Volume UP analogicznie klik o jeden ząbek:
    Miniwieża Philips MCM393/12 - gra bardzo cicho, po zmianie głośności zawiesza si

    3) Dla śmiechu Volume UP j/w przy wymontowanym EEPROM:
    Miniwieża Philips MCM393/12 - gra bardzo cicho, po zmianie głośności zawiesza si

    I co tam widzę - najpierw procesor ustawia bas/treble, potem głośność 0x1A / 0x1C czyli wychodził by ten jeden klik od wartości domyślnej 0x1B. Potem powtórka z rozrywki (a poprzednia transakcja była z ACK) i ustawienie głośności kolejno na wartość 1 i następnie 0 (?). Potem mamy już rozpoczęcie zapisu do EEPROM, i pamięć jak widać odpowiada jak jest zamontowana lub nie po wyjęciu - sprawa jasna. Na zaadresowaniu EEPROM się kończy (rejestrowalem przebiegi nawet do 10s).

    Na tym też skapitulowałem, i nie wiem - na podstawie tego wnioskuję że uszkodzony jest CPU SAA7838H/N3. Czy koledzy mają jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić?
  • Poziom 10  
    Mogą to być zimne luty. A gałkę głośności tj. enkoder sprawdziłeś? Jeżeli jest zabrudzony/uszkodzony to procesor wtedy tak się zachowuje. Jeżeli enkoder sprawdziłeści jest sprawny to może to być wina któregoś z tranzystorów. Posprawdzaj wszystkie taśiemki łączące moduły czy nie są uszkodzone. Zrób każdej test ciągłości obwodu miernikiem czy nie mają przerw lub zwarć.