Witam, tv zostało rozebrane do naprawy podświetlenia. Po wymianie led brak treści obrazu. Posprawdzane złącza t-con, w tym odpowiadającym za obraz z prawej strony uszkodzone były końcówki ( wygięte piny na tasiemce), zostały naprawione. Jeżeli podłączę TV z odpiętym t-con dla lewej strony to treść obrazu pojawia się po prawej. Jeżeli podłączę TV z 2 wpiętymi tasiemkami obraz w ogóle się nie pojawia. Czy ktoś wie co może powodować takie zachowanie matrycy?
Pozostał Ci zakup T-cona celem dokładnej diagnozy,nie jest drogi- gdzieś widziałem za 80zł/diagnoza w serwisie też będzie kosztowała/.Jeśli jednak matryca to trzeba sprzedać na części
Tak to jest...
Czy przed zauważeniem ze tasiemka miała powyginane piny - uruchamiałeś tak tv?? Jeśli tak to masz dwie opcje:
1) Uszkodziłeś matryce (elektronika)
2) Uszkodziłeś t-con.
Z doświadczenia wiem ze skoro jedna polówka ci rusza a przy podpięciu drugiej nie, to ta polówka robi zwarcie.
Wypadało by tez coś pomierzyć.....
ps..to się chyba nigdy nie skończy. Zamiast dać do serwisu TV - ze by to zrobił ktoś kto ma o tym pojecie, to kombinujecie sami a potem z dzianiem ze coś nie działa...
No tak zapewne myśl, a co to takiego wymienić paski LED zapewne w serwisie zażądają kosmiczna kwotę kilku set zł...
A teraz wydasz kilka tysięcy zł na nowy TV.
I wyprzedzę twoje pytanie: NIE - takiej matrycy nigdzie nie kupisz.
Tak to jest...
Czy przed zauważeniem ze tasiemka miała powyginane piny - uruchamiałeś tak tv??
Niestety tak.
buli1 wrote:
Z doświadczenia wiem ze skoro jedna polówka ci rusza a przy podpięciu drugiej nie, to ta polówka robi zwarcie.
Wypadało by tez coś pomierzyć.....
Właśnie trochę pomierzyłem, zwarcie robi najprawdopodobniej CMI CM508, od nóżki n26 było zwarcie, przez które zwierał kondensator i zenerka. Podczas podłączania t-con z układem zwarcie występowało na prawej listwie (tam gdzie przy jej podłączeniu nie było w ogóle obrazu) oraz mocno nagrzewał się układ IN8903A. Zdjęcie z odłączoną prawą tasiemką.
Z wylutowanym układem zwarcie jak i grzanie ustąpiło.
buli1 wrote:
ps..to się chyba nigdy nie skończy. Zamiast dać do serwisu TV - ze by to zrobił ktoś kto ma o tym pojecie, to kombinujecie sami a potem z dzianiem ze coś nie działa...
No tak zapewne myśl, a co to takiego wymienić paski LED zapewne w serwisie zażądają kosmiczna kwotę kilku set zł...
A teraz wydasz kilka tysięcy zł na nowy TV.
Szanuje Twoje zaangażowanie jak i zapewne wiedzę, lecz niestety na wróżbitę się nie nadajesz. Koszt kompletu pasków led jakieś 300 zł, w serwisie zażądali za naprawę 650 zł ( za samą wymianę podświetlenia). Podjąłem się naprawy TV po przyjacielsku i żeby rozwijać swoją wiedze w tym zakresie ( jak się uda to dobrze).
buli1 wrote:
I wyprzedzę twoje pytanie: NIE - takiej matrycy nigdzie nie kupisz.
Nie zamierzałem o to pytać . Jeszcze googlować umiem.
bajdu wrote:
Pozostał Ci zakup T-cona celem dokładnej diagnozy,nie jest drogi- gdzieś widziałem za 80zł
Znalazłem tego t-cona i go zamówiłem z racji, że układ CM508 w zasadzie można nabyć tylko w chinach.
Witam, pierwszy T-con doszedł niestety uszkodzony mechanicznie, sprzedawca nie zauważył wybrzuszenia przy układzie UP5 i popękanych ścieżek. Nie chciał zwrotu uszkodzonego t-cona a więc zanim wysłał następny przelutowałem układ CM508. Niestety wcześniej dokonałem zbyt pochopnej decyzji i za szybko skończyłem mierzyć, uszkodzony jednak okazał się układ IN8903A. Oczywiście przelutowałem też ten układ. TV nie ma w ogóle obrazu ( jak wcześniej miał na połowie teraz nie ma w ogóle). Po przyjściu kolejnego t-con taka sama reakcja. Przeprogramowałem też pamięć flash, nie dało to żadnych rezultatów. Czy tv już na części czy coś jeszcze mogę sprawdzić?