Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HT106D - Tester gniazd elektrycznych

tomybb 04 Dec 2019 23:13 6342 7
  • HT106D - Tester gniazd elektrycznych

Sensowność stosowania tego typu urządzenia wzbudziła jak już zdążyłem znaleźć kilka kontrowersji. Ale po kolei. Może nie każdy wiem: jest to sprzęt za pomocą którego sprawdzić możemy nasze gniazdko elektryczne, a dokładniej poprawność podłączenia w nim wszystkich przewodów. Wersje bardziej rozbudowane, taka jak prezentowana, posiadają także wbudowany woltomierz, oraz test wyłącznika różnicowoprądowego.
    HT106D - Tester gniazd elektrycznych HT106D - Tester gniazd elektrycznych

Istnieją także wersję z inną wtyczką przystosowane do testów gniazd angielskich, azjatyckich itp.

Na początek sprawdzamy poprawność wskazań woltomierza, porównanie z multimetrem.
    HT106D - Tester gniazd elektrycznych

Świecenie diod LED informuje o prawidłowym podłączeniu przewodu neutralnego, fazowego, uziemienia, braku któregoś lub zamienionej pozycji. Na panelu czołowym mamy legendę. Tutaj jednak zaczynają się kontrowersje, ponieważ w Polsce nie mamy przepisu, który mówi po której stronie w gniazdku ma być faza a gdzie neutralny. Wystarczy spojrzeć na niektóre gniazdka ścienne oraz rozgałęźniki gdzie położenie faza-neutralny na podłączonym urządzeniu, zmienia się w zależności od podpięcia wtyczki. W niektórych przypadkach tester zasygnalizuje więc błąd, zamienione przewody.

Sygnalizacja wykrycia uziemienia działa tak samo w przypadku instalacji z przewodem PE (ochronnym) i PEN (ochronno-neutralnym), w obu przypadkach wykrywana jest po prostu obecność jakiegokolwiek uziemienie. Sprawdzałem także sygnalizację w przypadku braku jednego przewodu, działa, natomiast z uwagi na możliwość innego rozkładu przewodów nie będzie ona wiarygodna.

Dodatkowo wykonałem test wyzwalania wyłącznika różnicowoprądowego. Działa on tylko jeśli przewody w gnieździe mamy podłączone zgodnie ze schematem testera. W przypadku: według testera zamienionych przewodów L i N test nie zadziała. Nię będzie także działał jeśli sprzęt nie wykryje uziemienia. Szczegóły na filmikach.

Na zakończenie wnętrze:
    HT106D - Tester gniazd elektrycznych HT106D - Tester gniazd elektrycznych HT106D - Tester gniazd elektrycznych

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tomybb
    Level 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Has specialization in: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb wrote 1677 posts with rating 1552, helped 3 times. Been with us since 2006 year.
    Anonymous
    Level 1  
    andrzejlisek
    Level 29  
    spec220 wrote:
    Pomiar tym "cudem" może wprowadzić użytkownika nie posiadającego odpowiedniej wiedzy w prosty błąd, chociażby dlatego, że test zabezpieczenia różnicowego jest możliwy dla prawidłowego połączenia L i N, z czym w Polsce bywa różnie.

Nie wiem, jak u innych producentów, ale gniazd podwójnych, na przykład https://www.ospel.pl/gniazdo-podwojne-z-uziemieniem-2, producenta Ospel nie da się w pełni prawidłowo założyć, bo w jednym gnieździe przewody L i N będą prawidłowo, a w drugim te przewody będą odwrotnie, tzn., że L będzie po lewej stronie w obu gniazdach, a N po prawej stronie w obu gniazdach (lub na odwrót, zależy jak się podłączy), ale fakt, że w górnym gnieździe PE jest na dole, a w dolnym gnieździe PE jest na górze robi właśnie to, że jedno gniazdo jest prawidłowo, a drugie nie. Nie zmienia to faktu, że spotkałem się z zaleceniem, że jak PE jest na górze, to L jest po lewej stronie, a N po prawej.
    zgierzman
    Level 31  
    andrzejlisek wrote:
    Nie zmienia to faktu, że spotkałem się z zaleceniem, że jak PE jest na górze, to L jest po lewej stronie, a N po prawej.

Podpowiesz gdzie?
    Nie zajmuję się na co dzień instalacjami domowymi, ale kiedy robiłem coś u siebie, to zacząłem się interesować. i nie natknąłem się na żadne regulacje czy normy. Raczej na dziesiątki mętnych dywagacji, że "L powinno być po lewej/prawej bo mnie się zdaje, że..."
    Skoro jednak można przyrząd sygnalizujący zamianę L i N, to pewnie jakieś regulacje, gdzieś, weszły w życie...
    Zaś to, o czym wspomniałeś w sprawie gniazd podwójnych świadczy o czymś zupełnie przeciwnym.
    andrzejlisek
    Level 29  
    zgierzman wrote:
    andrzejlisek wrote:
    Nie zmienia to faktu, że spotkałem się z zaleceniem, że jak PE jest na górze, to L jest po lewej stronie, a N po prawej.

Podpowiesz gdzie?

Ze słyszenia, ale kilka pierwszych linków https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=gniazdo+L+N zdaje się to potwierdzać, ale oczywiście nie wykluczam tego, że informacje są nieprawdziwe lub niesprawdzone, tym bardziej, że autor tematu pisze wyraźnie, że nie ma żadnych norm ani przepisów na ten temat.
    zgierzman wrote:
    Zaś to, o czym wspomniałeś w sprawie gniazd podwójnych świadczy o czymś zupełnie przeciwnym.

Konstrukcja gniazd sprzedawanych w Polsce uniemożliwia konsekwentne stosowanie tego samego układu w obu gniazdach. Byc może na rynki krajów z takimi regulacjami, gniazda podwójne są inaczej zbudowane, bądź regulacje określają "z lewej strony" lub "z prawej strony", a nie układ z uwzględnieniem położenia uziemienia.
    i-adrian-i
    Level 12  
    Jak najbardziej w handlu można dostać gniazda z krzyżowym połączeniem przewodów czynnych (chociażby wcześniej wspomniany ospel) ale są zwyczajnie droższe, przez to mniej popularne, więc sami kręcimy sobie ten bat...
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    Zobowiązuję się publicznie do wykonania przelewu na konto w polskim banku na kwotę 100 zł osobie, która wskaże tutaj obowiązującą w Polsce regulację prawną lub normę, która jasno wskazuje w której dziurce gniazda ma być "L" a w której "N" (lub "PEN). Proponuję tym samym zakończyć dywagacje w tej materii. :-)

A wracając do samego urządzenia to zaciekawiło mnie i dziękuję autorowi tematu za ten test. Sam chętnie bym przetestował to w roli "pomocnika elektryka". Traktowałbym to jako taką nieco bardziej zaawansowaną neonówkę.

P.S.
    Ja zawsze daję fazę na lewą dziurkę, bo tak mi łatwo zapamiętać. Fazę oznaczamy jako "L" - jak Lewa. Po angielsku też pasuje bo Left.

Dodano po 11 [minuty]:

tomybb wrote:
    Świecenie diod LED informuje o prawidłowym podłączeniu przewodu neutralnego, fazowego, uziemienia, braku któregoś lub zamienionej pozycji.

A wg tego testera faza powinna być z której strony?