Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JUNKERS ZW20KE23 c.o. palnik działa, cwu palnik pali a woda "idzie" w

borgowy 05 Dec 2019 11:26 561 2
    borgowy
    Level 11  
    Witam. W domu z 2001 r. (obecnie zakupionym przeze mnie) jest zainstalowany Junkers ZW20KE23 (ma na pewno ponad 10 lat może i 15), przez 3 tygodnie od kiedy się wprowadziłem działał dobrze. PROBLEM : obecnie junkers był całkowicie wyłączony z prądu (przełącznik na 0) przez 3 dni ogrzewałem kominkiem (i cwu była z zasobnika 140 l przy kominku) . Teraz włączyłem junkers i okazało się, że : centralne ogrzewanie działa jak dotychczas, lecz brak ciepłej wody użytkowej. Woda z chwilą odkręcenia "kranu" leci zimna choć palnik się włącza i pali, natomiast gorąca woda zaczyna być kierowana w c.o. Moje przypuszczenie to zablokowany zawór trójdrogowy - czyli cały czas woda jest podgrzewana lecz w obieg c.o. Pytanie jak sprawdzić ten zawór metodą domową ? Czy w chwili rozpoczęcia poboru wody w kranie i włączeniu się palnika winno być coś widać/słychać z okolic zaworu (oznaczenie ZSR). Mój multimetr w czasie przeprowadzki tak się schował, że nie mogę go znaleźć. Czy można coś pchnąć aby go ręcznie przestawić ? Zaznaczam, że sprzedająca dom przed wydaniem nieruchomości wzywała serwisanta do przeglądu (robiła tak corocznie) - byłem w tym czasie w budynku ale nie patrzyłem Jemu na ręce.
  • Helpful post
    Magister_123
    Level 36  
    Kocioł stary więc ma prawo się zepsuć. Najszybsza metoda to młotek i to dosłownie. W czasie poboru wody puknij nie za mocno kilka razy w zawór. Powinien zadziałać.
    Jak nie pomoże to należy zmierzyć napięcie jakie dochodzi do cewki jak i samą cewkę.
    Te zawory zarastają brudem i przestają działać. Pomaga rozebranie zaworu i przeczyszczenie go.
    borgowy
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź, z jej treści wnoszę, że moje podejrzenie, że to wina zaworu jest właściwe ... ? Spróbuję to zrobić w możliwie najbliższym czasie, teraz palę w kominku z płaszczem i mam ciepłą wodę użytkową z bojlera 140l z wężownicą. Wyłączyłem junkersa przełącznikiem na 0. Twoją metodę "młotkową" wypróbuję gdy wyczerpię gorącą wodę z bojlera ... niestety takie jest podłączenie : zimna woda wpływa do bojlera a z niego ciepła wchodzi do junkersa. Gdy woda w bojlerze jest gorąca to obawiam się włączać junkers (wyłącznik z 0 na I), gdyż woda z bojlera o temp. np. 50 st. C gdy wpadnie do junkersa a on zacznie ją przepływowo podgrzewać ... zrobi się para wodna i ... . Kiedyś opiszę jak wygląda cały układ co i cwu ... dla mnie - choć laika jest, delikatnie mówiąc dziwny. Kominek z płaszczem podłączony w obieg zaraz przy junkersie, a cwu wyjście z bojlera 140l na junkers. Kominek ma w płaszczu wymiennik (cyt.: "...Część tylna i boczne ściany korpusu są elementami płaszcza wodnego, wewnątrz którego wbudowany jest wymiennik (4) rozdzielający systemy, otwarty i zamknięty..."). Raczej pomiędzy układem kominka a układem junkersa powinien być wymiennik płytkowy.
    Zapytam jeszcze o właściwe odczyty na cewce ... znasz je może ?

Aktualizacja : po sobotnim "pukaniu" zaworu - kocioł (przy pokrętle od c.o. na 0) częściowo podgrzewa cwu a częściowo nadal pcha w c.o. czeka mnie więc czyszczenie zaworu.