Witam. W domu z 2001 r. (obecnie zakupionym przeze mnie) jest zainstalowany Junkers ZW20KE23 (ma na pewno ponad 10 lat może i 15), przez 3 tygodnie od kiedy się wprowadziłem działał dobrze. PROBLEM : obecnie junkers był całkowicie wyłączony z prądu (przełącznik na 0) przez 3 dni ogrzewałem kominkiem (i cwu była z zasobnika 140 l przy kominku) . Teraz włączyłem junkers i okazało się, że : centralne ogrzewanie działa jak dotychczas, lecz brak ciepłej wody użytkowej. Woda z chwilą odkręcenia "kranu" leci zimna choć palnik się włącza i pali, natomiast gorąca woda zaczyna być kierowana w c.o. Moje przypuszczenie to zablokowany zawór trójdrogowy - czyli cały czas woda jest podgrzewana lecz w obieg c.o. Pytanie jak sprawdzić ten zawór metodą domową ? Czy w chwili rozpoczęcia poboru wody w kranie i włączeniu się palnika winno być coś widać/słychać z okolic zaworu (oznaczenie ZSR). Mój multimetr w czasie przeprowadzki tak się schował, że nie mogę go znaleźć. Czy można coś pchnąć aby go ręcznie przestawić ? Zaznaczam, że sprzedająca dom przed wydaniem nieruchomości wzywała serwisanta do przeglądu (robiła tak corocznie) - byłem w tym czasie w budynku ale nie patrzyłem Jemu na ręce.