Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Focus mk1 2003 podgrzewanie przedniej szyby.

Jacek Rutkowski 06 Dec 2019 00:48 3753 21
Testo
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    Witam,
    nurtuje mnie sposób podgrzewania przedniej szyby w focusie mk1 2003 r. 1,6PB.
    W/g różnych opisów ford zastosował druty grzejne do podgrzewania przedniej szyby elektrycznie.
    U mnie nie działa to w ten sposób. Po podłączeniu cęgowego miernika na przewód z alternatora i załączeniu podgrzewania przedniej szyby pobór prądu wzrasta o ok 3-4A i słychać załączenie się sprężarki od klimatyzacji. Po wyłączeniu podgrzewania pobór prądu maleje o podobną wartość. Po mimo braku zwiększonego poboru mocy czuć po kilkudziesięciu sekundach od uruchomienia auta gdy wskaźnik temperatury jeszcze się nie rusza że z nawiewu leci ciepłe powietrze na szybę.
    Wygląda jak by był odwracany układ pracy sprężarki od klimy i robiła ona za pompę ciepła?
    Nie rozumiem jak to działa ale na 100% nie jest to grzałka elektryczna.

Może ktoś mi pomóc rozwiązać zagadkę?
  • Testo
    spox247
    Level 18  
    Witaj. Za silnikiem masz podgrzewacz wody w którym skręcone są trzy świece żarowe.
    helmud7543
    Level 43  
    Klima pracuje raczej w normalnym trybie - do osuszania.
    spox247
    Level 18  
    W focusie jak dasz pełny nawiew na szybę to klimatyzacja włącza się z automatu żeby odparowały szyby. Nie musi się świecić dioda klimy na przycisku
  • Testo
    teskot
    Level 35  
    Elektryczne ogrzewanie przedniej szyby w fordach oparte jest istotnie na cieniutkich drutach oporowych w szybie. Widać je szczególnie pod słońce. Takie ogrzewanie uruchamia się oddzielnym przyciskiem obok włącznika ogrzewania szyby tylnej. Nie ma to nic wspólnego z nawiewem czy klimatyzacją. Takie ogrzewanie podzielone jest na dwa obwody-strona pasażera i kierowcy; każde ma swoją wiązkę i bezpiecznik 30A. Realny pobór prądu to przy zmrożonej szybie nawet 20A na stronę.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    [quote="teskot"]Elektryczne ogrzewanie przedniej szyby w fordach oparte jest istotnie na cieniutkich drutach oporowych w szybie. Widać je szczególnie pod słońce. Takie ogrzewanie uruchamia się oddzielnym przyciskiem obok włącznika ogrzewania szyby tylnej. Nie ma to nic wspólnego z nawiewem czy klimatyzacją. Takie ogrzewanie podzielone jest na dwa obwody-strona pasażera i kierowcy; każde ma swoją wiązkę i bezpiecznik 30A. Realny pobór prądu to przy zmrożonej szybie nawet 20A na stronę.[/quote
    Tylko że pobór prądu nie wzrasta i nie widzę nigdzie tych drucików.
    Widać że szyba odmarza szybciej gdy włączę ten przycisk obok podgrzewania tylniej szyby ale nie widzę zwiększonego poboru mocy.
    Testy z pomiarem prądu robiłem przy około +15°C.
    Dzisiaj jest około 0 i jeszcze raz sprawdzę czy coś więcej mocy nie pobiera.
    Drucików nie widzę więc świece maja sens bo przy włączonym podgrzewaniu przedniej szyby silnik znacznie szybciej łapie temperaturę.
    teskot
    Level 35  
    Może i w Focusie zrobili podgrzewacz płynu, nie wiem. Ale wtedy prąd by rósł jeszcze bardziej. Jedna świeca to 10-15A, a z reguły montuje się 4 sztuki. Ogrzewaniem przedniej szyby zawiaduje sterownik; być może nie załącza powyżej pewnej temperatury. Pewne jest natomiast, że po upływie 2 minut od załączenia wyłącza ogrzewanie.
    Opieram się na mojej wiedzy bo miałem w Mondeo ogrzewaną szybę, ojciec tak samo, a kolega z pracy w Focusie. I w trzech przypadkach były to druty oporowe w szybie.
    andrzej20001
    Level 43  
    Focus mk1 2003 podgrzewanie przedniej szyby.
    drugi od prawej. Powinno pobierać ok 25A po rozruchu silnika działa tylko.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    Tak dokładnie, drugi przycisk od prawej.
    Niedługo sprawdzę jeszcze raz pobór prądu bo o 8 rano jeździłem i był ciepły silnik. Teraz mam +2°C na zewnątrz więc musi działać podgrzewanie. Zmierzę pobór prądu i się odezwę jeszcze raz.
    Nie widać u mnie żadnej siatki ani trapezu na niecałej powierzchni szyby przy odmrożeniu.
    teskot
    Level 35  
    A szyba nie była wymieniana? Te ogrzewane są dwa razy droższe od zwykłych. A były i takie i takie montowane. Może poprzedni właściciel oszczędził na wymianie? Sprawdź rocznik szyby.
    spox247
    Level 18  
    Zmierz pobór prądu na kablu który idzie z akumulatora do kabiny.
    andrzej20001
    Level 43  
    Jejku kartke papieru za wycieraczke i widać czy druciki są. Działa to bez temperatury zawsze. Warunek to odpalony silnik i ładowanie.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    Przednią szybę mam pilkingtona a pozostałe opisane ford więc pewnie była wymieniona a efekt jaki obserwuję musi być skutkiem działania klimy. Pobór prądu wzrasta z 17 do 21A. Szybsze nagrzewanie silnika po włączeniu podgrzewania może jest skutkiem obciążenia go klimą.
    spox247
    Level 18  
    Podgrzewacz tak działa bo też mam Focusa mk1. Pozdrawiam
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    spox247 wrote:
    Podgrzewacz tak działa bo też mam Focusa mk1. Pozdrawiam

To znaczy że podgrzewanie jest realizowane klimatyzacją?
    Nie widzę u siebie żadnych kabli do podłączenia szyby w słupkach?...

Dodano po 1 [minuty]:

andrzej20001 wrote:
    Grzana szyba 360zl

Super ale gdzie mam ją podłączyć? Nie widzę nigdzie wiązki w słupkach do niej...
    ociz
    Moderator of Cars
    Masz wymienianą szybę i tyle. Ta nowa nie ma już podgrzewania.
    Jacek Rutkowski wrote:
    Nie widzę nigdzie wiązki w słupkach do niej...

Na dole, w podszybiu.
    spox247
    Level 18  
    Wpisz w allegro podgrzewacz Focus mk1 to dostaniesz odp na swoje pytanie
    andrzej20001
    Level 43  
    Jacek Rutkowski wrote:
    To znaczy że podgrzewanie jest realizowane klimatyzacją
    to znaczy żejak właczysz grzanie szyby a jest powyżej 4-5 st. to odpali też klima aby szybko zeszła mgła od środka. I tyle. Jest opcja też taka że tylko panel (bo ktoś sobie załozył) a wiazki na podszybiu nie ma. Sprawdz po prostu kartką czy masz druciki i ew. czy są wtyki na podszybiu do wpiecia własciwej części.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    andrzej20001 wrote:
    Jacek Rutkowski wrote:
    To znaczy że podgrzewanie jest realizowane klimatyzacją
    to znaczy żejak właczysz grzanie szyby a jest powyżej 4-5 st. to odpali też klima aby szybko zeszła mgła od środka. I tyle. Jest opcja też taka że tylko panel (bo ktoś sobie załozył) a wiazki na podszybiu nie ma. Sprawdz po prostu kartką czy masz druciki i ew. czy są wtyki na podszybiu do wpiecia własciwej części.

Sprawdzałem,
    szyba wymieniona była.
    Nie mam drucików w szybie ani nie widzę wiązki.
    Podgrzewacze są ale do 1,8 TDI a nie 1,6 PB więc wychodzi że tylko klima działa ale nawet przy -15°C widać efekt podgrzewania czyli szybsze nagrzewanie auta i odparowywanie szyby a nie widać poboru prądu przez szybę...
    Trudno nie będę drążył tematu.
    Wychodzi że nawet w ujemnych temperaturach silnik szybciej się grzeje pewnie przez obciążenie sprężarką...
    berlingo
    Level 22  
    Zdejm klosz od lampki oswietlenia kabiny i wyciągnij lampkę tam widac tasmy miedziane od zasilania szyby
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    Szyba była wymieniana i nie mam przewodów. Prawdopodobnie podsufitka też była wymieniona a przewody gdzieś schowano lub ucięto.