Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung UE40H6400 - trudne załączenie

06 Gru 2019 01:00 273 4
  • Poziom 13  
    Mamy w rodzinie Samsunga UE40H6400 /400Hz, smart, led, cmr, 4xUSB, 4xHDMI, audio optyczne/ - kupiony w roku 2014, ostro eksploatowany prawie po 10 godzin dziennie i to w ciężkich warunkach kuchennych /wilgoć, zmienna temperatura, wyziewy z gotowania itd./

    Telewizor od 2014 chodzi jak żyleta, obraz wzorcowy tak a anten jak i z aplikacji internetowych … niestety, ostatnio zdarzają się okresowe problemy z załączaniem – telewizor startuje w pełnej jakości obrazu i dźwięku i po około 3-4 minutach wyłącza się.
    Po kilkukrotnym powtórzeniu operacji załączania, w końcu startuje i dalej pracuje bez żadnych problemów aż do wyłączenia go po ok. 8-10 godzinach pracy.
    .
    1 – mam pytanie do Kolegów praktyków o sugestie co powoduje problemy z załączaniem, czy jest to usterka naprawialna, jaki powinien być szacunkowy koszt naprawy. Musimy wiedzieć czy kalkuluje się go naprawiać, czy będzie nas na to stać… bo z kasą raczej krucho bo wszystko idzie na leki...niestety.
    .
    2 – na rynku jest w tej chwili taka masa modeli telewizorów że dość trudno się w tym rozeznać – jeśli trzeba będzie kupić coś nowego, proszę o podpowiedź – jaki jest współczesny 40 calowy model będący o dzisiejszym odpowiednikiem naszego Samsunga z 2014 roku, nie większy niż 40 cali bo wymiar ogranicza miejsce lokalizacji telewizora, mający te same parametry, taką samą ilość gniazd USB i HDMI.
  • Poziom 29  
    Odpowiem tylko na 1 pyt. wygląda to na uszkodzenie termiczne albo podświetlenie (co najczęściej) lub procek MEDIATEK być może przydał by się jego rebaling takie zachowanie moze dotyczyć każdej części która w istotny sposób wydziela ciepło i wtedy "łapie" prawidłowe połaczenie
    (jeżeli umiarkowane podgrzanie podejrzanej części przed właczeniem usunie usterkę to jesteś w "domu" ) a koszty od 80 do 400zł - co skutkuje wymianą płyty, nie nabierz się na naprawę podświetlenia poprzez wymianę jednej diody bo tak czy inaczej padnie następna po jakimś czasie

    Co do drugiego to TOTOLOTEK a Manta i inne pseudo oryginały to na pewno NIE, choć z nich z 10% to jakimś cudem robi 4 -5 lat
  • Poziom 13  
    Bardzo dziękuję Kol "mieszaczwcz" z odnalezienie tu mojego zapytania, przeniesionego do niszowej zakładki Elektrody... ale trudno, widać tzw "porządek" jest ważniejszy od sensu rozwiązania problemu.

    Z problemu wybrnąłem kierując się podpowiedziami Kolegi "mieszaczwcz" - tym bardziej że bardzo szczegółową odpowiedź otrzymałem - /ze zdjęciami oraz z precyzyjną instrukcją otwarcie telewizora/ - z dużego forum, w jednym byłych "zaprzyjaźnionych" krajów.

    Życzę kol.kol "mieszaczwcz" oraz "Mirek.Z" - Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
    Zamykam temat
  • Poziom 2  
    Molier napisał:
    Bardzo dziękuję Kol "mieszaczwcz" z odnalezienie tu mojego zapytania, przeniesionego do niszowej zakładki Elektrody... ale trudno, widać tzw "porządek" jest ważniejszy od sensu rozwiązania problemu.

    Z problemu wybrnąłem kierując się podpowiedziami Kolegi "mieszaczwcz" - tym bardziej że bardzo szczegółową odpowiedź otrzymałem - /ze zdjęciami oraz z precyzyjną instrukcją otwarcie telewizora/ - z dużego forum, w jednym byłych "zaprzyjaźnionych" krajów.

    Życzę kol.kol "mieszaczwcz" oraz "Mirek.Z" - Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
    Zamykam temat


    Możesz kolego podzielić sie instrukcją demontażu obudowy bo też mam problem z samoczynnym wyłaczaniem i wł .

    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Rozwiązanie problemu opisałem w poprzednim poście z 20 grudnia.
    Konkretnie to chodziło o przerwę, zimny lut w trafie przetwornicy.
    Jestem poza domem więc teraz nie mogę podesłać teraz nic więcej w sprawie