Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EPSON L800 - Nierówne drukowanie, rozmazuje wydruk

FastProject 07 Dec 2019 12:14 678 7
phoenixcontact
    FastProject
    Level 28  
    Witam,
    mam drukarkę L800 od 5 lat. Pierwszy rok było ok, później tusze zaczęły dość szybko zasychać, ale po czyszczeniu specjalnym było ok (nie drukowałem jednak dużo kilkanaście stron w miesiącu). Od około roku zaczęły się problemy z jakością i ostrością wydruku. Wydruki czy to teks czy grafika jest rozmyta, rozmywany nieostry jak na załączonych zdjęciach (na jednym zdjęciu wydruk tej samej grafiki sprzed kilku miesięcy gdzie było jeszcze w miarę ok). Wykonywałem czyszczenie specjalne, zwykłe, z szybką prędkością i normalną, robiłem wyrównywanie dysz i nic to nie daje.
    Posiadam aktualnie tusze kompatybilne z tej strony https://www.123drukuj.pl/Tusze-do-drukarek/Epson/Symbol-drukarki/L800-p80393.html

Czy można z tym coś jeszcze zrobić, naprawić?

EPSON L800 - Nierówne drukowanie, rozmazuje wydruk EPSON L800 - Nierówne drukowanie, rozmazuje wydruk EPSON L800 - Nierówne drukowanie, rozmazuje wydruk EPSON L800 - Nierówne drukowanie, rozmazuje wydruk ?
  • phoenixcontact
    Sniezynka
    Level 33  
    Tak można wymienić głowicę na nową i stosować oryginalne tusze.
    Nie rozumiem takich "oszczędności" szczególnie kiedy drukuje się mało tusz o pojemności 70ml za 36zł to drogo?
    Przecież starczy na pół roku takiego drukowania. Do tego czyszczenie głowicy i inne zabawy.
    Kup oryginalne tusze wyczyść głowicę środkiem czyszczącym do udrażniania głowic.
    Zrób dokładne czyszczenie głowicy ze dwa razy i wyrównanie jeżeli na oryginalnych tuszach będzie to samo po tych zabiegach to głowica do wymiany.
  • phoenixcontact
    FastProject
    Level 28  
    Sniezynka wrote:
    Nie rozumiem takich "oszczędności" szczególnie kiedy drukuje się mało tusz o pojemności 70ml za 36zł to drogo?

Skoro nowe i oryginalne też zasychały po kilku dniach to dlaczego by nie próbować 2x tańszych zamienników?

A ja nie rozumiem jak ktoś łatwo wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze, tylko dlatego by mieć oryginalne, modne, firmowe itd. Nie zawsze warto.
    Sniezynka
    Level 33  
    Nie zdarzyło mi się żeby oryginalne tusze zasychały po tygodniu po miesiącu tak. Ponadto takie drukarki jeżeli są załączone do sieci cały czas to przeprowadzają konserwacje głowicy co zapobiega zasychaniu. Chyba ciężko zarobione a nie wydane pieniądze. A to sobie policz czas, nie udane wydruki, nie działająca drukarka kiedy jest potrzebna (potrzeba czyszczenia) do tego jakość wydruków gorsza, przekłamane kolory i na koniec np. wymiana głowicy za 400PLN. To ja się pytam gdzie ta oszczędność? A co do oryginalnych tuszy to nie koniecznie z logiem producenta drukarki (tak najprościej) lecz od tego samego producenta tuszy czyli te same cechy produktu. Problem w pojemnościach niżej 1000ml nie widziałam.
    FastProject
    Level 28  
    To, że Ci się nie zdarzyło to nie znaczy, że innym też nie. Mi zasychało po kilkunastu dniach te oryginalne kupione z drukarką, później także kupowałem raz oryginale a ostanie 2lata te zmieniki.
    No przepraszam, ale jak mam mieć 24h/dobę włączoną drukarkę to jaka to oszczędność? Jak nawet na oryginalnych trzeba przeprowadzać czyszczenie to także słaba oszczędność.

Skupmy się na sposobie naprawy, a nie na przekonywaniu, ze skoro jak tak robię to inni też powinni.
    Sniezynka
    Level 33  
    Sposób naprawy podałam, tusze które masz mogą być zbyt "rzadkie" -płynne dlatego zbyt mocno się rozpylają na boki dając efekt rozmazania, niestety taki sam efekt może dawać głowica z rozkalibrowanymi dyszami. Jeżeli nie chcesz kupować kompletu tuszy to kup tylko czarny i spróbuj na nim czy będzie poprawa. Prywatnie mam hp ink tank 315 i nigdy nie jest wyłączana sama przechodzi w stan uśpienia i jest zawsze gotowa do użytku i ani razu nie było problemu z drukowaniem.
    FastProject
    Level 28  
    Używam tych tuszy od ponad roku. Nierówności, rozpylanie i rozmazywanie pojawiło się dopiero teraz.
    Sniezynka
    Level 33  
    Jeżeli czyszczenie płynem do udrażniania głowic nie przyniosło efektu a styki zasilania głowicy są czyste, pasek enkodera czysty to pozostaje głowica.