Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofalówka bez obrotowego talerza?

07 Dec 2019 23:54 3153 3
  • Level 29  
    Witam,
    Czy taka inwerterowa mikrofalówka ma jakieś inne zalety, poza brakiem obrotowego talerza?
  • Home appliances specialist
    Borutka wrote:
    Witam,
    Czy taka inwerterowa mikrofalówka ma jakieś inne zalety, poza brakiem obrotowego talerza?


    Kuchenka mikrofalowa z inwerterem nie wyklucza talerza obrotowego. 99% kuchenek mikrofalowych ma talerz obrotowy.
    Inwerter to elektronika zamiast zwykłego transformatora. Przy zwykłym transformatorze regulacja mocy nagrzewania jest na zasadzie długości działania na pełnej mocy i dłuższych lub krótszych przerw. Inwerter zazwyczaj działa ciągle przez cały czas jaki ustawimy, ale moc jest regulowana elektronicznie.
    Obrotowy talerz to najczęściej spotykany sposób równomiernego podgrzewania potrawy.
  • Level 29  
    Zasadę działania z grubsza doczytałem. Ale czy ta różnica daje jakieś praktyczne korzyści. Czy np. mniej wysusza, czy bardziej równomiernie podgrzewa. Obecnie jest bogata oferta kuchenek do zabudowy 45cm i one chyba wszystkie są bez talerza. Do standardowej zabudowy 38cm też takie się pojawiają.
    Tak więc mamy większą komorę, czyli wrzucamy całego kurczaka i da radę go łatwiej równomiernie podgrzać? I jeszcze żeby był jadalny...?
    Jest dużo pozytywnych opinii, ale wiadomo jak się coś kupuje, to na początku zawsze cieszy.
  • Home appliances specialist
    W sumie to kurczaka itp. mikrofalami nie grzałem (chyba, że gotowe danie, a tylko szybkie podgrzanie) i trudno mi odpowiedzieć, który sposób równomiernego podgrzewania jest lepszy. W mikrofalach bez obrotowego talerza, mamy najczęściej na końcu magnetowody, metalowy wiatrak (łopatki), który jest napędzany silnikiem. Poprzez obrót metalowych łopatek, mikrofale się odbijają pod różnymi kątami i teoretycznie powinny równo podgrzewać w całej komorze. Jak to jest w praktyce to nie wiem.
    Jak robię kurczaka, czy inne mięso, to zamykam je w żaroodpornym naczyniu i używam funkcji grzania konwekcyjnego w kuchence mikrofalowej, bo osobnego piekarnika nie mam. Nalewam zawsze odpowiednią ilość wody i mięso nie jest suche (chyba, że jakieś stare, ale to już inna przyczyna).