vodiczka wrote:przez pierwsze 20 lat masz tyle samo do roboty co w mieszkaniu w solidnie zbudowanym bloku.
to jakis żart , a utrzymanie terenu wokół domu? Kominiarz,opał, ew. gaz z przegladami etc,itd
Na swoim jest ciągle cos do zrobienia.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therevodiczka wrote:Natomiast jeżeli chodzi o sam dom (zbudowany solidnie) to przez pierwsze 20 lat masz tyle samo do roboty co w mieszkaniu w solidnie zbudowanym bloku.
andrzej20001 wrote:Pisałem o domu a nie wokół domu. Mieszkaniec bloku też płaci za kominiarza, przeglądy gazowe i pięcioletnie przeglądy techniczne. Dodatkowo za zarządcę bloku który pilnuje terminów przeglądów i dozorcę, który utrzymuje teren wokół bloku. Właściciel domku jednorodzinnego też może sobie kogoś wynająć, skoro robi to osobiście to jego wybór.to jakis żart , a utrzymanie terenu wokół domu? Kominiarz, opał, ew. gaz z przegladami etc,itd
Janusz_kk wrote:To tylko teoria, mieszkam juz 10 lat i już mi tynk się zaczyna sypać, rynny trzeba naprawiać,
Janusz_kk wrote:Nie trzeba być fachowcem by stwierdzić, że jak coś się sypie to albo tanie materiały albo robota spartaczona albo jedno i drugie.Taa jasne, fachowiec się znalazł,
abc123pac1 wrote:Mieszkanie będzie ogrzewane elektrycznie,mam wtyczkę trójfazową w kuchni od płyty elektrycznej(400 V) więc nie powinno być problemu
abc123pac1 wrote:Trzeba tylko przekuć ścianę i przeprowadzić wtyczkę trójfazową do łazienki
abc123pac1 wrote:Obawiam się, że trochę więcej. Jak to wyliczyłeś?Zapotrzebowanie energetyczne mieszkania 2700 kWh rocznie.
abc123pac1 wrote:Sądzę, że moc 3-4 kW powinna wystarczyć w zależności od tego jakie masz straty ciepła i jaką temperaturę chcesz mieć w mieszkaniu zimą.Jaka powinna być moc tych pieców?
abc123pac1 wrote:Co rozumiesz przez mały? Jaka moc? Potrzebujesz ok. 12kW aby wziąć prysznic.Czy zamiast bojlera wystarczy mały ogrzewacz przepływowy?
abc123pac1 wrote:Mój przedmówca napisał:Co do ogrzewacza przepływowego-u mnie w pracy jest taki przy umywalce 2 Kwh i woda leci wrząca-dlaczego taki ogrzewacz nie nadaje się do prysznica? Znaczy pierwsze 5 litrów wody będzie wrzące a potem będzie zimna bo ogrzewacz nie wyrobi z podgrzaniem?
Wojewoda82 wrote:Trochę przesadził z tymi 20 kW bo taka moc jest potrzebna przy dość szybkim napełnianiu wanny ciepłą wodą a do prysznica tak jak pisałem w poście #98, potrzebujesz ok 12 kW.Aby wziąć normalny prysznic a nie tylko udawać żę się go bierze, potrzebujesz ogrzewacza o mocy min 20kW.
abc123pac1 wrote:Może i leci ale bardzo cienkim strumyczkiem.Co do ogrzewacza przepływowego - u mnie w pracy jest taki przy umywalce 2 kW i woda leci wrząca
vodiczka wrote:Trochę przesadził z tymi 20 kW bo taka moc jest potrzebna przy dość szybkim napełnianiu wanny ciepłą wodą a do prysznica tak jak pisałem w poście #98, potrzebujesz ok 12 kW.
vodiczka wrote:Do normalnego umycia rąk jest wymagany przepływ wody 2,5-3,0l/min a do prysznica minimum 6l/min
BUCKS wrote:Ogrzewanie gazowe nie ma 100% sprawności w przeciwieństwie do elektrycznego.Skoro kocioł gazowy o mocy 24kW oferuje przepływ wody ok. 11,5 l/min przy podgrzaniu wody o 30 stopni
BUCKS wrote:Dlatego napisałem "ok. 12kW" a nie "nie więcej niż 12kW"Ponieważ każdy przypadek może być inny to nikt nie da gwarancji, że 12kW zadowoli autora.
vodiczka wrote:Ogrzewanie gazowe nie ma 100% sprawności w przeciwieństwie do elektrycznego.
vodiczka wrote:Przyjmuję to co sprawdziłem doświadczalnie na moim czajniku (post #102):
Przy mocy 2kW doprowadzam do wrzenia 1 litr wody w czasie 2,5 min. Przyrost temp ok. 85°C
vodiczka wrote:Wolny wybór autora czy kupi ogrzewacz 12 kW czy o mocy 50% większej lub mniejszej.
BUCKS wrote:A ja widzęJa przyjąłem 5,5 l/min, czyli zaniżyłem wartość o 0,228 l/min, więc nie widzę powodów to podważania moich 5,5 l/min.
BUCKS wrote:Nie ma znaczenia o ile moc podana przez producenta nie została zawyżona a gaz spalany przez użytkownika ma taką samą kaloryczność i jego spalanie odbywa się dokładnie w takich samych warunkach jakie panowały przy pomiarze mocy kotła.Moc jest jednostką stałą, więc nie ma znaczenia, czy mówimy o 24kW uzyskanej z energii elektrycznej, czy 24kW uzyskanych z gazu, bo cały czas jest to samo 24kW.
BUCKS wrote:Teraz to pojechałeśAutor nie ma wolnego i nieograniczonego wyboru.
Wojewoda82 wrote:Taką wartość podałem w poprzednich postach.Co do zasady zaczynają się od 6l/min
Wojewoda82 wrote:Są straty cieplne ale minimalne. Dzieląc włos na czworo można określić sprawność grzałek zanurzeniowych na 99,99%. Przy ogrzewaniu gazem, straty związanie z przekazaniem ciepła gazów spalinowych do ogrzewanej wody są znacząco większe.W sensie 1kWh zamieni na kWh ciepła CWU. Też takiego nie ma i nie będzie.
BUCKS wrote:Jeśli zimna woda będzie miała 10 stopni
BUCKS wrote:Są jeszcze aspekty indywidualnego komfortu cieplnego, bo dla jednego woda o temperaturze 37 stopni będzie OK, a dla innego zimna i będzie wymagał np. 40 stopni.
misiek1111 wrote:Może była zanieczyszczona czymś lepkim albo miała dużo bakteriiMiała już konsystencję rzadkiego olejku (pomiar w centrum wawy, wykonany jeszcze "przed wojną", kiedy podczas zimy była zima).
vodiczka wrote:A ja widzęChyba nie powiesz, że mój czajnik działa jak perpetuum mobile. Poćwicz na swoim.
vodiczka wrote:Teraz to pojechałeśJeżeli nie ma odpowiedniej instalacji to i wyboru nie ma. To oczywista oczywistość.
misiek1111 wrote:- w lato ustawiam na 41°C,
- a w zimie na 43,5°C.
41°C w zimie, to dla mnie za chłodno.
BUCKS wrote:I tego się trzymajNatomiast ja u siebie na pewno nie pchał bym się w przepływowy podgrzewacz 12kW lecz wolałbym bojler 2kW jako pewny sposób na dobry komfort c.w.u. ale kosztem miejsca jakie ów bojler by zabierał.
abc123pac1 wrote:w sposób następujący:Czy zamiast bojlera wystarczy mały ogrzewacz przepływowy?
vodiczka wrote:Nie sugerowałem, że powinien kupić taki podgrzewacz.Co rozumiesz przez mały? Jaka moc? Potrzebujesz ok. 12kW aby wziąć prysznic.
abc123pac1 wrote:Jesteś rozbrajający, zrezygnowałeś z centralnego ogrzewania przed zrobieniem techniczno-ekonomicznej analizy swojej decyzji.I ile mnie to będzie kosztować
Wojewoda82 wrote:Jak ktoś już napisał chyba na 1 stronie, autor tego wątku chyba troluje. Autor robi wszystko (a przynajmniej tak pisze), aby nowe ogrzewanie było droższe od starego, miejskiego. Po uwzględnieniu kosztu przeróbek i zakupu nowych urządzeń oraz kosztów eksploatacyjnych nie będzie taniej niż było na miejskim.
andrzej20001 wrote:Nie powiem tak, nie powiem nie bo nie znam kogoś kto ma tak rozwiązane ogrzewanie.Lepiej załozyc multisplita i od razu masz klime na lato.
abc123pac1 wrote:rocznie wydamy na ogrzewanie elektryczne 1008 zł.TYLKO 1008 ZŁ MIESIĘCZNIE WOBEC 1260 zł za ogrzewanie z elektrociepłowni.