Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Youtube LIVE - PO czasie rozjezdza sie audio -video transmisji LIVE na Youtube

szklarska 09 Dec 2019 07:56 3282 28
  • #1
    szklarska
    Level 17  
    Cześć

    Zrobiłem transmisje Live na Joutuba z mojego kościoła

    Wszystko jest ładnie i pięknie Obraz ok dzwięk też, ale po kilku godzinach od rozpoczęcia transmisji zaczyna się rozjeżdżać dźwiek z obrazem.
    Na stanie transmisji brak problemów jest na zielono z opisem bardzo dobrze.
    Ustawiałem rózne parametry opóżnienia ale to nie zmienia nic.

    Pierwsze godziny ok a później przesuniecie.

    Jest i na kompach i na telefonach .

    Internet to neostrada 30/3Mb
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    kwiatek_123
    Level 7  
    Hej,
    Napisz z jakiego programu stramujesz. OBS, Action czy bezpośrednio przez Youtube'a?
  • #3
    szklarska
    Level 17  
    Transmisja jest bezpośrednio z kamery ( ma protokół RTMP)

    PZdr MIrek
  • #5
    szklarska
    Level 17  
    Witam


    Kamera z RTMP napewno .

    Audio do kamery tylko ze wzmczniacza koscielnego mikrofony zbieraja wszystko wstawanie , siadanie , kichanie itp.
    Jak masz problem z internetem mozesz sie pokusic o modem LTE min cat 7 , bo tu chodzi o UP link.

    Pzdr MIrek
  • #7
    rikon
    Level 11  
    Cześć, podpinam się pod temat bo też mam problem z brakiem synchronizacji dźwięku i obrazu po paru godzinach.

    Streaming live na youtube strumienia głównego poprzez RTMP. Audio dostarczane poprzez wejście line-in.
    Streaming na kamerze jest włączony 24h, natomiast na youtube jest włączany na dane wydarzenie.

    Kamera BCS-TIP8801AIR-IV

    Firmware: V2.800.0000010.0.R, Build Date: 2019-08-07
    Ustawione parametry wideo:
    - Tryb kodowania: H.264
    - Kodek Smart: wyłącz
    - Rozdzielczość: 3072x1728
    - Ilość klatek (FPS): 25
    - Typ bitrate: CBR
    - Bitrate: 4096 / 6144 / 8192 / 10240
    - Interwał I-klatki: 25

    Ustawione parametry audio:
    - Tryb kodowania: AAC
    - Częstotliwość samplowania: 48000

    Przy dużym bitrate (10240) brak synchronizacji następował po paru godzinach. Przy małym bitrate (4096) po kilkunastu.
    Dźwięk zostawał w tyle, obraz szedł do przodu.

    Zmieniłem firmware na nowszy
    V2.800.00NS001.0.R, Build Date: 2019-12-02
    Ustawienia takie same, problemy takie same z tą różnicą że dźwięk idzie do przodu, a obraz zostaje z tyłu.

    Próbowałem także przy rozdzielczości full-hd (1920x1080) i bitrate 2048. Efekt taki sam.

    Lokalnie podpiąłem się do kamery poprzez RTSP używając VLC media player'a. Obraz i dźwięk jest zsynchronizowany.

    Internet 600/60Mbps Orange światłowód.

    Wnioskuję że to błąd firmware w protokole RTMP, bo dziwne jest że po zmianie firmware dźwięk jest przed obrazem, a wcześniej był za obrazem.

    Moderated By suworow:

    No i podłaczył się nam kolega pod dwa tematy, i w obu otrzymał odpowiedzi. Gratulacje, bo teraz to nikt nie wie gdzie ma odpowiadać.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18625250#18625250

  • #8
    szklarska
    Level 17  
    Witam

    Z tym dzwiekiem to czasami jest przed czasami po wizji.
    Zastanawiam sie czy nie jest to zwiazane z ustawieniami bitretu audio w kamerze.
    Youtube dopomina sie parametrach transmisji o 128kb audio.
    A kamery daja chyba max 6400.

    Pzdr MIrek
  • #9
    rikon
    Level 11  
    szklarska wrote:
    Witam

    Z tym dzwiekiem to czasami jest przed czasami po wizji.
    Zastanawiam sie czy nie jest to zwiazane z ustawieniami bitretu audio w kamerze.
    Youtube dopomina sie parametrach transmisji o 128kb audio.
    A kamery daja chyba max 6400.

    Pzdr MIrek


    Tu za bardzo nie ma możliwości modyfikacji. Mogę tylko częstotliwość próbkowania zmienić (8000 / 16000 / 32000 / 48000 / 64000).
  • #10
    gkwiatkowski
    CCTV and Stationary Alarms specialist
    rikon wrote:
    Ustawione parametry audio:
    - Tryb kodowania: AAC
    - Częstotliwość samplowania: 48000


    Youtube chce:

    Kodek dźwiękowy: AAC lub MP3
    Współczynnik próbkowania dźwięku: 44,1 KHz
    Szybkość transmisji dźwięku: 128 kb/s stereo


    Może tu jest problem?
    Jak wyłączysz RTMP w kamerze i włączysz, to synchronizacja się poprawia czy nie?
  • #11
    rikon
    Level 11  
    gkwiatkowski wrote:
    Jak wyłączysz RTMP w kamerze i włączysz, to synchronizacja się poprawia czy nie?

    Tak, wtedy jest ok. Jednak w nowym firmware po około 20 minutach zaczyna być widoczna desynchronizacja. W starym desynchronizacja widoczna była po kilkunastu godzinach).

    Trochę potestowałem dzisiaj transmisję.
    1) Pierwszy stream leciał bezpośrednio z kamery poprzez RTMP - widoczna desynchronizacja, oraz jak wyżej pisałem po wyłączeniu i włączeniu RTMP na chwilę było ok.
    2) Drugi stream leciał poprzez RTSP do komputera który to kodował do RTMP i dopiero wysyłał do youtuba. Wszystko pięknie zsynchronizowane.

    Dodano po 42 [sekundy]:

    szklarska wrote:
    Transmisja jest bezpośrednio z kamery ( ma protokół RTMP)


    Jaka to jest kamera?
  • #12
    profesjonalsta
    Level 2  
    Witam, również miałem problem z synchronizacją wideo/audio (stream do youtube). Internet z prędkością wysyłania 8 Mb/s radiowy. Stream działa bezpośrednio z kamery Dahua IPC-HFW3241T-ZAS-27135 przez RTMP. Problem został rozwiązany stosując następujące ustawienia: rozdzielczość 720p, 25kl/s, klatka kluczowa wartość 70, bitrate 2048 kb/s. Aczkolwiek stream lubi się okazjonalnie zaciąć zazwyczaj w nocy i w tedy trzeba w kamerze wyłączyć i włączyć opcje streamu.
    Edit: Częstotliwość próbkowania dźwięku 8000.
  • #13
    szklarska
    Level 17  
    Dahua ma nowy soft do kamer z RTMP i ponoc poprawki dotycza RTMP.
    Datowany na 23 kwietnia albo 24
  • #14
    szklarska
    Level 17  
    Witam

    Jest nowy soft do Dahua

    Prosze potestujcie i dajcie znac czy jest RTMP poprawne.

    https://files.dahua.support/Firmware/_TEST-RTMP/


    UWAGA
    Jest to fw testowy, usprawniajacy dzialanie RTMP.
    Oficjalny FW bedzie dostepny pod koniec maja.

    dziala z kamerami:


    IPC-3241 (fixed lens & vari-focal lens) series
    DH_IPC-HX3XXX-Leo_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.0000000.9.R.200430.bin

    IPC-3441/3541(fixed lens & vari-focal lens) series
    DH_IPC-HX5(4)(3)XXX-Leo_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.0000000.9.R.200430.bin

    IPC-5241/5442/5541/5249/5449 fixed lens series
    DH_IPC-HX4XXX-Volt_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.10SA000.0.R.200430.bin

    IPC-5241/5442/5541/5249/5449 vari-cocal lens series
    DH_IPC-HX5XXX-Volt_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.10SA000.0.R.200430.bin
  • Helpful post
    #15
    tomek_ns

    Level 11  
    Witam, u mnie na Dahua IPC-HFW3441E-AS ten sam problem, z czasem rozjeżdża się obraz z dźwiękiem. Zmiany rozdzielczości, przepustowości, parametrów dźwięku itp. nie pomagają. Po restarcie kamery jakiś czas jest OK. Kamera pracowała na najnowszym firmware DH_IPC-HX5(4)(3)XXX-Leo_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.0000000.9.R.200324, dzisiaj wgrałem testowy, zobaczymy jaki efekt.
    Wieczorem sprawdzę, jak będzie zachowywać się na nowym.
  • #17
    szklarska
    Level 17  
    Dziekuje za opowiedz .

    Tak widze ze jest 2-3 sek rozjadzu miedzy Audio i Wizja.

    Po zmianie softu proponuje przywrócic ustawienia fabryczne, i ustawic od nowa wszystko .

    Pzdr mIrek.
  • #18
    tomek_ns

    Level 11  
    Nadal to samo, dla pewności wykonałem reset i nadal jest lekki rozjazd między obrazem a dźwiękiem. Raz lekko dźwięk wyprzeda obraz, a raz obraz jest przed dźwiękiem. W każdym bądź razie zmiana firmware na testowy ZNACZNIE poprawiło jakość połączenia przez RTMP, jednak nadal nie jest to ideał.
  • #19
    szklarska
    Level 17  
    Wielkie dzięki za odpowiedzi,

    Na starym sofcie jak mocno i szybko rozjezdżał Ci się A/V.

    Czy inni koledzy mogą się podzielić informacjami w temacie RTMP w Waszych kamerach.

    Mirek
  • #20
    tomek_ns

    Level 11  
    Na starym sofice było to nie da zapanowania, czasem było to ponad 10 sekund w jedna lub drugą stronę, i bardzo często komunikaty na youtube o zmianę parametrów. Musiałem ustawić w kamerze restart codziennie żeby w miarę się to wyrównywało, bo po restarcie przez pewien czas było OK. Po jakim czasie? ciężko powiedzieć. Czasem zaraz po restarcie kamery, czasem po kilku godzinach, a czasem cały dzień było OK. Teraz o dziwo wszystko idzie ładnie, poza tymi delikatnymi rozjazdami.
  • #21
    aismenik
    Level 1  
    mam kamerę IPC-HFW5442T-ASE i IPC-HFW5241E-ZE

    5241 ma zoom sprzętowy a 5442 owego nie posiada

    Który z softów powinienem użyć. W dwóch softach jest podany mój model

    IPC-5241/5442/5541/5249/5449 fixed lens series
    DH_IPC-HX4XXX-Volt_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.10SA000.0.R.200430.bin

    IPC-5241/5442/5541/5249/5449 vari-cocal lens series
    DH_IPC-HX5XXX-Volt_MultiLang_PN_Stream3_V2.800.10SA000.0.R.200430.bin


    PK
  • #22
    szklarska
    Level 17  
    PC-5241/5442/5541/5249/5449 vari-cocal lens series

    ten jest do kamery z regulowanym zoomem

    Pzdr mIrek
  • #23
    dominost
    Level 10  
    Mam ten sam problem z kamerą BCS-TIP8501IR-Ai. Transmisja przez RTMP bezpośrednio do YT i jesy ciągle na żywo. Jakiś czas chodziło bez problemu około dwóch tygodni. A teraz ciągle się rozjeżdża. Wystarczy że zaloguje się do kamery i zmienię jakiekolwiek ustawienie, nawet obrazu i wraca do normy. Jadnak po kilku godzinach potrafi zrobić się kilka sekund.
  • #24
    szklarska
    Level 17  
    Mam tez BCS i ten sam problem , nawet dzisiaj ich pytalem czy maja noweszy soft niestety nie .

    Ale daj im taki sygnal, to moze przycisna Chinczyka

    Mirek

    Ja resetuje modem Neostrady 2 razy na dobe ( wylacznik czasowy)
    Mi reset kamery nie pomagał
  • #25
    dominost
    Level 10  
    Dzięki za informację. Daje cynk do BCS, a z wyłącznikiem czasowym też podziałam. Zawsze to jakieś czasowe rozwiązanie.
  • #26
    cieszyniok
    Level 2  
    dominost wrote:
    Dzięki za informację. Daje cynk do BCS, a z wyłącznikiem czasowym też podziałam. Zawsze to jakieś czasowe rozwiązanie.


    Witam serdecznie
    Podpatrzyłem temat odnośnie transmisji na You.....poprzez kamerę BCS firmware
    V2.800.00NS001.0.R, Build Date: 2019-12-02. poprzez RTMP.
    Stream w kodowaniu H264 .H
    wideo : ustawienia kodera

    Kodek Smart H264.H
    Rozdzielczość 1920x1080( 10800P)
    Ilość klatek(FPS) 20
    Typ bitrate : CBR ( koniecznie włacz CBR)
    Strumień referencyjny 1536-7936Kb/S
    Bitrate (3~20480) ustawienia własne 4500 (Kb/S)
    Interwał I-klatki 40
    SVC 1 off
    Audio ustawienia
    tryb kodowania ACC
    Częśtotliwosć samplo . 48000
    ustaw parametry jakości odtwarzania na YouTube w kodowaniu AV1 oraz V1
  • #27
    szklarska
    Level 17  
    I na takich ustawieniach nie masz problemów po czasie z brakiem synchronizacji obraz dzwiek?

    Mirek
  • #28
    cieszyniok
    Level 2  
    szklarska wrote:
    I na takich ustawieniach nie masz problemów po czasie z brakiem synchronizacji obraz dzwiek?

    Mirek

    Przy streamie zwróćcie uwagę uwagę w oknie transmitowanej audycji na statystyki dla nerdów , jest wykazany stan transmisji , audio , wideo , na wykresie widać jakie są potrzebne ustawienia .
    W moim przypadku z początku były zawieszenia na podstawie danych z nerdów wyregulowałem ustawienia kodeka na kamerze , jak dotąd działa wszystko poprawnie .
  • #29
    szklarska
    Level 17  
    Temat zamykamy, dziekuje kolega co podzielili sie swoimi uwagami.

    Pzdr Mirek