Witam, mam pytanie do tych którzy mieli styczność z tym falownikiem, otóż odkupiłem tego typu Falownik, od firmy która tym się zajmuje, i problem polega na tym iż, po podłączeniu go do sieci LAN, żaden program oraz router nie widzi adresu IP z tego falownika.
Oczywiście po kablu USB umiem się zalogować do niego i mieć pełen podgląd parametrów, ale przez sieć nie da się.
Dzwoniłem do tego gościa, ale on nie wie jak była instalacja do niego i w jaki sposób.
Moim zdaniem jest tak, że był on oraz parę innych podłączonych do Interfejsu który monitorowal wszystkie parametry z tych Falowników, ponieważ widzę ze w komorze przyłączeniowej są obcięte przewody po transmisji RS.
Dodam że kontrolka na falowniku z sieci WiFi nie zapala się, więc wnioskuję tak jak wyżej opisałem.
Do tej pory nie połączyłem się z tym Falownikiem poprzez zdalny dostęp.
Mam zamocowany na falowniku stary tablet i łącze się przez kabel USB lokalnie.
To obecnie jak ja. Kupiłem na Ebay Bluetooth Adapter USB-Adapter2000-B by nie wisieć na kablu, ale niestety nie działa, jest to związane z podobno z numerami seryjnymi i dystrybucją . Próba zarejestrowania sprzętu przez Fusion Solar w Huawei też nie przeszła po numerach seryjnych pomimo że falownik miał jeszcze 2 miesiące gwarancji. Wynika z tego ze jest to jakaś dziwna droga dystrybucji falowników na farmy do Niemiec.
Wracając do tematu komunikacji falowniki pracowały pewnie pod Smart Logerem, mój ma nadany numer portu 4 zgodny zresztą z wygrawerowaną tabliczką znamionową naklejoną na front oraz resztkami przewodów na złączu RS485.
Zrobiłem parę testów, zakupiłem konwerter RS485 - TCP USR-TCP232-304.
W programie sprawdziłem ustawienia:
W konwerterze ustawiłem IP W programie AVReporter Modbus sprawdziłem komunikację
Wgryzłem się w Home Assistanta, bardzo mi się podoba ten projekt i wykorzystałem modbus serial rtu. Zrobiłem na podstawie dokumentacji falownika kilkanaście sensorów do odpytywania i powstało takie coś. Zresztą nic nowego i odkrywczego.
Postawiłem go na terminalu HP 620 za 80 zł plus dysk ssd plus konwerter i za około 200 zł zyskałem fajną zabawkę która będzie się rozwijać.
Home Assistan łączy się w falownikiem i dane są prezentowane w jasny i przejrzysty sposób, oczywiście można teraz bawić się w wykresy i grafiki, co dusza pragnie. Dla nowszych falowników z kontem w Fusionsolar jest gotowa integracja. To jest falownik po farmie ze starym softem zarejestrowany na innego właściciela. Pomimo kontaktów z Huawei odmówiono zresetowania konta i przesłania nowszego firmware. Z drugiej strony do sprawdzenia parametrów nie potrzebuję chmury i serwera u Chińczyka bo łączę się bezpośrednio z falownikiem.
Przekierowałem port na routerze na zewnątrz, mam zdalny podgląd przez apkę na Androida w telefonie, bardzo polecam.
Falownik działa świetnie, w marcu jak pogoda pozwoli chcę dołożyć 3 string co w sumie da 21 kWp.
Teraz czas na integrację z pompa ciepła LG Therma V i paroma innymi urządzeniami.
Jeżeli ktoś chce skorzystać udostępniam kod pliku konfiguracyjnego HA configuration.yaml z sensorami dla tego falownika.