Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawieszanie systemu operacyjnego po instalacji sterownika 82579LM Gigabit

09 Gru 2019 22:07 237 6
  • Poziom 14  
    DELL LATITUDE E6320 po zainstalowaniu sterownika Intel 82579LM Ethernet Controler na systemie windows 7 lub 10 bez znaczenia, systemy operacyjne zaczely sie "zawieszac" obraz sie zatrzymywal w danym momencie bez reakcji na klawiature badz touchpad. Po ponownym uruchomieniu laptopa system operaycjny nie mogl ponownie wystartowac w normalnym trybie tylko w trybie awaryjnym z wylaczonym w/w sterownikiem. Podmienilem uklad Intela na plycie myslac ze ten jest wadliwy i powoduje owa usterke na plycie. Po podmianie owego ukladu laptop startuje normalnie ale z tym ze czas sie wydluzyl procesu (POST) i zajmuje jakies teraz okolo 10 sekund przy czym pojawia sie informacja ktorej wczesniej nie bylo Issue Initializing HECI a pozniej (A7) Me FW Downgrade - Request MESpiLock Failed. Objawy pojawiaja sie nie zaleznie od wersji BIOSU a probowalem juz wszystkich chyba od A06 do A22
    Sterownik Intel 82579LN w menadzerze urzadzen jest ze znakiem trojkata, Sterownik pobrany i zainstalowany ze strony producenta :Intel 825xx Gigabit Platform LAN Network Device Driver, Intel 825xx 10/100/1000 Ethernet Controller Driver -bez zmian
    Plyta to LA-6611P Rev 1.0

    Dziekuje z gory za pomoc w usunieciu tej usterki.
  • Poziom 7  
    Spróbuj odinstalować sterowniki w safe mode i zainstaluj starsze. Ale na stronie producenta nie ma sterowników dla systemu windows 10 Link, i pytanie skąd pobrałeś sterowniki?
  • Poziom 14  
    SucharekPL napisał:
    Spróbuj odinstalować sterowniki w safe mode i zainstaluj starsze. Ale na stronie producenta nie ma sterowników dla systemu windows 10 Link, i pytanie skąd pobrałeś sterowniki?


    Tak jak wczesniej pisalem, probowalem instalowac sterowniki na windzie 10 i 7 pro 64bitowej a sterwoniki pobrane byly do tej wersji systemu operacyjnego ze strony producenta, tak jak piszesz nie ma sterownikow do windy 10. Twoj pomnysl niestety nie dziala, Dzieki za rade
  • Poziom 30  
    Możesz jeszcze spróbować wgrać bios za pomocą programatora wylutowując chip z płyty albo jeśli to SPI to za pomocą SOIC-8 clip.
  • Poziom 14  
    Gelip napisał:
    Możesz jeszcze spróbować wgrać bios za pomocą programatora wylutowując chip z płyty albo jeśli to SPI to za pomocą SOIC-8 clip.


    ...zrobione na samym poczatku
  • Poziom 30  
    Z pierwszego postu wynika iż zmieniłeś tylko układ Intela odpowiedzialny za kartę sieciową. Masz wgrać bios płyty głównej za pomocą programatora.
  • Poziom 14  
    Gelip napisał:
    Z pierwszego postu wynika iż zmieniłeś tylko układ Intela odpowiedzialny za kartę sieciową. Masz wgrać bios płyty głównej za pomocą programatora.

    Prosze czytaj ze zrozumieniem moje wiadmosci, juz napisalem ze zrobilem to "z urzedu" jako pierwsza rzecz