Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uruchomienie pakietu MVME

10 Dec 2019 07:18 348 5
  • Level 9  
    Witam,

    Ostatnio wpadł mi w ręce pakiet MVME167P-35SE. Zastanawiam się czy można z niego zrobić coś ciekawego ale w internecie cisza na ten temat. Macie może jakieś pomysły? Jest możliwość podłączenia go do komputera?

    Dzięki i Pozdrawiam
  • Level 34  
    Znalazłeś sobie zabytek. :)
    To pakiet CPU do komputerów modułowego systemu VMEbus. Zastosowania bardziej przemysłowe, choć nie tylko.
    Miałem z tym do czynienia ponad 30 lat temu (z wcześniejszymi wersjami, np, na Mootoroli 68020). W prawdzie Wikipedia pisze "and continues to see widespread use today", ale nie wydaje mi się. Artykuł sprzed 10 lat bazuje chyba na informacjach jeszcze starszych.
    W każdym razie - widzę, że dokumentacje można wygrzebać w internecie.
    Ale że wszystkie sygnały i zasilanie są wyprowadzone na złącza z tyłu, to trzeba by zrobić sobie odpowiednie przejściówki.
    Podłączyć do komputera - tak, konsolę po złączu szeregowym. :) Byłoby to konieczne, żeby spróbować cokolwiek ruszyć, bo bo oprogramowanie musi być załadowane z zewnątrz (działały na tym np. różne wersje Unix-a). Tylko skąd to oprogramowanie wziąć?
  • Level 9  
    Witam,

    Dzięki za odpowiedź :) już myślałem że nikt się nie odezwie. Udało mi się doczytać w dokumentacji co i jak oraz przejrzeć sygnały wychodzące/wchodzące ze złącz P1 i P2. Podłączyłem zasilania +5V, +12V oraz -12V. Zapaliły się diody na panelu frontowym ale nic poza tym. Przy próbie komunikacji przez RS 232 i odpaleniu terminala poprzez TELNET nie widać nic w konsoli;(

    Masz może jakieś sugestie jak ten pakiet uruchomić?

    Pakiet posiada zamontowane dwie pamięci z softem debugującym 167BUGX1 oraz 167BUGX2.

    Korzystam z konwertera CP2102 a do zasilania wykorzystuje zasilacz komputerowy ATX.
  • Level 34  
    Telnet do komunikacji po serialu? Nie wiedziałem, że tak się da. Myslałem, że jakiś TeraTerm czy coś. Prędkość masz 9600?
    Znalazłeś instrukcję w sieci? Jest dosyć szczegółowa...
    W każdym razie upewnił bym się, że jumpery 10 i 11 są na pozycji 1-2. Standardowo reset ustawień do fabrycznych itp.
    Powodzenia.
  • Level 39  
    http://www.ing.iac.es/~docs/external/vme/V167PA-IH2.pdf

    komunikacja przez console port z parametrami 9600 8N1

    SyriuszPL wrote:
    nie widać nic w konsoli;

    Nie zamieniłeś przypadkiem RX z TX ?
  • Level 9  
    tos18 wrote:
    http://www.ing.iac.es/~docs/external/vme/V167PA-IH2.pdf

    komunikacja przez console port z parametrami 9600 8N1

    SyriuszPL wrote:
    nie widać nic w konsoli;

    Nie zamieniłeś przypadkiem RX z TX ?


    Witam,

    Przepraszam za brak odpowiedzi ale nagły wyjazd mi się przytrafił. Co do RX i TX to wszystko jest ok - sprawdzałem kilkukrotnie :)

    W weekend będę próbował, dzięki za pdf-a przejrzę go bo przyznam szczerze nie udało mi się go wcześniej wyszukać.

    szelus wrote:
    Telnet do komunikacji po serialu? Nie wiedziałem, że tak się da. Myslałem, że jakiś TeraTerm czy coś. Prędkość masz 9600?
    Znalazłeś instrukcję w sieci? Jest dosyć szczegółowa...
    W każdym razie upewnił bym się, że jumpery 10 i 11 są na pozycji 1-2. Standardowo reset ustawień do fabrycznych itp.
    Powodzenia.


    Zobaczę może TeraTeam, prędkość ustawiona była na 9600. Moja ogromna pomyłka... próbowałem przez PUTTY, nie mam pojęcia dlaczego wpisałem TELNET.

    Pozdrawiam