Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bauknecht TK Care 5C/1BK - suszarka nie działa i migają diody

sperzu 10 Dec 2019 09:21 1455 7
    sperzu
    Level 9  
    Cześć wszystkim

Poszukuję pomocy z suszarką Bauknecht TK Care 5c/1 suszarka działała wszystko było ok i nagle zapaliły się i migają wszystkie czerwone diody, zielone palą się ciągle. Nie mogę odszukać nigdzie kodu usterki. Próbowałem resetu poprzez różne konfiguracje, ale bez skutku. Wymieniłem czujnik NTC i też nic. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozgryźć urządzenie? Nie chcę w nie mocno inwestować i po naprawie ma służyć jako awaryjne bo jest w stanie idealnym. Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
    alekt77
    Level 39  
    Tu masz instrukcję serwisową z opisem błędów i programem testowym: :arrow: Link
    sperzu
    Level 9  
    Czyli wynika z tego że jest to błąd modułu wilgotności. Widzę że ten moduł kosztuje ok 300zł czy jest naprawialny rozbieralny i do reanimacji ?
    alekt77
    Level 39  
    Wyciągnij z suszarki moduł wilgotności, daj dobre zdjęcia z obu stron płytki. To jest w sumie dość prosty układ, naprawialny.
    sperzu
    Level 9  
    Spalony transformator i jeden rezystor. Czy możecie mi wskazać co kupic i ewentualnie gdzie?
    Bauknecht TK Care 5C/1BK - suszarka nie działa i migają diody Bauknecht TK Care 5C/1BK - suszarka nie działa i migają diody Bauknecht TK Care 5C/1BK - suszarka nie działa i migają diody
  • Helpful post
    alekt77
    Level 39  
    Rezystor 22Ω (np. tu :arrow: Link ), transformator o mocy większej niż 1VA, z napięciem na uzwojeniu wtórnym 18V. Musisz dobrać egzemplarz z rozstawem wyprowadzeń takim jak masz na płytce. (np. jeden z tych: :arrow: Link)
    sperzu
    Level 9  
    Super sklep nie wiedziałem o nim :) Bardzo dziękuję Ci za pomoc !!!
    rafalbartz
    Level 1  
    Cześć!

Jestes w stanie podać dokładnie jaki transformator i rezystor kupiłeś?