Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smart TV do 3 999,00 zł [Samsung/Philips/LG/Kodi/PLEX]

tasso1 11 Dec 2019 02:55 1350 19
    tasso1
    Level 9  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? max 45stopni od prostopadłości centrum ekranu czyli prawie na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju ? Na telewizor wieczorem
    7. Jaki masz obecnie telewizor ? Mirai 39"
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k, dobry HDR obsługę IPTV KODI oraz PLEXA.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? NETFLIX 4kHDR, HBO GO, PLEX 4kHDR, IPTV
    10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? miło by było gdyby obsługiwał Chroma Subsampling 4:4:4
    11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? NETFLIX 4kHDR, HBO GO, PLEX 4kHDR, IPTV
    14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
    16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
    17. Preferencje co do wielkości? 65"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? To że im głębiej idę w specyfikację tym dalej jestem od zakupu.
    19. Preferencje co do marki ? SAMSUNG, Philips, LG.
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3 999,00 zł z możliwością przestrzelenia o 1 000,00 zł jeśli będzie warto.

Witam, może któraś z mądrzejszych głów coś mi doradzi bo ja ogłupiałem po tygodniu czytania internetów xD

Rozmyślałem nad modelem Samsunga QE65Q60R ale nie ma on podświetlenia tylnego tylko krawędziowe ( z resztą chyba w tym niskim budżecie inaczej nie będzie - nie ważne) odtrąca mnie od niego niska wartość nitów oraz brak Dolby Vision a dodatkowo nie wiem jak z aplikacjami typu KODI PLEX a zależny mi na nietranskodowanej transmisji z plexa. Zaletą za to jest TIZEN.

Kolejnym zamysłem był Philips PHILIPS 65PUS7304 - tu z kolei mamy Androida który działa jak działa, funkcje dolby vision , odpowiednie aplikacje, abilight ale wadą jest nieszczęsna matryca IPS która ma niski kontrast - a ten sam model z matrycą VA jest w Polsce nie dostępny. Odnośnie parametrów nie doczytałem nigdzie czy w nim jest Chroma Subsampling 4:4:4.

Teraz czytając forum natknąłem się jeszcze na model LG 65SM8600 ale to webOS a mi jakoś nie przypadł do gustu i chyba się nie przekonam a poza tym nie mam pojęcia jak tam webOS stoi z moimi wymaganiami odnośnie aplikacji.

Można by było pokusić się o serie samsunga Q70R ale tu zbliżamy się już do wypalaczy OLEDów oraz NanoCell SM9800 ale dygresja na ten temat spowoduje jeszcze więcej problemów więc nie.

Podsumowując Samsung OK ale... brak DVision, Niskie nity HDR.
    Philips dobre nity HDR, DVision ale IPS czyli słaby kontrast i nie wiadomo jak z Chroma Subsampling

Co wy o tym sądzicie?
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Kodi uruchomisz tylko na tv ze smartem opartym na AndroidTV. czyli z zasady odpadają ci Samsungi i LG.
    Zostaje Philips i Sony.

Dobry HDR, Android, VA, 120Hz, FALD masz w Sony serii XF9005 lub nowszym modelu XG9505 (tylko tutaj juz słabszy HDR ale nadal dobry na tle rynku).

Z serii 7304 masz na VA Philipsa 58PUS7304 - no ale to 60Hz, słaby HDR - ale jest Ambilight/Android.
    tasso1
    Level 9  
    Ok, myśląc o kodi myślę o telewizji internetowej, jeśli się da zrobić to inaczej np. Aplikacją IPTV która w np. w samsungach podobno jest, to kodi jest niepotrzebne.
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    No to musisz dokładnie to sprawdzić.
    To już wyższy poziom szczegółowości i o ile na Androidzie można rzeźbić, to w systemach zamknietych musisz mieć wszystko na 100% przetestowane przed zakupem.

Jeśli dopuszczasz Tizena to moim zdaniem Q70 jest optymalny.
    Q60 czy tańszy RU8002 to już sporo kompromisów - głównie jasność SDR i HDR oraz lokalne wygaszanie.
    tasso1
    Level 9  
    Rtings zrobiło listę najlepszych w 2019 roku.
    Podsumowując:
    Hisense H9F- Niedostępny w Polsce
    TCL 6 R625 - Niedostępny w Polsce
    Philipsa nigdzie nie ma w rankingach więc odpada no i ten słaby hdr...

Samsung Q70R TIZEN
    Zalety: QLED/FullArryBacklight/LocalDimming/VA/120HZ/LowInputLag/Chroma444/WALMOUNT/OPTICALAUDIO/ExcellentContrast/25'/ŚwietnaJasność/762cdm2hdr/HDR10+
    Wady: Cena/MałoStrefLocalDimming/BrakDolbyVision/

Sony X950G KD-65XG9505 Android 6399,00
    Zalety: FullArryBacklight/LocalDimming/50'/NiwelujeRefelktyZewn/1133cdm2hdr/dorbeKolory/

LG SM9500
    Sony X950G
    tasso1
    Level 9  
    Dobra, widze że żadnego sensownego telewizora nie kupię w tych pieniądzach.

Nowy PLAN.

65" Samsung Q70R

vs

65" Sony KD-65XG9505
    tasso1
    Level 9  
    też mi się wydaje że ten HDR Dolby Vision i AndroidTV ma mocne argumenty.
    ale te kropki kwantowe xD też kuszą
    zysiek77
    Level 11  
    Kropki kwantowe nie są czymś przez co samsung góruje obrazem nad sony. Moim zdaniem góruje kontrastem, czernią i upłyniaczem ktory dziala bardzo szybko nawet w trybie gra ale ty nie grasz. Ma tez fajny uproszczony pilot. Sony lepszy w tym ze ma androida i asystenta co rozumie po polsku, samsung rozumie polski tylko w youtube, sony wieksza jasnośc w hdr i lepszą powloke antyrefleksyjna. Do gier bralbym samsunga a do filmow z dolby vision bralbym sony.
    tasso1
    Level 9  
    Gry kiedyś pewnie też będą, ale tylko z PC lub nvidia Shield chociaż priorytetem są filmy z Netflixa i PLEXA oraz iptv więc FILMY nie wykluczając gier.

No dobra a pomijając android TV ? biorąc pod uwagę same parametry i jakość wyświetlanego obrazu ? W sensie brak android TV można nadrobić np. Nvidia Shieldem lub PC (tak jak do tej pory) - to nie problem.

Pytanie tylko czy Samsung z HDR10+/HDR10 i ich technologiamią local dimming będzie wyświetlał lepszy obrazek niż Sony z ich local dimming i dolby Vision?

i jak odnosi się do tego LG 55SM9000 ?
    tasso1
    Level 9  
    dobra to ostania zagwozdka

lepszy kontrast od samsunga czy hdr dolby vision od sony ? xD

oglądanie głównie nocą w całkowitym mroku
    tasso1
    Level 9  
    Rozumiem, czyli ostatecznie SONY, tylko teraz czym się różni model KD-65XG9505 od KD-65XF9005BAEP
    tasso1
    Level 9  
    Okrętuje się ktoś jak na dzień dzisiejszy ma się gwarancja Sony? bo w internecie czytam posty z przed x czasu że sony strasznie oszukuje w temacie reklamowania wadliwych produktów.
    vakant34
    Level 22  
    Wiem, że już po dyskusji, ale ja bym postawił na Philipsa. Ze względu na przyszłościowy HDR.
    tasso1
    Level 9  
    sony przecież też ma ten sam HDR
    vakant34
    Level 22  
    Chodziło mi o obsługę wszystkich standardów HDR, jakie liczą się na rynku.