Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor nie nabija ciśnienia. Pompa pompuje wode ale nie może nabić ciśnienia p

slawny161 12 Dec 2019 09:44 6837 18
    slawny161
    Level 10  
    Witam.
    Studnia wywiercona w 1993roku, około 17m, na ilu jest lustro wody nie wiem. Założony nowy zawór zwrotny, nowa pompa hp1300.
    Problem polega na tym że pompa po wymianie nie może nabić ciśnienia powyżej 1.7bara. Gdy w baniaku było ciśnienie początkowe nabite wg tablicznki czyli 1,5bar to chodziła by bez końca. Po obniżeniu do 1.2 na baniaku to chociaż trochę wody pompuje i się wyłącza ale jakiekolwiek zwiększenia ciśnienia czy w baniaku czy na wyłączniku ciśnieniowym skutkuje jej pracą bez końca.

Stara pompa przerdzewiała na korku odpowietrzającym ale była to pompka z castoramy i sobie radziła. Przy okazji zauważyłem drobną nieszczelność na zaworze zwrotnym. Po wyjęciu okazuje się ze zarąbany kamieniem - wymieniony na nowy.

Ja rozkładam ręce, hydraulik wskazuje studnie jako źródło problemu, że wyeksploatowana albo zatkany filtr na dole i pompa nie może pociągnąć ile by chciała. Pompa z castoramy miała wydajność 52l/min ta nowa ma 110l/min.

Jestem gotów kopać nową studnie bo problem z padającymi pompami powtarza się u mnie regularnie ale czy nie wydam 1,5k bez potrzeby?
    Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić.

Sorry za chaotyczny opis w razie co coś doprecyzuje.
    ^ToM^
    Level 41  
    Dzieje się tak, dlatego że ciśnienie, o którym wspominasz jest maksymalnym jaka ta pompa może wytworzyć. Po jego uzyskaniu już dalej nie jest w stanie pompować. Jedyna metoda na zwiększenie ciśnienia to wymiana pompy.
    slawny161
    Level 10  
    ^ToM^ wrote:
    Dzieje się tak, dlatego że ciśnienie, o którym wspominasz jest maksymalnym jaka ta pompa może wytworzyć. Po jego uzyskaniu już dalej nie jest w stanie pompować. Jedyna metoda na zwiększenie ciśnienia to wymiana pompy.

Czegoś nie czaje. Jak to nie może wytworzyć większego ciśnienia? Pompka z zestawu hydroforowego za 250zł o mocy 1.1kw i 52l/min sobie radziła a pompa za 650zł 1,3kw i 110l/min już sobie nie radzi?
    ^ToM^
    Level 41  
    slawny161 wrote:
    ^ToM^ wrote:

Czegoś nie czaje. Jak to nie może wytworzyć większego ciśnienia? Pompka z zestawu hydroforowego za 250zł o mocy 1.1kw i 52l/min sobie radziła a pompa za 650zł 1,3kw i 110l/min już sobie nie radzi?

Na to wygląda.
    Napisałeś, że pompuje do ciśnienia 1,7 at i koniec. Gdyby dawała radę wytworzyć większe ciśnienie to by je wytworzyła. Skoro wodę tłoczy do 1,2 at to równie dobrze mogłaby tłoczyć do 5 gdyby miała taką wydajność.
    slawny161
    Level 10  
    ^ToM^ wrote:
    slawny161 wrote:
    ^ToM^ wrote:

Na to wygląda.
    Napisałeś, że pompuje do ciśnienia 1,7 at i koniec. Gdyby dawała radę wytworzyć większe ciśnienie to by je wytworzyła. Skoro wodę tłoczy do 1,2 at to równie dobrze mogłaby tłoczyć do 5 gdyby miała taką wydajność.

Tylko zastanawiam się czy ona nie może wytworzyć tego ciśnienia jednak z powodu niewydajnej studni. Ciągnie tyle wody ile ciągnie i może jakbym ją zostawił na 15-20min to może o by nabiła na 2,5bar, ale szkoda mi nowej pompy żeby jej po tygodniu takiej eksploatacji zamęczyć.
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    slawny161 wrote:
    Pompka z zestawu hydroforowego za 250zł o mocy 1.1kw i 52l/min sobie radziła a pompa za 650zł 1,3kw i 110l/min już sobie nie radzi?

A Ty myślisz, że dwukrotny wzrost wydajności w nowej pompie przy prawie tej samej mocy zrobiono czyim kosztem? A po drugie jest to pompa głębinowa, czy powierzchniowa? Na jakiej głębokości jest lustro wody?
    slawny161
    Level 10  
    Grzegorz_madera wrote:
    slawny161 wrote:
    Pompka z zestawu hydroforowego za 250zł o mocy 1.1kw i 52l/min sobie radziła a pompa za 650zł 1,3kw i 110l/min już sobie nie radzi?

A Ty myślisz, że dwukrotny wzrost wydajności w nowej pompie przy prawie tej samej mocy zrobiono czyim kosztem?

Nie wiem nie znam się. Pompa sama w sobie tzn ta część tłocząca jest dwukrotnie większa od starej, ale wiem czy ma to jakikolwiek związek.

Dodano po 8 [minuty]:

Grzegorz_madera wrote:
    A po drugie jest to pompa głębinowa, czy powierzchniowa? Na jakiej głębokości jest lustro wody?

Powierzchniowa mocowana na baniaku 80l. Lustro nie wiem na jakiej głębokości jest, nie bardzo mam jak to sprawdzić
    Teraz tak kombinuje, nie wiem czy słusznie: skoro ma wydajność 110l/min (pewnie max) to jak ją włączę bez pchania do beczki i węzykiem będę lał wode prosto do wiadra to zobaczę ile da wody w minute.
    Przy jakim procencie można uznać ze ze studnią jest wszystko OK i problem leży po stronie jakiś nieszczelności czy pompy?
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    W szkole podstawowej na fizyce uczą, że pompa nie jest w stanie zassać wody z głębokości większej niż 10m (teoretycznie). W praktyce wysokość ta wynosi 7-8m. Jeżeli lustro jest poniżej tej głębokości to nie pompuje. Co do wydajności, to podawana jest ona dla najkorzystniejszego (oczywiście dla producenta) przypadku, czyli pompa na poziomie lustra wody i zerowe ciśnienie tłoczenia. Sprawdź w instrukcji jaka jest rzeczywista charakterystyka pompy.
    ^ToM^
    Level 41  
    No więc kilka jest opcji. Pompa nie da więcej ciśnienia i już. Pompa da więcej, ale po chwili do kosza zbliża się lustro wody i przestaje zasysać, albo lustro wody podczas pompowania opada na więcej niż 8 m i pompa traci zdolności pompowania. Sprawdź te opcje i będziesz wiedział. Zacznij sprawdzanie od drugiej i trzeciej.
    slawny161
    Level 10  
    ^ToM^ wrote:
    No więc kilka jest opcji. Pompa nie da więcej ciśnienia i już. Pompa da więcej, ale po chwili do kosza zbliża się lustro wody i przestaje zasysać, albo lustro wody podczas pompowania opada na więcej niż 8 m i pompa traci zdolności pompowania. Sprawdź te opcje i będziesz wiedział. Zacznij sprawdzanie od drugiej i trzeciej.

A powiedz mi jak mogę sprawdzić lustro wody w czasie pompowania czy nawet przed jak mi wystaje po prostu kawał leciwej rury z ziemi z zaworem zawrotnym na górze.
    slawny161
    Level 10  
    Grzegorz_madera wrote:
    Bez tego można tylko gdybać. To jest studnia wiercona? Jeżeli tak, to może rura jest skorodowana i zasysa powietrze?

Tak wiercona. Dopuszczam taką ewentualność z przerdzewieniem rury widząc jakie skarby znalazłem w uszkodzonym zaworze zwrotnym.
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Możesz jeszcze zrobić test jak masz taką możliwość. Czyli spróbować pompować wodę z beczki lub innego naczynia do hydroforu. Wtedy sprawdzisz samą pompę i pozwoli to stwierdzić jej sprawność. Jak uzyska ciśnienie, to przyczyna leży w studni, a jak nie to w pompie.
    sigwa18
    Level 41  
    Studnia ma 17 m realnie tak jak pisał kolega wyżej zassać można wodę z poziomu 7-8 m. Dlatego że poniżej tej granicy mamy na wejściu pompy podciśnienie na tyle duże że woda zaczyna się gotować w temperaturze tych 10 C. Pompa zapowietrza się (zaczyna pracować na gazie konkretnie parze wodnej). Drugi problem jaki może być to ta zwiększona wydajność pompy. Jak kosz jest zbrudzony i ma ograniczony przepływ to pompa wytwarza jeszcze większe podciśnienie na wejściu i efekt potęguje się. Pompa o której mowa i podobnego typu nie nadaję się do pracy z taką studnią (bo pracuje na granicy możliwości). Rozwiązaniem problemu jest pompa głębinowa ,niestety jest droższa i trzeba doprowadzić do niej przewód ,ale najmniejsza pozwoli na uzyskanie ciśnienia nawet 4 barów w instalacji (można wyregulować na mniej potrzebny jest zewnętrzny wyłącznik ciśnieniowy dodatkowy koszt ) plus rozsądnej pojemności zbiornik np 150 litrów plus prawidłowo wykonana instalacja wodna i elektryczna i mamy układ który popracuje lata i będzie wygodny w użytkowaniu
    slawny161
    Level 10  
    Grzegorz_madera wrote:
    Możesz jeszcze zrobić test jak masz taką możliwość. Czyli spróbować pompować wodę z beczki lub innego naczynia do hydroforu. Wtedy sprawdzisz samą pompę i pozwoli to stwierdzić jej sprawność. Jak uzyska ciśnienie, to przyczyna leży w studni, a jak nie to w pompie.

Pomysł dobry ale nie mam aż takiego podejścia. Ale czy podobnej odpowiedzi nie da mi to że pompa w minute przepompuje mi tylko 40-50l wody prosto ze studni bez tłoczenia w baniak?
    sigwa18
    Level 41  
    Możesz zrobić test ale wg mnie szybko zacznie pracować na parze wodnej i mimo szybkiego wypływu na początki wypływ wody szybko spadnie.
    slawny161
    Level 10  
    sigwa18 wrote:
    Możesz zrobić test ale wg mnie szybko zacznie pracować na parze wodnej i mimo szybkiego wypływu na początki wypływ wody szybko spadnie.

Sprawdzę ilość wody, bo pompa przy odkręconych kranach daje ciągle taki sam strumień na tyle ile sprawdzałem...tj. 2-3min
    sigwa18
    Level 41  
    To zależy do rurociągi na wejściu pompy jaki długi oraz jekie jest jego ułożenie wyskokość nad pompą czy pod.
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    slawny161 wrote:
    Przy okazji zauważyłem drobną nieszczelność na zaworze zwrotnym. Po wyjęciu okazuje się ze zarąbany kamieniem - wymieniony na nowy.

slawny161 wrote:
    Dopuszczam taką ewentualność z przerdzewieniem rury widząc jakie skarby znalazłem w uszkodzonym zaworze zwrotnym.

Raz miałem styczność z taką sytuacją, po wymianie pompy wszystkie brudy, kawałki rdzy i kamienia utkwiły w wirniku pompy zatykając go niemal całkowicie, po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy.