Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Bosch KIN 86KF31/02 - po uzyskaniu temperatur nie włącza już sprężarki

Lechu77 15 Dec 2019 11:56 858 3
  • #1
    Lechu77
    Level 11  
    Lodówka po włączenie zaczyna pracować i po kilku godzinach uzyskuje temperatury i wyłącza sprężarkę. I to by było na tyle jej pracy. Temperatury rosną a sprężarka się nie włącza (obserwowane przez kilkanaście godzin). Sprawdzony układ odszraniania (grzałki, bezpiecznik), sprawdzone czujniki (w temp pokojowej podobne wartości). Lodówka posiada sprężarkę inwerterową. Moduły sterowania oraz inwertera bez widocznych uszkodzeń. Podczas pracy skraplacz cały ciepły więc ilość czynnika ok. Wykluczyłem też zawilgocenie układu chłodniczego. Nie wiem czego się przyczepić. Natomiast wystarczy, że wyłączę i włączę lodówkę i ta znowu zaczyna pracować i sytuacja się powtarza. Wg mnie jedynie elektronika jest winna tylko czy to moduł główny czy inwerter?

    Edit:
    Sprawdziłem dokładniej czujnik końca odszraniania parownika zamrażarki, dla 20st wartość 5,23k, dla -20st wartość 35k. Płynnie przechodzi w obie strony.

    Macie jakieś pomysły?

    Pomocy!

    Pozdrawiam
    Lechu
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    jack63
    Level 43  
    Lechu77 wrote:
    Wykluczyłem też zawilgocenie układu chłodniczego.

    Tak z ciekawości . W jaki sposób?
    Czy lodówka pracowała wcześniej poprawnie?
    Lechu77 wrote:
    po kilku godzinach uzyskuje temperatury i wyłącza sprężarkę.

    To trochę dziwne, choć możliwe, aby układ sterowania wyłączał sprężarkę całkowicie jak w ON/OFF?
    Z reguły schodzi na najmniejszą prędkość obrotową sprężarki, ale ...
    Jakie temp w komorze zamrażarki, bo chyba takowa w tej lodowce występuje(?)
    Czy wentylator(y) parownika(ów) pracują?
    Lechu77 wrote:
    Lodówka po włączenie zaczyna pracować i po kilku godzinach uzyskuje temperatury

    Co to jest "kilka godzin"? Jak dwie/trzy od temperatury pokojowej to OK, jak więcej to już jest to podejrzane.
    Czy mierzysz temperatury w komorach niezależnym termometrem?
    Jak jest zrobiony zasilacz sterownika/termostatu? Czy na100% działa poprawnie?
  • #3
    Lechu77
    Level 11  
    Potrzebuje więcej niż trzy godziny, ale te lodówki tak mają. Parownik zamrażarki mniejszy niż w przeciętnej lodówce No Frost. Temperaturę mierzę pirometrem. Zasilacz na przetwornicy, i nie weryfikowałem napięć.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #4
    Lechu77
    Level 11  
    Wymiana modułu głównego rozwiązała problem.
    Temat do zamknięcia.