Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofon do radia 2 DIN - podłączenie zewnętrznego

Witek005 15 Dec 2019 16:16 16395 17
    Witek005
    Level 6  
    Witam.
    Zakupiłem na ali radio 2 din do auta Hyundai Tucson mam problem z mikrofonem do tego radia, mianowicie radio posiada wbudowany mikrofon jednak bardzo słabo rejestruje on dźwięk i rozmówcy mówią że mnie nie słyszą. Chciałbym dokupić zewnętrzny mikrofon jednakże wszystkie dostępne na rynku mikrofony do radia mają końcówkę jack lub minijack, w moim radiu mam jedynie możliwość podpięcia zewnętrznego mikrofonu do przewodu RCA żeńskiego. Tutaj zaczynają się problemy ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego adaptera męski RCA - żeńskie gniazdo minijack, po rozmowach ze sprzedawcą chińczykiem zaproponował mi żebym ogarnął taki kabel jak na zdjęciu
    rozebrał obudowę radia z tyłu i dolutował 2 kabelki od tego kabla do oznaczeń na płycie radia MIC+ i MIC - zdjęcie poglądowe poniżej
    Chciałbym się was poradzić czy takie podłączenie mikrofonu jest prawidłowe, oczywiście jestem kompletnym amatorem i nie znam się całkowicie na elektronice jednakże zależy mi na podłączeniu zewnętrznego mikrofonu. Rozumiem że muszę dokupić gniazdo minijack i dolutować 2 przewody jeden do środka gniazda sygnałowy do oznaczenia MIC+ drugi masowy od gniazda do MIC - ??
    volt1
    Level 30  
    Witek005 wrote:
    Rozumiem że muszę dokupić gniazdo minijack i dolutować 2 przewody jeden do środka gniazda sygnałowy do oznaczenia MIC+ drugi masowy od gniazda do MIC - ??

Powinno zadziałać.
    gradek83
    Level 42  
    Witek005 wrote:
    Zakupiłem na ali radio 2 din do auta

Jaki model tego radia ?
    Witek005 wrote:
    Hyundai Tucson
    Jaki rocznik ?
    bbap
    Level 10  
    Mam ten sam model radia 2-DIN i płyty głównej, co Witek005:
    Istotnie wydaje się, że na płycie jest możliwość przylutowania gniazda audio jack 3.5mm w miejscu oznaczonym na płycie jako MIC- i MIC+ dla mikrofonu zewnętrznego:
    Jednakże, zarówno chiński sprzedawca tej stacji (twierdzi, że płyta nie obsługuje zewnętrznego mikrofonu) jak i moje doświadczenie z użytkowania innego radia 2-DIN (ale z inną płytą główną i wyjściem na mikrofon zewnętrzny) wskazuje, że nie pomaga to wcale w poprawie jakości dźwięku podczas rozmów telefonicznych.
    Dlatego jestem ciekawy, czy dokonana przeróbka przez Witek005 zdała u niego egzamin.
    Z mojego użytkowania innych tego rodzaju stacji multimedialnych wynika, że mikrofon wbudowany w panel przedni stacji zawsze ma problem z generowaniem poprawnego dźwięku w porównaniu np. do rozwiązań oryginalnych tj., wbudowanego radia oryginalnego producenta samochodu z funkcją zestawu głośnomówiącego. Nie jest też to związane z miejscem umieszczenia mikrofonu, gdyż nawet mówiąc wprost do mikrofonu umieszczonego w panelu radia dźwięk jet marnej jakości.
    Zastanawiam się, czy rozwiązaniem lepszym nie byłoby wlutowanie gniazda audio jack 3.5mm w miejsce podłączenia mikrofonu oryginalnego, ale tu z kolei jest problem z układem oryginalnego przedwzmacniacza mikrofonu i doboru nowego mikrofonu do tego oryginalnego przedwznacniacza. Wydaje mi się, że za przyłącze wbudowanego mikrofonu odpowiada listwa jak na poniższych zdjęciach:
    W takim przypadku należałoby ją odpiąć, żeby w systemie android był widoczny tylko dołączony mikrofon zewnętrzny.
    Innym rozwiązaniem proponowanym na forum dla tej płyty głównej jest podpięcie mikrofonu zewnętrznego do zaznaczonego strzałką złącza:
    wg poniższego schematu:
    Czy takie rozwiązanie jest lepsze? Trudno mi powiedzieć. Należałoby wykonać próby.
    A może ktoś już takie próby poczynił i posiada doświadczenie w tym aspekcie?
    gradek83
    Level 42  
    To raczej taśma od panelu dotykowego.
    Wepnij się najpierw pod wejście mikrofonowe wskazane na schemacie i sprawdź.
    bbap
    Level 10  
    Dziękuję Panu gradek83 za szybkie zajęcie stanowiska w poruszonym problemie. Ja już zdążyłem edytować swój post i wskazać też to rozwiązanie znalezione zresztą na tym forum. Prawdopodobnie w najbliższą sobotę wykonam taka próbę i przekażę informację o jej wynikach.
    Dwukrotna odpowiedź chińskiego sprzedawcy na zadane mu pytanie w sprawie możliwości podpięcia zewnętrznego mikrofonu do tej płyty głównej zbiła mnie z tropu, cyt.: "dear, the item can't support the extral mic"
    Mam jeszcze pytanie do Pana gradek83. Jaki typ mikrofonu byłby najlepszy do podpięcia pod wskazane piny?
    gradek83
    Level 42  
    bbap wrote:
    Mam jeszcze pytanie do Pana gradek83. Jaki typ mikrofonu byłby najlepszy do podpięcia pod wskazane piny?
    Pewności na 100% nie ma ze to ruszy tak więc na początek zwykły elektretowy mikrofon może wystarczyć. Nie wiem jaki posiadasz samochód markę rocznik model oraz jakie masz oryginalne fabryczne radio. Jeśli w samochodzie z fabrycznym radiem miałeś połączony fabryczny mikrofon to wtedy możesz go wykorzystać. Cały problem polega na tym że nawet jeśli podepniesz mikrofon pod wskazane piny to nie wiem czy czasem gdzieś w systemie nie będzie trzeba przestawić pewnych opcji aby mikrofon w ogóle zadziałał. Z tego co pamiętam wbudowany mikrofon jest w przedniej ramce przy wyświetlaczu chyba niedaleko przycisku reset.
    Polecić mogę wkładkę mikrofonową Panasonic wm61a wm-61a tania nie jest ale to jedna z lepszych. Ale oczywiście można wybrać inną.

Gdy będziesz podpinał mikrofon zwróć uwagę na oznaczenia - i + na moim schemacie jest inaczej u ciebie też z doświadczenia wiem że chińczyk czasem miesza niektóre oznaczenia.
    bbap
    Level 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Rzeczywiście, zwróciłem uwagę na różną biegunowość na podanych schematach. Prawdopodobnie wynika to z mnogości rodzajów płyt głównych, których producentem jest chińska firma XY Auto:
    Niektóre z nich np. wersja płyty YT3560-VER.1.3 PCB z 2019-08-22 jest bardzo wypasiona. Końcówka mocy to już TDA 7850. Posiada nawet slot wewnętrzny na karę SIM, wyjście do podpięcia anteny GSM i wejście micro USB. Rom to Android 9.0 (obecnie już 10.0) z aktualną nakładką XY AUTO.
    Wszystkie te płyty są w jednakowej obudowie, a możliwość montażu w rożnych modelach samochodów spełnia dodatkowa opcjonalna ramka, sposób mocowania, wielkość wyświetlacza i dedykowane złącze ISO do konkretnego modelu samochodu. Te rozwiązania cechuje jedno, bardzo niska cena w granicach 400 zł. W porównania do innych modeli na chińskich portalach to trzykrotnie taniej. Sądząc z wykonania jest to okupione dużą oszczędnością w budowie tej płyty i obudowy samej stacji. Na uwagę zasługuje fatalnie rozwiązane chłodzenie końcówki mocy, działanie mikrofonu. Ale w sumie coś za coś. Budżetowy procesor czterordzeniowy, 2GB RAM-u - 32 GB ROMU w zupełności wystarczają.
    Wszystkie główne komponenty można też kupić na chińskich portalach osobno i złożyć sobie samemu takie radio. Nie mniej jak podsumowałem cena jest porównywalna jak za gotowe.
    Z mikrofonem wypróbuję zmienną biegunowość i zobaczymy. Napiszę też do XY auto, podam wersję płyty głównej z pytaniem o biegunowość i podłączenie mikrofonu zewnętrznego vs. system Android.

Dodano po 25 [minuty]:

Zapomniałem Ci odpowiedź na Twoje pytania, że w jednym z samochodów wykorzystałem oryginalny mikrofon zamontowany w podsufitce (KIA Sportage). W otrzymanym zestawie do montażu radia było już gniazdo audio jack 3.5 mm, w które wpiąłem oryginalny mikrofon z zestawu oryginalnego radia, ale niestety niewiele to dało w kwestii jakości dźwięku z mikrofonu podczas rozmowy telefonicznej. Mikrofon do radia 2 DIN - podłączenie zewnętrznego

W omawianym przypadku instalacja stacji dotyczy Suzuki Grand Vitara II. W komplecie do tego radia przyszło jedynie to, co jest na 7 zdjęciu od góry w tym wątku, a mimo najbogatszej wersji wyposażenia w instalacji samochodu nie ma zewnętrznego mikrofonu (Mimo że oryginalne radio miało nawet GPS, ale nie miało sterowania radiem za pomocą komend głosowych, tak jak w KIA sportage).
    bbap
    Level 10  
    Komplet - rozpiska pinów płyta Mikrofon do radia 2 DIN - podłączenie zewnętrznego XY Auto
    gradek83
    Level 42  
    Jeśli wymiana mikrofonu czy tam podpięcie za wiele nie dadzą sprawdź innym sposobem.
    Zerknij na te informacje:
    INFO 1
    INFO 2

Gmerając tam fabryczne parametry ustawień zapisz sobie abys w razie WU miał podstawkę do tego jak było przed zmianami. Wszystko robisz na własną odpowiedzialność miej tego świadomość.
    bbap
    Level 10  
    Dzięki. Rzeczywiście podesłałeś duży kawał wiedzy w tym temacie. Właśnie go przetrawiam. Z Twoich linków wynika, że istnieje jeszcze jedno rozwiązanie poprawiające mikrofon: hardwarowe (Link1) i jedno softwarowe (Link2).
    Wydaje mi się, że rozwiązanie związane z podmianą mikrofonu oryginalnego na model SAMSUNG C100 E530 F480 i900 S5230 jest i tanie i bezpieczniejsze i radykalniejsze. Zawsze w odwodzie zostaje rozwiązanie softwarowe.
    Mikrofon do radia 2 DIN - podłączenie zewnętrznego Mikrofon do radia 2 DIN - podłączenie zewnętrznego
    Mikrofon do radia 2 DIN - podłączenie zewnętrznego.
    Mam kilka mikrofonów elektretowych, więc próby rozwiązania problemu zacznę od podpięcia zewnętrznego mikrofonu do złączy A19 i A20. Jeżeli da to pozytywny efekt to podłączę osławiony Panasonic WM61A.
    Jeżeli próba się nie powiedzie z zewnętrznym mikrofonem, to kolejna próba będzie polegała na zamianie oryginalnego mikrofonu na model Samsung C100 E530 F480 i900 S5230 i ewentualną modyfikację softu.

Dodano po 7 [minuty]:

PS. Firma XY Auto nie odpisała na mój e-mail wysłany w poniedziałek. Ale chyba już nie muszą po dzisiejszych Twoich linkach. Chiński Sprzedawca za to ponownie odpisał, że nie ma możliwości podpięcia mikrofonu zewnętrznego, mimo, że w korespondencji pokazałam mu gdzie się można wpiąć.
    Marcin_1820
    Level 2  
    Witam również stałem się szczęśliwym posiadaczem radia na androidzie i też mam problem z mikrofonem. W miejsce oryginalnego wlutowałem mikrofon panasonica, jakość rozmowy trochę się poprawiła bo nie słychać już zakłóceń ale nadal jest bardzo cicho. Próbowałem rozwiązania z ustawieniami w trybie inżynieryjnym ale to też nie pomogło.
    Dajcie znać czy wam udało się coś z tym zrobić.

P.S. A jak u was z odbiorem sygnału FM?
    bbap
    Level 10  
    Jestem winny Panu Gradek83 i pozostałym czytającym ten temat wyników eksperymentów, które przeprowadziłem z tą płytą główną (wersja płyty MCU 3.1 16-191021
    i wersją oprogramowania ROM UI2
    w celu poprawy jakości dźwięku z mikrofonu zamontowanego w stacji multimedialnej.
    Eksperymenty zakończyłem dopiero w minioną sobotę, więc dopiero teraz mogę opisać ich wyniki.
    1. Podpięcie zewnętrznego mikrofonu do pinów 19 i 20 z zamianą biegunowości mikrofonu nic nie wniosło (brak dźwięku z mikrofonu). Próba dla dwóch rożnych mikrofonów.
    2. Podpięcie mikrofonu (+) do pinu 19 i (-) mikrofonu do pinu 12 (GND) oraz zamiana (+) mikrofonu do pinu 20 i (-) mikrofonu do pinu 12 (GND) dla dwóch rożnych mikrofonów nic nie wniosła (brak dźwięku z mikrofonu).
    3. Wymontowanie wbudowanego mikrofonu i zamiana na mikrofon o tej samej średnicy i wysokości, niestety nie wiem od czego, gdyż znalazłem taki u siebie bez opisu i niewiadomego pochodzenia) poprawiła jakość dźwięku podczas rozmowy telefonicznej. Niestety pozostała przypadłość, że w trakcie jazdy samochodem i znacznego oddalenia rozmówcy od wbudowanego mikrofonu jakość i siła dźwięku z mikrofonu pozostaje w zależności od odległości rozmówcy od radia.

Mam jeszcze drugą "wypasioną" płytę główną do tej stacji z ROM-em w wersji UI5 jak poniżej:
    i być może ona obsługuje już piny 19 i 20. W każdym razie mój chiński sprzedawca uparcie twierdzi, że płyty XY Auto ich nie obsługują.
    Przychodzi mi jeszcze jedno rozwiązanie do głowy, na poprawę dźwięku z mikrofonu, a mianowicie jak na początku tego tematu. Poprowadzenie ekranowanym kablem mikrofonu do słupka samochodu lub podsufitki nad głową kierowcy i wlutowanie go w miejcie oryginalnego. Jak znajdę kiedyś czas spróbuje i tego eksperymentu.
    gradek83
    Level 42  
    bbap wrote:
    i jedno softwarowe (Link2).

Jeśli opcja z wymianą mikrofonu nie zadziałała to teraz pora na opcję software. Stronka w cyrylicy ale przeglądając w google chrome masz możliwość przetłumaczenia na Polski.
    bbap
    Level 10  
    Odpowiedź do Marcin_1820.
    Poniżej moje przemyślenia w sprawie zastosowania dotkowego wzmacniacza mikrofonu.
    Jest to jakieś rozwiązanie, ale zwóć uwagę, że każdy wzmacniacz wymaga zasilania zewnętrznego, a ponadto wymaga montażu jak najbliżej mikrofonu.
    Dla przypadku wlutowania zewnętrznego mikrofonu z przewodem ekranowanym i doprowadzenie go w pobliże głowy rozmówcy (podsufitka, albo lewy słupek podszybia samochodu) trzeba również doprowadzić zasilanie do wzmacniacza dla jednego z podanych w linkach z allegro będzie +12V, a dla drugiego z podanych +3.3V. O ile w pierwszym przypadku można bezpośrednio z instalacji samochodu, to o tyle w drugim przypadku trzeba zastosować miniaturową przetwornicę napięcia Step-Down 12V -> 3,3V, (oczywiście po zabezpieczeniu bezpiecznikiem) np. taką:
    zasilaną po stacyjce w pierwszym położeniu kluczyka. Zasilanie z niej należy poprowdzić do wzmacniacza przy mikrofonie. Wykonalne i można, to wszysko pochować w podsufitce lub słupku, ale ta stacja już nie będzie kosztowała 380 zł, ale biorąc pod uwagę jeszcze robociznę i nie sprawdzony efekt finalny (problem z kompatybilnością napięcia wzmacniacza oryginalnego mikrofonu w stacji) dużo więcej. Tak na marginesie, pasażer nie będzie już słyszalny przy takim umieszczeniu mikrofonu.
    Dla przypadku zastosowania wzmaczniacza do istniejącego oryginalnego mikrofonu (lub po jego wymianie) to jest to już dużo większe wyzwanie techniczne związane z zasilaniem tego mikrofonu, tam nie ma miejsca, żeby te układy wmontować. Zastosowany w stacji mikrofon ma średnicę 3mm i wysokośc 2mm. Z drugiej strony co z kompatybilnością napięć z wzmacniaczem oryginalnego mikrofonu?). Mam też porównianie z innym rozwiązaniem zastosowanym w mojej drugiej stacji multimedialną na Androidzie w innym samochodzie, taką bardzo rozbudowaną (sześć razy droższa od tej omawianej), z wyjściem oryginalnym na zewnętrzny mikrofon z funkcją interkomu. Podłączony oryginalny mikrofon od radia oryginalnego producenta samochodu też nie daje rady. Jakoś jego dźwięku w porównaniu do rozwiązania oryginalnego radia z bluetooth jet dużo niższa. Wynika z tego, że jest to problem jakości układów zastosowanych w tego rodzaju chińskich urządzeniach. W tym przypadku za jakość odpowiada audio procesor, który po prostu nie daje rady.
    Zwróć też uwagę na linki podane w poście z 14 Lut 2020 14:14 przez gradek83. Tam jest tutorial doświadczonego użytkownika, co można poprawić w tej stacji zarówno hardwarowo jak i softwarowo. Zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie nie było nawet brane pod uwagę.
    Pozostaje jeszcze rozwiązanie zaproponowane przez gradek83.
    Tak, to też spróbuję w wolnej chwili. Z cyrylicą sobie poradziłem i dla potomnych załączam poniżej tłumaczenie łącznie z postami na forum:
    pawel2803
    Level 9  
    Witam a posiada może ktoś schemat płyty tego radia ?
    miglantz77
    Level 1  
    Podłączyłem mikrofon zewnętrzny do odpowiedniego gniazda. Rozmówca mnie słyszy ale podobno ten dźwięk jest słaby. Podejrzewam że to jednak wina konstrukcji sprzętu. Niestety.