Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar - możliwość podłączenia licznika

Darek J 16 Dec 2019 12:59 10818 26
    Darek J
    Level 14  
    Czy do falowników SOFAR można podłączyć licznik (np dedykowany jak we Fronius czy SolarEdge) albo S0 (Fronius)??
    cuuube
    Level 29  
    Pomiędzy falownikiem, a licznikiem ZE możesz podłączyć licznik elektroniczny i produkcji i zużycia, nie musi być dedykowany , one chyba wypadają drożej. Ten z kolei możesz podłączyć (jeśli będzie miał wyjście impulsowe) przez LAN kontroler do np pvmonitora.
    Darek J
    Level 14  
    Chodzi mi bardziej o coś takiego co będzie widoczne w dedykowanej aplikacji.
    Wlodek22
    Level 30  
    Darek J wrote:
    Chodzi mi bardziej o coś takiego co będzie widoczne w dedykowanej aplikacji.

Musi być taki licznik, który będzie miał zgodny protokół modbus z zapytaniami wysyłanymi przez inwerter. W dokumentacji inwertera powinna być lista zgodnych liczników. Ew inaczej, o ile czujesz się na siłach. Kupijesz licznik z dowolnym protokołem i za pomocą np mikrokontrolera czytasz dane wg jednego protokółu, a wysyłasz do inwertera wg drugiego.
    cuuube
    Level 29  
    Pv minitor ma stronę www z wieloma danymi w tym i temperatury można monitorować , produkcję z bodaj 3 różnych inwerterów , Użycie domu oraz osobno np PC.

Mają widget oraz od niedawna apkę

Dodano po 6 [minuty]:
    Powyżej zrzut ekranu z apki, poniżej z www

.
    Darek J
    Level 14  
    Prywatnie mam apke Froniusa i PVmonitor i jakoś wolę tą pierwszą
    macgaw
    Level 12  
    Inwertery SofarSolar mają możliwość wysyłania danych na 3 serwery jednocześnie więc nic nie stoi na przeszkodzie aby dane szły bezpośrednio na PVmonitor....
    Darek J
    Level 14  
    Ale inwerter nie zmierzy zużycia...
    slaslo
    Level 17  
    macgaw wrote:
    Inwertery SofarSolar mają możliwość wysyłania danych na 3 serwery jednocześnie więc nic nie stoi na przeszkodzie aby dane szły bezpośrednio na PVmonitor....

Kolego mógłbyś trochę przybliżyć temat. W instrukcji nie znalazłem nic na ten temat.
    lesiu681
    Level 10  
    macgaw wrote:

Nie wysyłają danych na Pvmonitor. Wysłałem zapytanie i dostałem odpowiedź, że należy dokupić od nich LanKontroler z oprogramowaniem p[od Pvmonitor.
    macgaw
    Level 12  
    Po zalogowaniu na inverter w menu Advanced jest opcja Remote server.
    Serwer A jest skonfigurowany jako domyślny.
    Serwery B, C można skonfigurować samodzielnie.
    theo33
    Level 27  
    macgaw wrote:

Kol. macgaw a mógłbyś wskazać gdzie w sofarze czy to 3,3 czy też 8,8 masz tą wymienioną przez Ciebie opcje Remote server.
    slaslo
    Level 17  
    Musisz zalogować się do falownika bezpośrednio - u mnie wygląda to tak:
    SSID AP_1705114670
    przeglądarka adres 10.10.100.254
    login i hasło 2x admin
    Logujesz się bezpośrednio do modemu wifi falownika sofar.
    Tam jest to czego szukasz (i parę innych rzeczy, warto popatrzeć):

Nie zmienia to faktu, że i tak nie da się połączyć z pvmonitor.
    theo33
    Level 27  
    A czy nie muszę tego modemu wifi zresetować i konfigurować od nowa bo po tym adresie logowałem się na samym początku jak robiłem konfiguracje a teraz tej sieci SSID AP już nie widzę
    slaslo
    Level 17  
    Tego nie wiem. Pierwszą konfigurację robiłem z poziomu apki na smartfonie i od tamtej pory wszystko działa na smartfonie i poprzez podgląd na stronie http://home.solarman.cn/main.html
    Potem wczytałem się w instrukcję od modemu wifi i z ciekawości połączyłem się i mam wgląd.
    Zauważyłem, że strasznie mały zasięg jest podczas połączenia z sieci AP_ z laptopem.
    Nie wiem dlaczego, ale połączenie falownika z moją siecią domową wifi - choć bardziej oddaloną- przebiega bez problemu.
    3301
    Level 33  
    lesiu681 wrote:
    Myślę o czymś takim, żeby mieć wgląd do mojego zużycia energii:
    https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla-sterowanie-wifi/supla--czujniki/mew01

Mam kilka produktów Supla i działają bez zarzutu. Miał ktoś z tym styczność?
    https://youtu.be/nYv5HTv9S9g

Mierzy energię czynną i bierną pobraną i oddaną niezależnie na każdej fazie, mamy to podłączone i mierzy produkcję z PV, zużycie przez PC i pozostały pobór, przekładniki można łatwo zainstalować na dowolnym obwodzie,
    wyniki są zapisywane co 10 min w formacie XLS
    Darek J
    Level 14  
    Ten Zamel to chyba najlepsza opcja - tylko oto nadal nie jest to czego szukałem - nie widać produkcji i trzeba używać kilku programów żeby to ogarnąć...

We Fronius lub Solaredge jest jednak o wiele lepiej.
    krzych101
    Level 12  
    Czy jest oprogramowanie pod windows monitorujące zużycie energii współpracujące z tym Zamelem Supla
    lesiu681
    Level 10  
    krzych101 wrote:
    Czy jest oprogramowanie pod windows monitorujące zużycie energii współpracujące z tym Zamelem Supla

Zakładasz konto na platformie Supla i logujesz sie poprzez przeglądarkę.

https://www.supla.org/pl/
    Wbm
    Level 11  
    macgaw wrote:

Czy możesz napisać jaką masz wersję firmware tego dataloggera? Te dane widać jest po rozwinięciu sekcji "Device information".

Moja wersja firmware to LSW3_14_FFFF_1.0.18 i niestety mam tylko Serwer A i Serwer B.

pozdr.
    --
    Wbm.
    Bałdyzer
    Level 12  
    Nie chcąc zakładać oddzielnego tematu zapytam was o jedną rzecz. Zrobili mi instalację PV o mocy 6,45 Kw i obok licznika dwukierunkowego z Tauronu mam obok w takich skrzynkach dwa dodatkowe liczniki jak na zdjęciu poniżej . Podobno były wymagane do programu dofinansowania instalacji. Do czego służą te liczniki i co można z nich odczytać ?
    Sofar - możliwość podłączenia licznika Sofar - możliwość podłączenia licznika
    slawo12311
    Level 18  
    Pewnie są one podłączone do widocznego z lewej strony pvmonitora. Za pewne monitoruje on zużycie w domu i produkcję z PV. Korzystasz z tego?