Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy kaloryfer zimny w łazience

Tomeksup 16 Dec 2019 20:15 1230 28
    Tomeksup
    Level 16  
    Mam wymieniony kaloryfer w łazience. Na starych rurach odchodzących od piony grzewczego mam wstawione zawory odcinające, potem idzie instalacja miedziana do kaloryfera do łazienki. Zawory otwarte, zawór na grzejniku także. Kaloryfer jest cały czas zimny.
    Na odcinku pionu grzewczego do zaworu - rura ciepła, za zaworem zimna.
    Zrobiłem tak:
    1. Zakręciłem obydwa zawory na pionie. Odkręciłem odpowietrznik. Ciśnienie zeszło. Woda nie leci.
    2. Odkręciłem zawór z gorącą wodą - woda leci. Po kilku minutach grzejnik nieznacznie się nagrzewa.
    3. Zakręciłem gorącą wodę, odkręciłem powrót (zimna rura) - woda w odpowietrzniku leci.
    Skoro dopływ i powrót jest, zawór na grzejniku jest odkręcony to dlaczego kaloryfer jest zimny ?
    edziu
    Level 29  
    Zamieść zdjęcie to zobaczymy.
    Tomeksup
    Level 16  
    Nie wiem jakimi miedzianymi. średnica nowych jest racej taka sama jak starych.

Nowy kaloryfer zimny w łazience Nowy kaloryfer zimny w łazience Nowy kaloryfer zimny w łazience
    Magister_123
    Level 36  
    Zdejmij głowicę termostatyczną. Na zaworze będą liczby. W jednym miejscu zaworu będzie nacięcie lub wgłębienie. Ustaw największą liczbę na to wgłębienie.
    Tomeksup
    Level 16  
    Wygląda tak

Nowy kaloryfer zimny w łazience Nowy kaloryfer zimny w łazience
    Magister_123
    Level 36  
    Nastawę wstępną masz na 5 czyli maksimum.
    Piony masz na 100% wszystkie odpowietrzone? Nie ma po drodze miejsca żeby zrobiła się poduszka powietrzna?
    Jak masz możliwość to zakręć wszystkie grzejniki oprócz tego łazienkowego.
    Tomeksup
    Level 16  
    Do pionu łazienkowego jest tylko jeden grzejnik podłączony - ten w łazience

Dodano po 52 [sekundy]:

Pion - rura- ciepła, wnioskuję, że ok.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Czy zawór powrotny na grzejniku jest odkręcony? Może on jest zakręcony i jest zdławiony przepływ? Trzeba zdjąć ten biały kapturek i pod spodem będzie śruba na klucz imbusowy. Jeśli jest zakręcony, to trzeba odkręcić, ale tak, by nie wyleciała z zaworu, gdyż wtedy wszystko zaleje.
    Tomeksup
    Level 16  
    Może problem tkwi w ułożeniu rur. Doprowadzająca rura odgałęzia się wysoko potem schodzi pionowo w dół, skręca w prawo, znowu w prawo i do grzejnika.

Po otworzeniu odpowietrznika nie ma powietrza.

Dodano po 1 [minuty]:

Quote:
    Czy zawór powrotny na grzejniku jest odkręcony? Może on jest zakręcony i jest zdławiony przepływ? Trzeba zdjąć ten biały kapturek i pod spodem będzie śruba na klucz imbusowy. Jeśli jest zakręcony, to trzeba odkręcić, ale tak, by nie wyleciała z zaworu, gdyż wtedy wszystko zaleje.

Gdzie to jest ?

Dodano po 3 [minuty]:

To pewnie to ?

Magister_123
    Level 36  
    Tomeksup wrote:
    Może problem tkwi w ułożeniu rur

Dla tego zadałem pytanie: czy masz pewność że piony są odpowietrzone. Nie ma na nich odpowietrznika?
    miroslaw wielki
    Conditionally unlocked
    Jeśli stalowe rury np mają przekrój około cala to woda poleci do łatwiejszego punktu którym może być stary kaloryfer a na zredukowanym miedzią przyłączu ma większe opory. Daj pompę na 3ke i przykręć pare grzejników. I zobaczysz czy zacznie grzać.
    Tomeksup
    Level 16  
    Pompa jest w piwnicy. W cały mieszkaniu jest to jedyny grzejnik w tym pionie. Zmierzę średnicę rur.

Dodano po 8 [godziny] 51 [minuty]:

Quote:
    Daj pompę na 3ke

Co to znaczy ?

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

Jeszcze raz.

Stare rury w pionie i odchodzące do zaworów mają 17mm. Nowe od zaworów mają 16mm średnicy.

1. Zakręcam dopływ i odpływ. Odkręcam odpowietrznik - ciśnienie schodzi i przestaje lecieć.
    2. Odkręcam tylko dopływ - kaloryfer robi się ciepły, z odpowietrznika leci woda. Zero powietrza. Dodatkowo zamknąłem termostat - woda z odpowietrznika nie leci. Otwieram termostat - z odpowietrznika leci.
    3. Odkręcam tylko odpływ - kaloryfer robi się zimny, z odpowietrznika leci woda. Zero powietrza.

4. W mieszkaniu jest tylko jeden grzejnik w łazience podłączony do tego pionu. Stary kaloryfer bez problemów działał bez problemów.

Wygląda na to, że rury drożne, zawory drożne, brak powietrza.

Woda z odpowietrznika była żółta, teraz klarowna.

Dlaczego woda nie płynie przez układ ?
    roman 18
    Level 24  
    Kolego, odpowietrz to w sposób jaki Ci podam. Wykręć odpowietrznik całkowicie i w to miejsce wkręć jakąś złączkę z kawałkiem wężyka którego koniec włóż do wiadra,( oczywiście przedtem zakręć obydwa zawory), następnie odkręć zawór zasilania niech przeleci tej wody trochę a następnie zakręć zasilanie i zrób to samo z zaworem powrotu, wtedy będziesz miał pewność że nie ma tam powietrza. pozdrawiam.
    Tomeksup
    Level 16  
    Przekażę sposób majstrowi.

Czyli mam spowodować gwałtowny przepływ wody aby "wypłukać" powietrze ?
    Tomeksup
    Level 16  
    Pompa jest w piwnicy, nie mam do niej dostępu. To blok. Jak mam zakręcić wszystkie grzejniki? Mam 5 osobnych pionów grzewczych w mieszkaniu.
    miroslaw wielki
    Conditionally unlocked
    Nie chodzi mi o odpowietrzenie tylko o przegonienie wody szybko przez jeden grzejnik. Jak to blok to jak nie mają sąsiedzi kryz na grzejnikach a ty zeszłeś z grubszej stalowej na cienszą miedź to nie będzie grzało.
    Kiedyś mieszkałem z rodzicami w 4 pietrowym bloku i grzejniki słabo grzaly na 4 piętrze. Ojciec hydraulik zdjał kryzy i u nas była sauna a u sąsiadów tak grecja zimą.
    Tomeksup
    Level 16  
    I piętro. Wcześniej był stary, żeliwny grzejnik.
    edziu
    Level 29  
    Pytanie czy na 2 i kolenym piętrze są grzejniki na tym pionie ?
    W jaki sposób się wpinałeś w tą instalacje rury zamrażane, odcinany zaworami pion, czy woda była spuszczona, masz fotki przerobienia przed zakryciem płytkami?
    Tomeksup
    Level 16  
    Poważnie? Nie rozumiem.

Dodano po 33 [minuty]:

Quote:
    Pytanie czy na 2 i kolenym pietrze są grzejniki na tym pionie ?
    w jaki sposób się wpinałeś są w tą instalacje rury zamrażane, odcinany zaworami pion, czy woda była spuszczona, masz fotki przerobienia przed zakryciem płytkami?

1. Grzejniki sa raczej na każdym piętrze. Kto wywala grzejniki z łazienki ?
    2. Instalacja poczatkowo była zamrażana. Jednak ze względu na pracujaca pompe w piwnicy i sezon grzewczy nie dało rady zamrozić. Wtedy facet z EC spuścił wodę z połowy bloku i założył zawory. Ręcznie gwintował rury pod zawory.

Wpięcie w stara instalację jest identyczne jak było. Przebieg rur nowych jest inny. Jest bardziej kręty ale bez przesady.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    miroslaw wielki wrote:
    Jak sąsiedzi maja żeliwne to zapomnij o grzaniu.
    Dlaczego? Ja kiedyś (w bloku, piętro VI a nade mną są jeszcze 3 kondygnacje) wymieniłem wysoki grzejnik żeliwny (rozstaw gałązek 90 cm.) na drabinkowy Enix, korygując ustawienie rur (instalacja stalowa) wkręcanymi elementami (kolanka, odcinki rur itd.). Ten drabinkowy Enix działa (robiłem to jakieś 20 lat temu,. a może więcej), natomiast ten stary, żeliwny być do chrzany (za wysoki, wiec górą potrafił być gorący a dołem... zimny).
    Tomeksup
    Level 16  
    Majster twierdzi, że rury odchodzą za bardzo w dół (1m spadku pionowego za zaworami). Wstawi odpowietrznik za zaworem, bo niby są bardzo zapowietrzone i odpowietrznik w grzejniku nie da rady. Poza tym rury w piwnicy są zrobione na odpieprz.
    Tomeksup
    Level 16  
    W najwyższym punkcie wstawiony został odpowietrznik. Odpowietrzyło się. Chwilę grzał i zimny.
    Słabe ciśnienie ?