Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ACPI Error: [CPB3] - Linux nie startuje, co robić?

16 Gru 2019 20:41 300 15
  • Specjalista elektronik
    Włożyłem do płyty głównej nową pamięć, przetestowałem - na teście nie wykazało żadnego błędu - startuję Lubuntu 18.04 (64-bit) i mam na ekranie taki obrazek:
    ACPI Error: [CPB3] - Linux nie startuje, co robić?

    ACPI Error: Field [CPB3] at bit offset/length 64/32 exceeds size of target Buffer (64 bits)...
    ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB._OSC, AE_AML_BUFFER_LIMIT...

    Płyta główna: S5000VSA; aktualna pamięć: 24GB (4+4+4+4+2+2+2+2).

    Startują bez problemów (i widzą pamięć prawidłowo): SystemRescueCD (~4.5), Knoppix 7.2, ScientificLinux 7.6 - innych na razie nie zdążyłem wypróbować. Nie startuje SuSE 11, który chodził przed włożeniem nowego RAM-u.
  • Specjalista elektronik
    Próbowałem wystartować w trybie awaryjnym (czy jak to się nazywa) - nie ma komunikatu o błędzie, ale też dochodzi do emergency mode i nie daje się przejść dalej - kwestia w tym, że nie wiadomo, co z tym należy zrobić, żeby system wystartował - bo rozumiem, że coś należy naprawić, ale co i jak?
  • Poziom 42  
    _jta_ napisał:
    Włożyłem do płyty głównej nową pamięć,

    Jaką pamięć na jaką zamieniłeś? Porównywałeś ich specyfikację?
    _jta_ napisał:
    przetestowałem - na teście nie wykazało żadnego błędu

    Czym testowałeś?
    _jta_ napisał:
    Startują bez problemów (i widzą pamięć prawidłowo): SystemRescueCD (~4.5), Knoppix 7.2, ScientificLinux 7.6 -

    Czy przypadkiem nie sa to systemy 32 Bit?

    Na screenie jest rada jak odczytać logi systemowe. Próbowałeś się w nie zagłębić?
    Linuksy z reguły wczytują początkowy obraz pamięci tworzony przy instalacji i podczas zmiany kernela. Można wymusić start systemu bez wczytywania tego obrazu. Niektóre dystrybucje maja nawet w grub'ie osobną pozycję menu do tego.

    Spróbuj ściągnąć obraz tego Lubuntu. Zrobić pena z nim i uruchomić live.

    Swoją drogą płyta niby serwerowa a w opisie nie widać aby korzystała z pamięci ECC (kontrola parzystości).
  • Specjalista elektronik
    Dołożyłem pamięć - było 8GiB, dodałem 16GiB.

    Testowałem memtest-em (jest w wielu Linux-ach - używałem tego z Ubuntu 18.04 i z SystemRescueCD 4.5.1.

    ECC to coś więcej od kontroli parzystości: naprawianie pojedynczych błędów. I ta płyta to robi.

    ScientificLinux 7.6 jest 64-bitowy; SystemRescueCD przynajmniej kompilator ma 32-bitowy, ale chyba kernela ma i 64-bitowego - pytanie, z którym startuje; nie wiem, jak z Knoppix-em.

    Do logu (zapisał się tylko boot.log) zajrzałem, ale trzeba by wiedzieć, czego szukać.
  • Specjalista AGD
    Jak przywrócisz poprzednią konfigurację pamięci, to też nie startuje?
  • Specjalista AGD
    _jta_ napisał:
    Zapewne wystartuje, ale ja potrzebuję, żeby mi działało z nową.


    Kiedyś też tak miałem z Windowsem, ze losowe niebieskie ekrany, raz częściej raz rzadziej. MEMTEST milczał, dopiero jak na ponad 2 dni zostawiłem go załączony, to kilka błędów pokazał. Miałem o tyle dobrze, że tylko dwie kości, to szybko z eliminacją wadliwej poszło.

    Co do komunikatów, to przejrzałem na szybko net i wychodzi z tego, że znane to jest, ale system zazwyczaj się uruchamia. Najczęściej pierwsze porady, to pytanie czy BIOS najnowszy lub czy Kernel nie był ostatnio aktualizowany.

    Na jednym ze staroci i działa pod Linuxem mam podobny komunikat, ale od ponad roku działa bez problemu:
    ACPI Error: [CPB3] - Linux nie startuje, co robić?
  • Specjalista elektronik
    Testowałem memtestem przez 2 doby. Kości jest 8, i muszą być dobierane w parach - z tego, co pamiętam, pojedynczo nie działają.

    Scientific Linux zainstalował się i działa bez problemów - na razie od 20 godzin. Może nie ma błędu, który ma kilka innych?
  • Poziom 42  
    _jta_ napisał:
    Kości jest 8, i muszą być dobierane w parach - z tego, co pamiętam, pojedynczo nie działają.

    Jeżeli to jest obsadzenie kolejnych slotów pamięci:
    _jta_ napisał:
    aktualna pamięć: 24GB (4+4+4+4+2+2+2+2).

    to coś się nie zgadza. Powinno być : 4+4+2+2+4+4+2+2.
    Dla 32GB nie stanowi, bo i tak jest 4+4+4+4+4+4+4+4, ale kości w parach muszą być identyczne pod względem organizacji wewnętrznej i timingów. Może tu tkwi problem?
    Wg. opisu z manuala minimalna konfiguracja to obsadzony jeden slot 512MB.
    _jta_ napisał:
    Scientific Linux zainstalował się i działa bez problemów - na razie od 20 godzin.

    Sprawdzałeś logi ?
    Czy pamiętasz jaką wersję kernela miało to Lubuntu?
    Jaką ma ten Scientific Linux?
  • Specjalista elektronik
    jack63 napisał:
    to coś się nie zgadza. Powinno być : 4+4+2+2+4+4+2+2.

    Są w slotach w takiej kolejności.

    Ale coś znalazłem: wpisałem 'noauto' w 'fstab' prawie do wszystkiego (w szczególności 'fstab' zawierał montowanie CD bez 'noauto'), i Linux wystartował - być może chodziło tylko o CD (może przed dodaniem RAM-u zrobiłem aktualizację systemu, i wgrała się wersja skryptów startowych, która w takiej sytuacji nie pozwala wystartować systemu - kiedyś Ubuntu, jak czegoś nie mógł zamontować, to informował i pytał, co robić - czekać, czy pominąć montowanie - ale obecny jakoś nic takiego nie robi), będę jeszcze miał sporo roboty, żeby to posprawdzać.
  • Poziom 42  
    _jta_ napisał:
    Ale coś znalazłem: wpisałem 'noauto' w 'fstab' prawie do wszystkiego (w szczególności 'fstab' zawierał montowanie CD bez 'noauto'), i Linux wystartował - być może chodziło tylko o CD

    Jakoś nie widzę związku montowania napędów z tym błędem. Prędzej błąd/niestabilność RAMu lub problem z dyskiem.
    A na wszystko wpływa też jakość zasilania. Dołożyłeś 4 DIMMy. To zwiększa zapotrzebowanie na prąd.
    Szkoda, że nie zapisałeś tego loga. Choćby do porównania z logiem prawidłowego uruchomienia systemu. :cry:
    Jak się nie daj Boże coś wydarzy to staraj się zapisać log. Bez niego wszelkie poszukiwania są trudniejsze.
    PS. Tak dla świętego spokoju zapuść MHDD lub Victorię i sprawdź dysk na okoliczność błędów i czasów odczytu.
  • Poziom 27  
    Na moje oko to ten blad ktory masz na ekranie jest tylko skutkiem innegi problemu ktory wystapil wczesniej.
    Trzeba by przegladnac pelen log i znaleźć pierwotną przyczynę.
  • Specjalista elektronik
    W znalezieniu błędu pomógł mi 'boot.log' - pod koniec była informacja o błędzie przy montowaniu CD i paru innych rzeczy.

    Mam z tym komputerem jeszcze inny problem: dokładam w nim nowe dyski, jak określić, z którego ma się bootować? W setup-ie BIOS-u nie widać takiego ustawienia.
  • Poziom 42  
    _jta_ napisał:
    dokładam w nim nowe dyski, jak określić, z którego ma się bootować? W setup-ie BIOS-u nie widać takiego ustawienia.

    Dyski muszą być widoczne w biosie. Są? Masz "Boot options" i "Boot manager".
    W kwestii RAMu też jest sporo ustawień i diagnostyki. Pasuje tam zajrzeć.
  • Poziom 27  
    Czy ta płyta nie ma przypadkiem jakiegos kontrolera mass storage? Możliwe że dopiero z poziomu tego kontrolera się to ustawia.
    Btw. Podaj dokladne oznaczenie plyty gl.
  • Poziom 42  
    willyvmm napisał:
    Czy ta płyta nie ma przypadkiem jakiegos kontrolera mass storage? Możliwe że dopiero z poziomu tego kontrolera się to ustawia.

    Trzeba sprawdzić w zakładce "Advanced" -> "ATA Controller Configuration"