Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota Auris, GMS 9401 - Toyota Auris, sterowanie radiem z kierownicy , GMS 9401

GretaTunberg 17 Dec 2019 09:08 3606 11
    GretaTunberg
    Level 3  
    Witam,

Posiadam auto Toyota Auris, 2008r. Zakupiłem stację multimedialną GMS 9401 wraz z zestawem przewodów.
    Z tego co się dowiedziałem , można podobno podłączyć sterowanie radiem za pośrednictwem kierownicy , wykorzystując dołączone przewody.

Chciałbym zapytać w jaki sposób to podłączyć żeby działało.

W załączeniu przesyłam zdjęcia kostek z instalacji z samochodu oraz dołączoną do radia wiązkę odpowiadającą za sterowanie z kierownicy.

W razie konieczności, załączę inne zdjęcia.
    GretaTunberg
    Level 3  
    Radio fabryczne to Fujitsu 122000-89010101

W załącznikach przesyłam wymagane zdjęcia przewodów od strony wtyczek oraz tabliczek z radia.

Tabliczka radia fabrycznego :
    Toyota Auris, GMS 9401 - Toyota Auris, sterowanie radiem z kierownicy , GMS 9401

Wejścia tylne w radiu fabrycznym:
    Toyota Auris, GMS 9401 - Toyota Auris, sterowanie radiem z kierownicy , GMS 9401

Kostki w aucie podłączone do radia fabrycznego:

Przewody kostki głośnikowej w aucie:

Przewody kostki zasilania w aucie:

Przewody do sterowania kierownicą w aucie:

Przewody radia GMS9401 do sterowania kierownicą:

Końcówki przewodów do sterowania kierownicą w radiu GMS9401:

Wejście tylne w radiu GMS9401:

Opis wejść radia GMS9401:
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    E1, E2, E26 Radio Receiver Assembly (Zespół odbiornika radiowego)

AD2 do czerwonego SW2 PIN8
    AD1 do białego SW1 PIN7
    GND do czarnego SWG PIN 6

czerwony nie podpinaj.

Najpierw podepnij GND i AD2 czyli MODE i w ustawieniach sprawdź czy ci przypisze przycisk MODE z kierownicy jeśli tak wtedy podepnij przycisk AD1 i sprawdź czy resztę przycisków zdołasz przypisać.

GretaTunberg
    Level 3  
    Dzięki .
    Podepnę, sprawdzę i dam znać jak to wygląda
    GretaTunberg
    Level 3  
    Dzisiaj próbowałem podłączyć przewody według podanych wskazań, lecz napotkałem na jeszcze jeden problem, o którym nie pomyślałem wcześniej.

Mianowicie, w jaki sposób mam podpiąć przewody z wiązki przewodów sterowania kierownicą ? Czy łączyć je bezpośrednio w kostce z przewodami w aucie, czy powinny one zostać umieszczone w innej kostce i wpięte do kostki w aucie?

W radiu fabrycznym było gniazdo jak na zdjęciu poniżej i nie było problemu z połączeniem wtyczki z gniazdem.

Z tego co patrzyłem , to nie ma podobnych gniazd, w których można byłoby zamontować przewody i podpiąć do kostki w aucie.
    Proszę o radę.
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Szybko złączką albo natnij izolacje przewodów i dolutuj .

SZYBKOZŁĄCZKA na przewód 0,25-1mm CZERWONY
    SZYBKOZŁĄCZKA na przewody 1-2,5mm NIEBIESKI
    SZYBKOZŁĄCZKA na przewód 2,5-6mm ŻÓŁTY
    GretaTunberg
    Level 3  
    Wyjąłem gniazdo od wtyczki sterowania kierownicą ze starego fabrycznego radia. Na zdjęciu poniżej:

Czy można to połączyć w taki sposób, że przewody przylutuję do odpowiednich pinów i w ten sposób będzie możliwość łączenia gniazda z wtyczką ?
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    GretaTunberg wrote:
    Czy można to połączyć w taki sposób, że przewody przylutuję do odpowiednich pinów i w ten sposób będzie możliwość łączenia gniazda z wtyczką ?

Jeśli wtyczka pasuje do gniazda to tak jak najbardziej. Tylko najpierw sprawdź na krótko podpinając się pod piny wtyczki czy regulacja będzie działać poprawnie.
    GretaTunberg
    Level 3  
    Ok , właśnie tak zrobię.
    GretaTunberg
    Level 3  
    Witam

Wracam z informacją.

Wszystko podłączyłem zgodnie z Twoimi wskazówkami gradek83 i wszystko działa bez zarzutu.

Najpierw podpiąłem GND i AD2 w celu sprawdzenia czy zadziała przycisk MODE- zadziałał.

Następnie dolutowałem AD1 co spowodowało działanie reszty przycisków na panelu kierownicy.

Dziękuję serdecznie za pomoc gradek83:)

Temat zamknięty