logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampki zewnętrzne LED - przerwany kabel - jak połączyć?

mrpoland 17 Gru 2019 15:18 11028 16
  • #1 18345044
    mrpoland
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Podczas prac ogrodowych został przecięty kabel z lampkami LED.

Nie rozumiem dlaczego jest tam trzecia żyła i jak połączyć, żeby to działał (i nic nie wybuchło).

Zdjęcia jak to obecnie wygląda. Z góry dziękuję za pomoc. Lampki zewnętrzne LED - przerwany kabel - jak połączyć? Lampki zewnętrzne LED - przerwany kabel - jak połączyć?
  • Pomocny post
    #2 18345066
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 558
    Dwa przewody z diodami mają być spięte razem, trzeci wolny (bez diod) osobno do drugiej żyły przewodu zasilającego :)
  • #3 18345081
    mrpoland
    Poziom 5  
    ToJestNick napisał:
    Dwa przewody z diodami mają być spięte razem, trzeci wolny (bez diod) osobno do drugiej żyły przewodu zasilającego :)

Logiczne ;)

Przewód jest długi i jest na drzewku. Na początku wszystkie lampki są na tym samym przewodzie. Mogę to próbować łączyć na chybił trafił czy mogę coś zepsuć jak połączę źle?

Bo tak jak ja to widzę teraz, to wszystkie lampki są na jednym kablu i mam dwa wolne przewody. Nie wiem który z tych wolnych mam połączyć z tym przewodem gdzie są diody a który do kabla zasilającego.

Dodano po 37 [minuty]:

Tak na szybko - rozumiem, że posiadając miernik mogę sprawdzić obwód i dwa kable, po połączeniu których będzie obwód, mam połączyć i następnie połączyć z jednym kablem zasilającym. A trzeci wolny kabel z drugim kablem zasilającym. TAK?
  • #4 18345228
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Możesz po prostu próbować ;) Z tego co widzę są to lampki na 24v więc krzywdy sobie nie zrobisz.
  • #5 18345322
    mrpoland
    Poziom 5  
    Cytat:
    ToJestNick napisał:
    Możesz po prostu próbować ;) Z tego co widzę są to lampki na 24v więc krzywdy sobie nie zrobisz.

No właśnie niestety 230V. To są te lampki:
    allegro.pl/oferta/lampki-choinkowe-1000-led-zewnetrzne-grube-70m-7656878767

Dlatego trochę się "cykam" ;)

LAMPKI CHOINKOWE 1000 LED ZEWNĘTRZNE GRUBE 70m MULTIKOLOR
    Zestaw świeci światłem stałym
    Kolor multikolor
    Średnica kabla 2,2 mm
    Łączenie zestawów przy użyciu hermetycznej złączki
    Diody wodoszczelne, złączki hermetyczne, wtyczka zasilająca zewnętrzna IP44
    Bardzo jasne żywe kolory
    Lampki na miedzianych przewodach
    Przepalenie 1 diody nie wygasza zestawu
    Długość zestawu: 70 m
    Diody energooszczędne
    Izolacja w kolorze zielonym
    Pobór 42W, zasilanie 230-250V
    Posiada certyfikat jakości CE
  • #6 18345336
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Podłączaj lampki przez żarówkę 230v 50W a nic się nie stanie ;) Zrobisz zwarcie to się żarówka zaświeci :D
  • Pomocny post
    #7 18345399
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Prawdopodobnie masz możliwość przedłużenia stąd trzy żyły, zwierając na próbę zrobisz zwarcie do prób niezbędna żarówka szeregowo na zasilaniu.
  • #8 18345405
    mrpoland
    Poziom 5  
    klamocik napisał:
    Prawdopodobnie masz możliwość przedłużenia stąd trzy żyły, zwierając na próbę zrobisz zwarcie do prób niezbędna żarówka szeregowo na zasilaniu.

Tak, mogę przedłużyć o kolejne zestawy lampek.

A sprawdzenie miernikiem nie załatwi sprawy?

Czyli mam sobie podłączyć żarówkę? Tylko gdzie ją dokładnie "wstawić"?
  • Pomocny post
    #9 18345410
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    https://obrazki.elektroda.pl/6954458300_1386889353.jpg
    Jakbyś nie łączył, zwarcia nie zdobisz - masz sześć możliwości - w końcu trafisz
    Nawet nie sześć, a cztery: łączysz kabelek od lampek z jednym z pojedynczych i tak utworzoną dwójkę z zasilającą dwójką.Jak nie świeci to zmiana pojedynczego na drugi, jak dalej nic to zmieniamy polaryzację.
  • #10 18345413
    mrpoland
    Poziom 5  
    Andrzej42 napisał:
    https://obrazki.elektroda.pl/6954458300_1386889353.jpg
    Jakbyś nie łączył, zwarcia nie zdobisz - masz sześć możliwości - w końcu trafisz

Czyli mam próbować bez żarówki? I w końcu trafię na właściwe połączenie? :)
  • Pomocny post
    #11 18345426
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Podałem adres obrazka - jak sam przeanalizujesz ten schemat to powinieneś dojść do tych samych wniosków.

Dodano po 8 [minuty]:

Lampki zewnętrzne LED - przerwany kabel - jak połączyć?
    Ręcznie narysowałem wszystkie logiczne możliwości.
    Zamiast żarówki powinienem narysować rząd diod
  • #12 18345772
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 725
    Moje zdanie - daj sobie spokój (unikniesz zagrożenia) - kup sobie nowe - przecież to tylko parę złotych. Zadajesz tak naiwne pytania jakbyś nie chodził do szkoły.
  • #13 18345782
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Witold5 napisał:
    Moje zdanie - daj sobie spokój (unikniesz zagrożenia) - kup sobie nowe - przecież to tylko parę złotych. Zadajesz tak naiwne pytania jakbyś nie chodził do szkoły.

Dyskwalifikować lampki z tak drobnym uszkodzeniem to według mnie niepotrzebne wydawanie pieniędzy no ale.. Co kto woli ;)
  • #14 18346107
    mrpoland
    Poziom 5  
    Witold5 napisał:

W sumie pewnie bym tak zrobił, ale główny kłopot polega na zawieszeniu tych lampek na 5-6m drzewku ;) To mnie zmotywowało, żeby jednak je naprawić. Zawieszałem je rok temu przed świętami i wystarczy ;)

Co do szkoły - faktycznie w podstawówce i w LO mnie tego nie uczyli. Może gdybym poszedł do technikum elektrycznego ;) Na studiach też miałem inny profil, no i nie była to polibuda..

Jak się więcej nie odezwę w tym wątku, to znaczy, że.. trzeba było je zmienić i nie naprawiać ;)

Jak się uda, to napiszę. Jutro. Zaopatrzyłem się w miernik - jeszcze się pewnie przyda - posprawdzam obwody i jutro spróbuję to naprawić.

Dzięki wszystkim za pomoc!
  • #15 18349763
    mrpoland
    Poziom 5  
    Przeżyłem ;) Lampki zewnętrzne LED - przerwany kabel - jak połączyć?
  • #16 19878052
    Matuesz87
    Poziom 1  
    Pozwolę sobie odświeżyć temat gdyż mam podobny problem. Z góry powiem, że jestem laikem w tym temacie. Dziś podczas ściągania oświetlenia z choinki przerwał mi się jeden z kabelków przy samej żarówce, przez co świeci tylko co trzecia. Pomyślałem, że wyrzucę tą wyrwaną żarówkę i połączę same przewody(wszystkie razem do kupy z tego jednego zerwanego kabelka). Niestety nie śmiga. Ktoś może mnie poinstruować jak to zrobić? Z góry dzięki i pozdrawiam.Lampki zewnętrzne LED - przerwany kabel - jak połączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Podczas prac ogrodowych użytkownik przeciął kabel zewnętrznych lamp LED, co wywołało pytania dotyczące prawidłowego połączenia przewodów. W dyskusji wyjaśniono, że lampki mają trzy żyły, z których dwie są przeznaczone do diod, a trzecia do zasilania. Użytkownicy sugerowali użycie miernika do sprawdzenia obwodu oraz podłączenie żarówki 230V w celu uniknięcia uszkodzeń. Wskazano również na możliwość przedłużenia zestawu lampek. Użytkownik podzielił się informacjami o lampkach choinkowych 1000 LED, które są wodoszczelne i mają certyfikat CE. Ostatecznie, po próbach, użytkownik z powodzeniem naprawił lampki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA