Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Rozłącza wyłącznik różnicowo prądowy

17 Gru 2019 17:12 879 29
  • Poziom 4  
    Witam jestem amatorem ) chciałem przerobić starą instalację PEN na PE I N w bloku.
    Mam problem z różnicówką, którą rozłącza gdy podłączam ciężki sprzęt typu wiertarka czy szlifierka. Gdy podłączam radio wszystko jest ok.
    Pytanie czy w przypadku wyłącznika różnicowo prądowego nie można tego typu zabiegów stosować i po prostu nie podłączać uziemienia do zera ? Jak na zdjęciu? I przełączyć tylko na fazowy i zero?
  • Pomocny post
    Moderator Elektrycy
    Idol1984 napisał:
    chciałem przerobić starą instalację PEN na PE I N w bloku.

    Jeżeli takie połączenie jest wykonane za aparatem różnicowoprądowym patrząc od strony licznika, to jest to wykonane źle.
    Dla instalacji trzyżyłowej, zasilanej z sieci o układzie TN, można zrobić taki manewr, że PE i N odchodzą z jednego przewodu - w tym wypadku zerowego.
    Niemniej jednak patrząc po sposobie zaciśnięcia przewodów w zaciskach gwintowanych i ogólnej estetyce wykonania... sugeruję zaprosić elektryka do domu.
  • Poziom 35  
    Rozumiem, RCD u góry ma zasilanie, a te listwy niebieskie nie są połączone ze sobą przewodem (niebieski od dołu?). Dlaczego do listwy po prawej stronie wpięty jest przewód żółto-zielony?
  • Warunkowo odblokowany
    1. Tam nie masz PEN (zbyt małe przekroje przewodów).
    2. Masz mostek między zaciskami gwintowanymi. Jeżeli przed różnicówką rozdzieliłeś pseudo PEN (zero) na (pseudo) PE i N to nie możesz ich ponownie łączyć za.

    Na zdjęciu za bardzo nie widać połączeń. Najlepiej jakbyś to narysował.
  • Pomocny post
    Moderator
    Idol1984 napisał:

    Pytanie czy w przypadku wyłącznika różnicowo prądowego nie można tego typu zabiegów stosować i po prostu nie podłączać uziemienia do zera ? Jak na zdjęciu? I przełączyć tylko na fazowy i zero?

    Odpowiedź jest taka: Instalacja elektryczna jest systemem, w którym wszystko ma swoje miejsce i swoje znaczenie. Dlatego nie można w niej zmieniać niczego ot tak sobie, bez dokładnej analizy sytuacji. To nie jest tak że coś możesz wyjąć jak klocek i odrzucić albo zmienić na coś innego. To tak nie działa.

  • Poziom 26  
    Listwa lewa 1 zacisk od góry , listwa prawa 1 zacisk od góry - zdejmij ten mostek.
  • Poziom 4  
    Z licznika do zaciskow użyłem przewodów o przekroju 4mm2 wydawało mi się że wystarczy tak czytałem. Estetyka nie powala wiem wstyd:) jutro poprawie i spróbuje zobaczyć czy RCD rozłącza bez tego zbędnego mostka
    Dziwi.mnie że instalacja działa gdy jest włączone oświetlenie i radio A gdy włączamy wiertarki rozłącza wtedy

    Dodano po 2 [minuty]:

    kosmos99 napisał:
    Rozumiem, RCD u góry ma zasilanie, a te listwy niebieskie nie są połączone ze sobą przewodem (niebieski od dołu?). Dlaczego do listwy po prawej stronie wpięty jest przewód żółto-zielony?

    Mój błąd nie potrzebnie to zmostkowalem gratuluje spostrzegawczości w tym mętliku

  • Poziom 26  
    Idol1984 napisał:
    Dziwi.mnie że instalacja działa gdy jest włączone oświetlenie i radio A gdy włączamy wiertarki wywa wtedy

    Nie ma się co dziwić, zdejmiesz mostek i będzie działać. Przewody od licznika- zdecydowanie zbyt mały przekrój, zmieniałeś to wtedy było się pytać.
  • Poziom 16  
    Idol1984 napisał:
    chciałem przerobić starą instalację PEN na PE I N w bloku.

    Tego się w bloku nie robi, bo wszyscy mają zerowanie, a z tego wynika że instalacja gazowa też jest zerowana. A jak ty połączysz na PE i N będziesz miał po podłączeniu kuchenki gazowej zawsze zwarcie. Wyłączy się automat różnicowoprądowy.

  • Poziom 26  
    viktor1950 napisał:
    Tego się w bloku nie robi

    ??? Chyba Kolega się myli
  • Poziom 4  
    qadam12 napisał:
    Idol1984 napisał:
    Dziwi.mnie że instalacja działa gdy jest włączone oświetlenie i radio A gdy włączamy wiertarki wywa wtedy

    Nie ma się co dziwić, zdejmiesz mostek i będzie działać. Przewody od licznika- zdecydowanie zbyt mały przekrój, zmieniałeś to wtedy było się pytać.

    A jaki powinien być?
  • Moderator Energetycy
    qadam12 napisał:
    viktor1950 napisał:
    Tego się w bloku nie robi

    ??? Chyba Kolega się myli
    Nie chyba, tylko na pewno.

  • Poziom 26  
    Tak jak zrobiłeś-pomijając zbyt cienkie przewody zasilające i inne braki w rozdzielnicy /np.:wył. główny/
  • Moderator Energetycy
    qadam12 napisał:
    Tak jak zrobiłeś-pomijając zbyt cienkie przewody zasilające i inne braki w rozdzielnicy /np.:wył. główny/

    A musi być?
  • Poziom 4  
    qadam12 napisał:
    Tak jak zrobiłeś-pomijając zbyt cienkie przewody zasilające i inne braki w rozdzielnicy /np.:wył. główny/

    Wylacznik główny jest na korytarzu dlatego nie zakładałem drugiego w mieszkaniu wszystkie gniazda są podłączone do esów 2.5mm2 oświetlenie 1.5 mm2 do zaciskowi do do licznika użyłem 4mm2

  • Poziom 26  
    elpapiotr napisał:
    A musi być?

    A jak Kolega myśli? Że nie :)

    Dodano po 5 [minuty]:

    Troszeczkę mało tych obwodów ,jak na mieszkanie.
  • Moderator Energetycy
    No właśnie. To nie jest rozbudowana rozdzielnica, by sporo się natrudzić, żeby wyłączyć zasilanie do odbiorników.
    Jednym ruchem zdejmę napięcie z modułów, i nie potrzeba do tego wyłącznika głównego.

  • Poziom 26  
    Do wymiany RCD trzeba będzie wyjść na zewnątrz aby wyłączy zasilanie.
  • Moderator Energetycy
    qadam12 napisał:
    Do wymiany RCD trzeba będzie wyjść na zewnątrz aby wyłączy zasilanie.
    Do wymiany wyłącznika głównego również. Już nie przesadzajmy. To tylko kilka metrów.
  • Poziom 4  
    Panowie mieszkanie jest 2 pokojowe do tej pory był jeden es 16 A Na fazę i jeden 16 A na zero i wszystko działało na aluminiowych przewodach, ja przy remoncie użyłem 70mb przewodu miedzianego 2.5mm² na gniazda rozdzielając osobno pokoje ,kuchnię i łazienkę i jakieś 30mb przewodów 1.5 mm² na oddzielnego esa na oświetlenie. Co do wyłacznika głównego mam 3 metry od licznika i jak wszystko hula dobrze rzadko się to wyłącza

  • Poziom 26  
    Chyba widzę wago na przewodzie zasilającym. Czy Kolega przedłużał żyły z licznika?
    Interesuje mnie głównie żyła niebieska.
  • Poziom 4  
    Tak użyłem wago bo były krótkie przewody? Mam to zmienić tz wezwać Tauron o rozplombowanie i użycie dłuższych przewodów?

  • Poziom 26  
    Przewód niebieski od strony zasilania powinien być ciągły, jeśli go łączyłeś to lepiej połącz na listwie zaciskowej/kostce/do czasu wymiany.
    Lepiej/ i znacznie bezpieczniej/ będzie jak go wymienisz do licznika .

    Dodano po 6 [minuty]:

    Brązowy też. Przy okazji zmień przekrój na 10mm2.
  • Moderator Energetycy
    qadam12 napisał:
    Brązowy też. Przy okazji zmień przekrój na 10mm2.
    Od WLZ (pion) do zabezpieczenia przedlicznikowego, i od w/w zabezpieczenia do licznika też?

  • Poziom 26  
    elpapiotr napisał:
    Od WLZ (pion) do zabezpieczenia przedlicznikowego, i od w/w zabezpieczenia do licznika też?

    Kolega dosztukował tylko dwie żyły do starych przewodów w wychodzących z licznika i po tym co widać na foto , nic więcej nie wymieniał. To niech chociaż te dwie żyły z pomiaru 40 cm będą właściwe.

    Dodano po 5 [minuty]:

    elpapiotr napisał:
    i od w/w zabezpieczenia do licznika też?

    Czemu nie . Ma remont w mieszkaniu to jak najbardziej +ochronny.
  • Warunkowo odblokowany
    qadam12 napisał:
    To niech chociaż te dwie żyły z pomiaru 40 cm będą właściwe.
    Właściwe to znaczy jakie? 10mm2? Jak do licznika dochodzą (może) 2,5mm2 to jaki jest sens dawać 10mm2 od licznika?

  • Poziom 26  
    maurycy123 napisał:
    jaki jest sens dawać 10mm2 od licznika?

    Taki że chociaż rozdzielnicę będzie miał ogarniętą. A jak pomyśli o wymianie WLZ od zabezpieczeń przed licznikowych do licznika/właściciel lub administrator/ to będzie miał spokój z instalacją.
  • Poziom 4  
    Dziękuję Panowie za podpowiedzi wezmę je pod uwagę i postaram się poprawić swoje błędy pozdrawiam
  • Poziom 4  
    Dzięki spostrzegawczości doświadczonych kolegów odłączyłem zmostkowaną masę z uziemieniem i zaprzestala się wyłączać roznicowka