Chciałbym zabezpieczyć ssr'y przed przepięciami powodowanymi przez cewki elektrozaworów 230V. Po zmierzeniu oscyloskopem przepięcia są powyżej 1kV.
Chciałbym przetestować kilka rodzajów zabezpieczeń dla celów szkolnych:
-dwójnik RC (C=10 nF - foliowy i R=4,7 kOhm 1W)
-warystor ?
-transil dwukierunkowy na 400V np. P6KE400CA
-wyłączanie w zerze napięcia nie wchodzi w grę
Moglibyście podać mi inne wartości tych elementów(dwójnika, warystora) które według was będą najlepiej tłumiły te przepięcia i które będę mógł kupić i przetestować w celu sprawdzenia doświadczalnie przebiegu i wyciągnięciu z tego wniosków?
Rozumiem ze są wzory na obliczenie jakie wartości powinno się zastosować, natomiast po przejrzeniu książek stwierdziłem że temat jest dla mnie zbyt trudny i zbyt obszerny aby móc łatwo to obliczyć. Dlatego chciałbym to sprawdzić przy pomocy oscyloskopu.

Chciałbym przetestować kilka rodzajów zabezpieczeń dla celów szkolnych:
-dwójnik RC (C=10 nF - foliowy i R=4,7 kOhm 1W)
-warystor ?
-transil dwukierunkowy na 400V np. P6KE400CA
-wyłączanie w zerze napięcia nie wchodzi w grę
Moglibyście podać mi inne wartości tych elementów(dwójnika, warystora) które według was będą najlepiej tłumiły te przepięcia i które będę mógł kupić i przetestować w celu sprawdzenia doświadczalnie przebiegu i wyciągnięciu z tego wniosków?
Rozumiem ze są wzory na obliczenie jakie wartości powinno się zastosować, natomiast po przejrzeniu książek stwierdziłem że temat jest dla mnie zbyt trudny i zbyt obszerny aby móc łatwo to obliczyć. Dlatego chciałbym to sprawdzić przy pomocy oscyloskopu.