Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Samsung DW-BG970B - zjada całą sól od razu

szymon189 18 Dec 2019 22:06 1035 12
    szymon189
    Level 24  
    Napełniłem sól w zmywarce. Włączyłem program. Gdy otworzyłem to wszystkie naczynia były białe jakby w soli. Okazało się że jej już nie ma. Napełniłem na nowo i problem ten sam. Elektrozawór uszkodzony?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    szymon189 wrote:
    Elektrozawór uszkodzony?

Najprawdopodobniej tak, stoi w pozycji otwartej. Do sprawdzenia czy uszkodzenie mechaniczne, czy cały czas dostaje zasilanie z elektroniki.
    szymon189
    Level 24  
    Jak to sprawdzić?
    mrice
    Rozebrać lewy bok i powinno być dojście do elektrozaworu, albo go zdemontować i sprawdzić mechanicznie czy pracuje, albo wykonać pomiary elektryczne
    szymon189
    Level 24  
    A powiedz mi tylko czy w zbiorniku na sól powinna być woda bo u mnie w nim jest.
    mrice
    Tak, woda z natury tam jest i tak jest w każdej zmywarce
    mrice
    Ano ta część i ano zamiennika nie ma. Samsunga niestety wali w beret z cenami, ale z czegoś trzeba kryć potężne koszty kampani reklamowych w mediach. Szkoda tylko, ze jakość nie idzie w parze z tą ceną.

Tak jak pisałem wcześniej, zawór należało by zdemontować i obadać, Ja akurat jeszcze nie miałem przyjemnosci go wyjmować, bo wiekszosc zmywarek Samsunga jeszcze dość młoda jest i nie trafiłem na problem z tym zaworem, ale może byc tak, że wystarczy go rozebrać i poczyścić, ale to już musisz obadać.
    szymon189
    Level 24  
    Próbowałem to rozkręcić, ale aby to wyjąć to chyba trzeba jeszcze kilka innych części wyjąć. Bałem się, że jeszcze bardziej to uszkodzę i zrezygnowałem z dalszej samodzielnej naprawy.
    qwazarpl
    Level 20  
    Nie musisz demontować całego zasobnika na sól, tylko sam elektrozawór.
    Demontuje się go przez przekręcenie.
    Jak popatrzysz, to sam się przekonasz jakie to proste.
    qwazarpl
    Level 20  
    Nie.
    Najpierw sprawdź elektrozawór.