Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019

Bucefal76 19 Dec 2019 20:16 6927 17
Optex
  • Chciałem jeszcze zdążyć w tym roku, mimo że nie mam dobrej jakości zdjęć. Model z 2019 roku wygląda tak:
    Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019 Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019 Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019

Aktualizacja 28-01-2020

Drobna zmiana wartości jednego z rezystorów w LPAD dla GDWK. Z 68 ohm na 51 ohm w celu uspokojenia nieco góry pasma.
    Poprawka w opisie i schemacie - konstrukcja używa 8ohm głośników!

Aktualizacja 30-12-2019

Minimalna różnica w zwrotnicy polegająca na dodaniu dodatkowej pułapki dla breakupu GDWK przy 20kHz, plus garść dodatkowych informacji.
    Od lewej model z roku 2018, 2017 i 2019.

Bieżący model jest zrobiony na: 2 x W.18.180.8.FCX_v2 (8ohm!) oraz 1 x T.10.250.8.PCX czyli najdroższej serii głośników od STX.

Obudowa:
    Płyta wiórowa 18mm. Otwory pod GDWK i GDNy frezowane tak, że kosze głośników stanowią jednolitą płaszczyznę ze ścianką przednią.
    Obudowa wygłuszona matą bitumiczno- wełnianą na wszystkich ściankach oprócz tylnej, tam użyłem 2cm waty tapicerskiej ale tylko na wysokości obu GDNów, reszta, dół tylnej przegrody jest bez wygłuszenia.
    Komora głośnika wysokotonowego jest wypełniona w całości gąbką.

Tu kilka zdjęć z budowy:
    Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019 Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019

Jak patrze na wyniki pomiarów to żałuję, że wzmocnienia obudowy nie są sztywniejsze, być może charakterystyka byłaby bardziej wyrównana. Ale z drugiej strony preferuje ułatwiony dostęp do wnętrza obudowy w celu modyfikacji wytłumienia.

Zwrotnica

Zwrotnica umieszczona jest za GDN-ami a na nią nałożony jest płat waty tapicerskiej grubości 1cm.

Symulacje:
    Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019 Kolumny 2.5D na głośnikach STX model 2019

(z ukłonami dla Mariana, ps. rozpracowałem jak z Holmimpulse uzyskać dobre pomiary na Windows 10, symulacje w VituxCAD 2)

Schemat zwrotnicy:

Proszę mi nie pisać, że zwrotnica ma złą topologię, to jest wręcz modelowy przykład na filtry kaskadowe dla GDNów!

Wszystkie kondensatory oprócz kompensatora impedancji (zakreślona na żółto gałąź RC) są foliowe na co najmniej 250V.
    Można kupić je w sklepie STX (400V) lub krajowe Miflexy MKSE(250V) (nie muszą być audio).
    Cewka 3.9mH rdzeniowa drut fi 1.1mm od Visatona.
    Pozostałe cewki bez rdzeni, drut fi 1.1mm, również od Visatona, za wyjątkiem cewek dla GDWK: 0.08mH i 0.06mH.
    Te dwie ostanie nawinąłem sam na szpulkach od nici do maszyn do szycia (te pod stopką) drutem fi 0.33mm.
    Rezystory ceramiczne 5W.

Tutaj spodziewany przebieg impedancji:
    Minimum impedancji w obu przypadkach to 4ohm, co jest oczywiste biorąc pod uwagę równoległe połączenie głośników 8ohm.

Pomiary:

Tylko w polu dalekim bo nie nauczyłem się jeszcze łączyć pomiarów w polu bliskim i dalekim, z lenistwa przyznam bo trochę obliczeń trzeba zrobić :). Pomiar w odległości 1m, w osi GDWK.

Połączenie głośników zgodne i przeciwne by sprawdzić czy GDWK i GDNy pracują w fazie przy cz. cięcia (pracują):

Tłumienie poszczególnych sekcji głośników, czyli oba GDN i GDWK:
    Tutaj bliższy rzut oka na ch. przenoszenia, mieści się w +/-3db, gdyby jeszcze trochę popracować pułapką dla 10kHz to można by formalnie wepchnąć przebieg w +/-2db. Ale źle nie jest.

Jak w rzeczywistości wygląda przebieg impedancji:

Minimum 4ohm jak się można było spodziewać. Wnioski co do strojenia obudowy wręcz przeciwne niż pokazała symulacja.
    Na symulacji dołek wynikający z pracy układu bass reflex był przy 55Hz co wskazywało, że strojenie jest za wysokie.
    Pomiar pokazuje, że strojenie jest w rzeczy samej za niskie, to około 30Hz.
    To jest dobra wiadomość bo łatwiej jest rurę BR uciąć niż przedłużać.
    Generalnie producent sugeruje stroić na 40Hz. (cz. rezonansowa GDNów to 37Hz).

I pomiar rozpraszania w osi wertykalnej - góra i dół, około +/- 10 stopni (zwrotnica jak na schemacie).
    Widać wyraźnie że nie powinniśmy siadać zbyt nisko względem osi GDWK by nie tracić zakresu powyżej 10kHz.
    Jeśli chodzi o średnice to nie widać dużych różnic dla kątów dodatnich i ujemnych, typowe przy zwrotnicach 2 lub 3 rzędu.

I na koniec pomiar rozpraszania w osi horyzontalnej 0, 10 i 30 stopni:
    Generalnie nie podoba mi się ten dołek przy 3KHz, jest on widoczny w pomiarze GDWK w osi i pogłębia się wraz z odchodzeniem od osi. Jest to coś co muszę jeszcze zbadać, być może dalsze symulacje zwrotnicy coś wyjaśnią...

Jak to gra?

Myślę, że bardzo dobrze, otwarty jasny dźwięk bez żadnej dominanty w średnicy, nawet nieco rozjaśniony. W pierwszym momencie wręcz wydawało mi się, że średnica jest nieco mało energetyczna ale po porównaniu z innymi kolumnami doszedłem do wniosku, że nowe STX po prostu nie narzucają się z własnym charakterem (fajnie by było zrobić pomiar ch. wodospadowej) i grają nieco ciszej niż inne moje konstrukcje, gdzie mogłem stosować cewki o mniejszym L a więc i mniejszym R.

Jestem pozytywnie zaskoczony nowymi GNDami, bo w pierwszym momencie W.18.180.16.FCX_v2 zrobił na mnie wrażenie biednego kuzyna w stosunku do W.18.180.16.FCX_v1 (ten nowy ma cięższy ustrój drgający o całe 2g, mniejszy magnes itp). Jeśli chodzi o bas to jest on bardzo dobry, szybki i wystarczająco głęboko schodzący ale bez wrażenia posiadania zintegrowanego z kolumnami SUB-a jak w przypadku W.18.200.8.FGX. Co do T.10.250.8.PCX to porównując go do T.10.200.8.PCX mam wrażenie, że zdecydowanie mniej odciska swoje piętno na górnej średnicy, a chętniej gra wyższe rejestry z dużo większą szczegółowością (prawdę mówiąc nie spodziewałem się, że będzie jakakolwiek różnica). Generalnie kolumny dość grające dość jasnym, efektownym dźwiękiem.
    Scena stereo jest bardzo dobra, szeroka a przy tym wokale siedzą ładnie w środku i są lepiej zdefiniowane niż w mojej zeszłorocznej konstrukcji z W.18.200.8.FGX. Gdyby trochę bardziej wycofać wysokie w okolicach 10kHz dało by się również "przesunąć" talerze perkusji bardziej "do tyłu" sceny, ale w tym przypadku chciałem mieć kolumny grające "dużym dźwiękiem". Pod tym względem (ostrożniejszego obchodzenia się z akcentowaniem wysokich) lepsza jest konstrukcja z 2018 na W.18.200.8.FGX.

Koszta: 4 x 200PLN za GNDy + 2 x 150 za GDWK + 2 x 100 PLN za zwrotnice + 200 PLN za formatki z frezowaniem + 150 za fornir i coś tam jeszcze na dodatki (kable, gniazdka itp).

Temat jak zwykle będę uzupełniał o dodatkowe informacje.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Bucefal76
    Level 16  
    Has specialization in: kolumny głośnikowe
    Bucefal76 wrote 339 posts with rating 308, helped 1 times. Live in city Bielsko-Biała. Been with us since 2016 year.
  • Optex
    katakrowa
    Level 22  
    Czyli będzie czym grać na Sylwestra.

Widzę, że kolega mocno eksploatuje STX'y. Także zrobiłem kilka projektów opartych o dokładnie te głośniki a także podobne i generalnie jest ok. Uważam jednak, że warto też sięgnąć po coś innego bo różnica w brzmieniu bywa znacząca. Na początku męczyłem Tonsile ("klasyczne modele") na wiele sposobów potem STX, które podobnie jak Tonsile z czasem zaczęły się nudzić bo raczej nas niczym nie zaskoczą.
  • Optex
    rosomak19
    Level 22  
    Witam
    Co do wysokotonowców ,to od dawna ich używam i jestem zadowolony ,bo grają naprawdę dobrze. Nie męczą ,grają tak naturalnie bez jakiegoś dziwnego podbarwiania, ale potrafią zagrać szczegółowo . Za tę kasę naprawdę robią robotę.
    katakrowa
    Level 22  
    rosomak19 wrote:
    Co do wysokotonowców ,to od dawna ich używam i jestem zadowolony

Dokładnie ten T.10.250.8.PCX u mnie w domu gra pierwsze skrzypce :-) Czyli kolumny z tymi głośnikami mam w "głównym" salonie.
    W innych pokojach są różne inne. W sypialni mam wstęgę FountekCD3.0, w pokoju biurowym do pracy SB26CDC-C000-4 (SB Acoustic) w garażu znowu STX T.10.200.8.ALX.
    Każdy ma swój unikalny charakter ale rzeczywiście ten PCX jest godny polecenia choć chyba zbyt neutralny. Ciekawy jest też STX T.10.200.8.ALX bo troszkę ostrzejszy w brzmieniu ale wydaje mi się, że jest bardziej "wycofany" w niższych tonach / bardziej matowy od PCX'a w sumie nigdy ich nie wziąłem do porównania "w locie" ...
    rosomak19
    Level 22  
    Ja swego czasu byłem ciekaw tego ceramicznego T.10.200.8.ALX , ale zrezygnowałem ze względu na mniejsza efektywność. Każdy lubi co innego , ja ostatnimi czasy lubię bardziej neutralne brzmienie, bez jakiś przesadnych podbarwień. Już mnie znudziło takie konturowe granie.
    zulusj23
    Level 25  
    Zestaw na tych głośnikach to swego czasu flagowy model STX-a FX300. Udostępniają nawet dziś dokumentację do niego tak, aby można go było zmontować we własnym zakresie: https://stx.pl/fx-300-diy.html .
    Bucefal76
    Level 16  
    Dobra, jeśli lepsze głośniki to po jakie powinienem sięgnąć w przyszłym roku?

Ps. Mam jeszcze 2 W.18.180.16.FCX_v1, do których może dołożyłbym jakiś GDWK do np 350 - 500PLN od sztuki aby zrobić 2D w obudowie stojącej w nieco większym litrażu niż 15L sugerowane przez STX (około 18 - 20L).

Jakieś sugestie?
    katakrowa
    Level 22  
    Bucefal76 wrote:
    po jakie powinienem sięgnąć w przyszłym roku?

Z czystym sumieniem polecam: SB26CDC-C000-4 / 8 ( cena około 200zł za sztukę ) a jakość mnie zaskoczyła. Są bardziej detaliczne niż STX'y.
    Bucefal76
    Level 16  
    Hmm, tak na wygląd nie rozwala, plastikowy kosz, pojedynczy magnes w napędzie ... ale z drugiej strony Fs przy 700Hz czyli ktoś jednak wiedział co robi...
    Jeszcze trawię tą sugestię ... :)
    katakrowa
    Level 22  
    Bucefal76 wrote:
    Hmm, tak na wygląd nie rozwala, plastikowy kosz, pojedynczy magnes w napędzie

W rzeczywistości jest solidny - nie chce mi się teraz iść do biura ale raczej jest cały metalowy.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Nie żebym się czepiał, ale na drugim zdjęciu prawa kolumna wygląda jakby miała całkiem inne głośniki i krzywo ( niesymetrycznie względem bliźniaka ) zrobione otwory.
    rosomak19
    Level 22  
    Ponieważ to są inne głośniki i w sumie można powiedzieć 3 rożne kolumny ,może nie tyle pod względem wizualnym ,ale brzmieniowym na pewno.
    Bucefal76
    Level 16  
    Tak, po sztuce z trzech różnych par.

Po Świętach zamierzam spróbować tej wersji zwrotnicy z małymi poprawkami odnośnie tłumienia breakupu dla GDWK i dodaną kompensacją impedancji.

Symulacje:

Impedancja liczona:

Thunderacer
    Level 18  
    Bucefal76 wrote:
    Jak patrze na wyniki pomiarów

Możesz opisać stanowisko pomiarowe i sposób pomiaru?
    Bucefal76
    Level 16  
    Pomiar w pomieszczeniu, bramowany sinus, w osi GDWK, 1m, gdzieś około 1m nad podłogą. Wygłuszam płaszczyzny odbicia ile mogę i czym mogę. Kolumna umieszczona tak by pracowała jako źródło punktowe (z dala od ścian). Lepszy byłby pomiar na zewnątrz, ale mój dom jest tuż przy drodze i nic bym nie pomierzył ze względu na poziom hałasu tła. Niestety przy takich warunkach pomiarowych muszę się tylko ograniczać do zestawów 2 lub 2.5 drożnych (nie mam możliwości pomierzenia zestawu 3 drożnego, ale przy dzisiejszych możliwościach 6.5 calowych GDNów to nie jest jakaś straszna strata).
    Używam BEHRINGER ECM 8000 + statyw + interfejs audio USB od BEHRINGER'a z zasilaniem, HolmeImpulse i VituixCAD, za wzmacniacz służy Yamaha AX 590 w direct.
    Thunderacer
    Level 18  
    Bucefal76 wrote:
    Lepszy byłby pomiar na zewnątr

Lepszy byłby pomiar w, nawet prowizorycznej, komorze bezodbiciowej.
    Producent podaje pasmo pracy Twojego mikrofonu, w zakresie 15 – 20000 Hz
    Ale nie wiadomo przy jakim spadku na krawędziach pasma i przy jakiej nierównomierności.
    Warto pomyśleć nad udoskonaleniem takiego stanowiska.
    Bucefal76
    Level 16  
    Dzięki za dobrą radę ale raczej nie mam na to widoków z powodu warunków lokalowych :). Jeśli chodzi o ECM 8000 to jest to, że się tak wyrażę światowy standard dla konstruktorów DIY, cała masa poleceń na ang. forach i literaturze. Dostępne są pliki kalibracyjne uwzględniające typowe charakterystyki tych mikrofonów. Poleca go też twórca DATS'a a za razem autor bardzo dobrego podręcznika (prawdopodobnie najlepszego w dniu dzisiejszym, przynajmniej najlepszego jaki trafił w moje ręce) dotyczącego projektowania kolumn. Generalnie jest to mikrofon z definicji pomiarowy. Obecnie kosztuje mniej niż 150PLN i wedle mojego rozeznania nie ma co się bawić w jakieś wkładki panasonica bo to nic nie mierzy... ECM 8000 albo inny mikrofon ale wówczas z indywidualnym plikiem kalibracyjny.
    Bucefal76
    Level 16  
    Ciągle jeszcze pracuje nad drobnymi poprawkami w zwrotnicy, nieduże zmiany dotyczące tłumienia GDNa.
    Wygląda na to, że rezystor bocznikujący na Lpad skończy na wartości 51ohm a pierwsza gałąź RLC tłumiąca bump przy 10kHz będzie miała R=1.9ohm, C=2.7uF (jednak) i L=0.08mh

Symulacje:

Jeśli zachowamy kondensator 2.2uF przebieg będzie wyglądał następująco:

Myślę ,że ten kondensator należy sobie dobrać wedle uznania, ja osobiście nie przepadam za zbyt rozjaśnionym pasmem w okolicach 10kHz...