Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Pralka Whirlpool AWOC 0714 - miga dioda zielona przy przycisku start

20 Gru 2019 17:45 255 9
  • Poziom 10  
    Witam, mam problem z powyższą pralką, po wybraniu każdego programu miga zielona dioda przy przycisku START/PAUZA, pralka nie startuje.
    Wciskam przycisk reset około 10sek i to samo, zero reakcji.
  • Specjalista AGD
    Sprawdź czy blokada łapie i drzwi się blokują. Jeśli nie to sprawdź blokadę (pomierz ją miernikiem). Jeśli i ona wyda się dobra to sprawdź moduł czy nie ma jakiś wystrzałów (szczególnie w okolicach triaco-switcha'a)
  • Poziom 10  
    Też obstawiałem zamek drzwi, założyłem nowy, do tego zmieniłem w programatorze to co trzeba, tzn kupiłem cały zestaw naprawczy do tego programatora. Od zamka drzwi jest inna dioda zielona, która cały czas świeci.
    Już nie mam pomysłu co to może być....
    Po zmianie zamka i elementów w programatorze dalej to samo...
  • Poziom 38  
    Czyli moduł był "martwy" i wymieniłeś przetwornicę napięcia itd?
    Sprawdź multimetrem czy na wtyczce blokady pojawia się napięcie 230V a jeśli go nie będzie to nadal będzie problem z modułem pralki.
  • Poziom 10  
    Moduł był ok, działał, tylko był problem z migającą diodą, ale jak rozebrałem pralkę to przy okazji wymieniłem cały zestaw częśći, też na pierwszą myśl obstawiałem zamek, który wymieniłem na nowy i problem dalej jest.

    Wersja płyty L2524
    wymienione części:

    U002 - LNK304PN

    - R020 - rezystor drutowy 22 Ohm i 33 Ohm /3W (mocniejszy niż oryginalny 2W)

    - L003 - dławik 0.47mH (470µH)/0.5A (lepszy niż oryginalny, który ma tylko 0.3A)

    - C022, C023 - 2 x kondensator 4.7µF/400V 105° (low ESR, o trwałosci 5000 godzin zamiast 2000 jak w oryginale)

    - D029, D030 - 2 x dioda 1N4007 (oznaczenie na diodach 1N4007)

    - D006 - dioda Zenera 200 V (oznaczenie na diodzie 3EZ200)

    - RV07 - warystor fi 10mm (oryginalnie słabszy, tylko 7mm)

    PS. dzwoniłem na infolinię Whirlpool i twierdzili że po przytrzymaniu resetu 5-10 sek. powinna włączyć się pompka a u mnie cisza.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Jeśli nie ustalisz tego czy moduł zasila blokadę by mogła uruchomić pralkę to będzie sytuacja patowa. Moduł nie może uruchomić pompy jeśli blokada nie uruchamia urządzenia. Na wtyczce blokady pojawia się 230V? Czy nie sprawdziłeś tego?
  • Poziom 10  
    Teraz właśnie sprawdziłem, na 1 i 2 pinie wtyczki jest 230V (wtyczka 3pin)


    EDIT:
    Przedziwna sytuacja, odpiąłem zamek (na wyłączonej z sieci pralce), włączyłem do sieci, zaświecił czerwony kluczyk (dioda)
    zmierzyłem napięcię, wyłączyłem pralkę z gniazdka, podpiąłem czujnik i chyba działa, usłyszałem jak przekażniki kliknęły, może się któryś zwiesił....
    Jak na razie działa :) odpukać...

    Dziękuję za każdą pomoc
  • Specjalista AGD
    Zrób zdjęcie tej kostki przy blokadzie. Jest ona oznaczona cyferkami. Po cyfrach można dojść który styk za co odpowiada.
    A wymiana układu przetwornicy LNK.... No cóż... Pozostawię to bez komentarza
  • Poziom 10  
    Była w zestawie więc wymieniłem, pewnie jakościowo gorsza niż ori, ale dla świętego spokoju :)

    Przedziwna sytuacja, odpiąłem zamek (na wyłączonej z sieci pralce), włączyłem do sieci, zaświecił czerwony kluczyk (dioda)
    zmierzyłem napięcię, wyłączyłem pralkę z gniazdka, podpiąłem czujnik i chyba działa, usłyszałem jak przekażniki kliknęły, może się któryś zwiesił....
    Jak na razie działa :) odpukać...

    Dziękuję za każdą pomoc