Witam. Planuję właśnie system alarmowy do mojego domu. Ma być oparty o centralę Versa Plus + 1 lub 2 ekspandery (po pełnej rozbudowie), kilka czujek PIR, jedną dualną, manipulator, konatktrony, sygnalizator zewn. i wewn. Ilości i rodzaje urządzeń nie są istotne, bo wyliczony przez program ConfX bilans prądowy wynosi maksymalnie ok. 2,35 A, średnio 1,6 A. Wiadomo, że moc wbudowanego w versę zasilacza wynosi 2 A. I tutaj jest pies pogrzebany, bo versa na własne i akumulatora potrzeby potzrbuje połowę tej mocy. Zgodnie ze sztuką należałoby dołożyć zasilacz buforowy np. APS-412 + akumulator i spiąć to z jednym z ekspanderów. Wszystko ok., ale do licha to wymaga montażu kolejnej skrzynki, na którą nie ma miejsca.
Obawiam się, że nic innego nie można wymyślić. Ale może jest jakieś rozwiązanie polegające na dołożeniu jakiegoś zasilacza lub zasilaczy o mocy ok. 3 A, które zasilą versę, wezmą na siebie ładowanie jednego akumulatora (czyli de facto pominięcie wewnętrznego zasilacza Versy). Nie jest problemem dla mnie wymiana skrzynki na większą, dołożenie większego akumulatora, ale zależy mi na uniknięciu dokładania drugiej skrzynki. Toż to nieduży dom, a nie fabryka.
W centrali Ropam można to zrobić bez problemu, bo po prostu mają w ofercie większy zasilacz (5012) podobno inteligentny.
Obawiam się, że nic innego nie można wymyślić. Ale może jest jakieś rozwiązanie polegające na dołożeniu jakiegoś zasilacza lub zasilaczy o mocy ok. 3 A, które zasilą versę, wezmą na siebie ładowanie jednego akumulatora (czyli de facto pominięcie wewnętrznego zasilacza Versy). Nie jest problemem dla mnie wymiana skrzynki na większą, dołożenie większego akumulatora, ale zależy mi na uniknięciu dokładania drugiej skrzynki. Toż to nieduży dom, a nie fabryka.
W centrali Ropam można to zrobić bez problemu, bo po prostu mają w ofercie większy zasilacz (5012) podobno inteligentny.
Moderated By suworow:Umówmy się, że kolega nie będzie duplikował już więcej swoich tematów i skupi się na tym jednym. 3.1.16. 3.1.12. Nie wysyłaj wielu jednakowych tematów na forum, użytkownicy nie będą wiedzieć, gdzie mają odpowiadać. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18344277#18344277