Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIF

Dinreko 22 Dec 2019 22:33 582 6
    Dinreko
    Level 6  
    Witam,
    Próbuję połączyć radio Grundig m49 dpl z konsolą Xbox One S All Digital za pomocą złącza S/PDIF. Niestety z głośników oprócz ledwo słyszalnego szumu nie dobiega żaden dźwięk.
    Próbowałem zmieniać ustawienia konsoli (Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIFIMG_201912...165338.jpg Download (3.37 MB)) jednak to nic nie zmieniło.
    Tak samo kombinowałem z radiem, włączanie różnych źródeł sygnału (może nie potrafię ustawić dobrego źródła). Włączanie opcji DolbyDigital też nic nie dało. Zamieszczam zdjęcia radia (Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIFIMG_201912...165347.jpg Download (2.63 MB)) i pilota(Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIFIMG_201912...165354.jpg Download (6.33 MB)) , może coś przeoczyłem.
    Złącze konsoli zostało sprawdzone na innym zestawie i jest sprawne. Radia nie mam jak sprawdzić.
    Aktualnie dźwięk odtwarzam konsola>hdmi>telewizor>cinch>radio. Niestety nie jest to dźwięk przestrzenny tylko stereo.
    Złącze S/PDIF w radiu jest oznaczone jako Optical Jack.
    Specjalnie dostosowałem rozkład głośników w pomieszczeniu i chciałbym z tego skorzystać ;)
    Proszę o pomoc i dalsze wskazówki
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    Proszę zamieścić zdjęcie tego gniazda optycznego w radiu, jak również zdjęcie przewodu optycznego, który został użyty do połączenia tych urządzeń.
    Dinreko
    Level 6  
    Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIF Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIF Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIF Grundig M49 DPL nieaktywne złącze S/PDIF
    Zdjęcia radia, złącza, przewodu i zaślepki która była w gnieździe
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    Dzięki za zdjęcia.
    Przekopałem się przez instrukcję serwisową tej mini-wieży. Na schemacie elektrycznym jest pokazane, że jest to wyjście optyczne audio. Uaktywnia się ono, kiedy używany jest odtwarzacz CD.
    Można do tego gniazda podłączyć jakiś wzmacniacz z wejściem optycznym, aby uzyskać lepszy dźwięk z płyty CD.

Także, kolega nie będzie mógł wykorzystać tego gniazda w połączeniu z konsolą.
    Przy obecnych połączeniach można wykorzystać funkcję Dolby ProLogic i uzyskać pseudo-przestrzenny dźwięk.

Nie widzę możliwości, aby wprowadzić cyfrowy sygnał audio do tej wieży.
    Dinreko
    Level 6  
    Super, właśnie coś czułem że to może być wyjście. Opowiesz coś więcej o uzyskaniu tego pseudo-przestrzennego dźwięku? I w jaki sposób go zrealizować?
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    Dinreko wrote:
    Opowiesz coś więcej o uzyskaniu tego pseudo-przestrzennego dźwięku?

NIe ma tu nic specjalnego do opowiadania. Na pilocie tego urządzenia proszę użyć przycisk "SURR.MODE" i przycisnąć go parę razy, aż pojawi się napis "Pro Logic" na wyświetlaczu.
    I to wszystko. Mini-wieża powinna uaktywnić wszystkie głośniki przy takim ustawieniu.
    Dinreko
    Level 6  
    Zapoznanie z serwis manualem