Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się

26 Dec 2019 16:01 933 15
  • Level 17  
    Witam poszukuję pomocy a więc radio Android 8.0,Chińczyk no name wszystko działało super od nowości P&P w Audi A4 b7, 2 tyg temu, przestała działać kamerka cofania więc wyjąłem radio i przy okazji chciałem podłączyć wzmacniacz anteny FM,ale niechcący zrobiłem zwarcie i zamiast połączyć niebieski ze wzmacniacza przewód do radia, połączyłem do biało-niebieskiego, zaiskrzyło w tym przewodzie kostki radia, wszystko zgasło, i..wymieniłem bezpiecznik radia w samochodzie ,w radiu jest ok ale od tego czasu radio nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka a było ok, brak podświetlenia klawiszy a było ok i ostatnie brak sterowania radiem z kierownicy a było ok, obecnie gra ale trzeba ON/OFF gałką w radiu, jeden mój błąd i jestem załamany. proszę o pomoc bo już po gwarancji https://www.amazon.co.uk/Erisin-Android-Navig...locphy=9040155&hvtargid=pla-839115495800radio

    Dodano po 2 [minuty]:

    Podałem link radia jak wygląda moje tylko nie Erisin, żadnej nazwy nie ma na nim
  • Level 40  
    rafik39 wrote:
    przestała działać kamerka cofania

    Naprawiłeś tą usterkę ?
    rafik39 wrote:
    chciałem podłączyć wzmacniacz anteny FM

    Jaki model wzmacniacza ?
    rafik39 wrote:
    połączyłem do biało-niebieskieg

    A ten kabel jest od ?
    rafik39 wrote:
    od tego czasu radio nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka

    Odepnij przewody ACC i B+ od radia i sprawdź czy nie masz zwarcia pomiędzy nimi przy radiu.
    rafik39 wrote:
    brak podświetlenia klawiszy a było ok
    Podświetlanie radia odbywa się przez kabel ILL zazwyczaj łączony jest razem z przewodem ACC.
    rafik39 wrote:
    ostatnie brak sterowania radiem z kierownicy a było ok
    Sterowanie kierownicy masz podpięte pod przewody podpięte pod PINy 6- SWL2 i 7 SWL1 względem masy przy włączonym radio powinno tam być napięcie około 3.2V
    Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się

    Z radiem powinieneś mieć gdzieś rozpiskę pinów.
  • Level 17  
    Nie naprawiłem, nie wiem od czego ten kabel bo muszę wyjąc radio żeby sprawdzić na naklejce, a sterowanie z kierownicy działało odrazu jak podłączyłem radio, jak sprawdzić to zwarcie ?
  • Level 40  
    rafik39 wrote:
    jak sprawdzić to zwarcie ?

    Na wyłączonym radiu multimetrem np na teście diody.
  • Level 17  
    Dzięki za pomoc i wyjaśnienie, jutro pójdę i sprawdzę rano po ,podświetlenie działało bez podłączenia ILL ten przewód jest luzem przy kostce, też się dziwiłem ale odrazu po włączeniu świateł działało podświetlenie, napiszę rano .
  • Level 40  
    rafik39 wrote:
    Dzięki za pomoc i wyjaśnienie, jutro pójdę i sprawdzę rano po ,podświetlenie działało bez podłączenia ILL ten przewód jest luzem przy kostce, też się dziwiłem ale odrazu po włączeniu świateł działało podświetlenie, napiszę rano .

    Zdjęcia możesz porobić wtyczek i ogólnie tego jak to masz połączone oraz tego schematu z radia. Podświetlanie przycisków raczej powinno się pojawić dopiero po przekręceniu kluczyka. Dodatkowo tam w opcjach radia powinieneś mieć informacje o wersji oprogramowania firmware itp to też sfotografuj.
  • Level 17  
    Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się Multimedia - Radio Android Audi A4 b7 nie wyłącza się
    Sprawdziłem w kostce czy nie ma zwarcia tak jak pisałeś, więc tak:odłączyłem czerwony od żółtego bo i
    zwarcia nie ma, a niebiesko-biały tojest CANBUS-DRX, nie wiem co to jest ale jak przez pomyłkę podłączyłem do niego niebieski od separatora anteny to stałosię to co w poście napisłem
  • Level 40  
    Jeśli ten biało niebieski wchodzi do tej wtyczki pod którą podpinasz wiązkę wychodzącą z samochodu to sprawdź do jakiego koloru w tej wtyczce przypisany jest ten biało niebieski i czy czasem nie pokrywa się to z tym CAN BUS DECODER.
    Jeśli na niebieskim tym od ANT miałeś napięcie 12 V i takie napięcie puściłeś na linię CAN BUS to mogło albo upalić bezpiecznik od BAN BUS w aucie albo poleciało w stronę radia i tam coś uszkodziło. Jeśli ten kabel Biało niebieski nie łączy się we wtyczce z żadnym z kabli to raczej tylko radio oberwało.
    Jak masz możliwość sprawdzenia kodów błędu w aucie albo zresetowania ich to od tego bym zaczął albo na jakieś 10 min odpiąć klemę od plusa akumulatora aby zresetować komputer próba nie strzelba tak więc przynajmniej tyle możesz sam zrobić. Ale najpierw jak się da to odepnij ten CAN BUS DECODER i jak da rade go otworzyć to sprawdź od środka czy coś w nim się nie upaliło on odpowiada za sterowanie z kierownicy.
  • Level 17  
    Jestem w aucie i tak: biało-niebieski jest podłączony do radia i do Canbus Recorder tylko.Otworzyłem go i nie widać żeby coś było spalone, a niebieski był podłączony do separatora anteny a on do wejścia w radiu,dotknąłem do biało-niebieskiego i zaiskrzyło i efekty są,błędy skasowałem ale dalej to samo, nie były związane z radiem.
  • Level 40  
    Rozkręcać radia raczej nie będziesz a uszkodzenie Canbus Recorder nie koniecznie musi być widoczne z dwojga złego taniej wyjdzie kupić nowy Canbus Recorder jak całe radio no albo oddaj to i to do jakiegoś elektronika. Ewentualnie jak masz miernik to względem masy na włączonym radio i odpiętym Canbus Recorder sprawdź napięcia na pinie 1 i 3.
  • Level 17  
    Ok, podłączę miernik do masy radia do 1 i 3 pinu w radiu bo 2 to kamera. Jakie powinny być napięcia ?
  • Level 40  
    rafik39 wrote:
    Ok, podłączę miernik do masy radia do 1 i 3 pinu w radiu bo 2 to kamera. Jakie powinny być napięcia ?

    Sprawdź i podaj.
    Tak o 3 pin chodzi poprawiłem.
  • Level 17  
    Więc tak, na pinie 1 biało-niebieskim jest 3.3 V i na pinie 3 zielono-białym też 3.3 V sprawdzałem to podczas gdy radio grało i odpięty był Canbus recorder.
  • Level 40  
    rafik39 wrote:
    Więc tak, na pinie 1 biało-niebieskim jest 3.3 V i na pinie 3 zielono-białym też 3.3 V sprawdzałem to podczas gdy radio grało i odpięty był Canbus recorder.

    Czyli wydaje się być OK.
    Ten CAN BUS DECODER dokupowałeś czy oryginalnie przy radio był ?

    Przewód ILL masz podpięty bezpośrednio pod przewód ACC?. ... jeśli tak to względem masy na tym przewodzie powinno się pojawić napięcie po przekręceniu kluczyka czyli te 12V.

    Jeśli te kable lecą do tego CAN BUS DECODER to obstawiał bym jego uszkodzenie.

    Podeślij może jak dasz radę dobrej jakości zdjęcia z obu stron płytki CAN BUS DECODERa
  • Level 17  
    Canbus był razem z radiem w komplecie, ILL nie był i nie jest podłączony nigdzie, podświetlenie przycisków w radiu było odrazu po włączeniu świateł a te przewody z pinu 1 i 3 idą z kostki radia do Canbus

    Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

    Ten Canbus jest zaklejony w pudełku boje sie ze połamię go
  • Level 40  
    rafik39 wrote:
    Otworzyłem go i nie widać żeby coś było spalone
    rafik39 wrote:
    Ten Canbus jest zaklejony w pudełku boje sie ze połamię go

    Na tego typu problemy z pudełkiem nic nie poradzę.