Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zakup kuchni gazowo-gazowej do 1000pln

art_ii 26 Dec 2019 21:37 609 8
    art_ii
    Level 13  
    Dzień dobry
    Chcę zakupić kuchnie gazową z gazowym piekarnikiem wolnostojącą (białą) o szerokości 50cm w cenie około 1000 pln. Zasilanie na gaz ziemny.

Co dla mnie ważne:
    - zabezp. przeciwwypływowe gazu (również dla piekarnika co nie często się zdarza)
    - oświetlenie piekarnika
    - szuflada na różne rzeczy np. blachy (nie mam na myśli schowka gdzie kładziemy wszystko " na podłodze")
    - elektryczna zapalarka palników i piekarnika
    - SOLIDNA I TRWAŁA KONSTRUKCJA

Po analizie przez internet (tylko na podstawie parametrów) wstępnie wybrałem Electrolux EKG51153ow którą znalazłem w dwóch sieciach handlowych za około 880zł.

Początkowo myślałem, że znajdę coś od Amica ale ku mojemu zaskoczeniu chyba posiadają słabsze parametry.
    Czy mogę prosić o porady ewentualnie opinie nt. jakości kuchenek Electrolux lub nt. ich serwisu lub inne propozycje.
    Dzięki
    Mobali
    Level 41  
    Trudno będzie znaleźć coś radykalnie lepszego od Electrolux EKG51153ow. Tego typu proste kuchnie cechują się zbliżoną jakością, więc diabeł tkwi w szczegółach. Możesz przejrzeć jeszcze te, choć niektórych wymaganych przez Ciebie udogodnień brakuje:
    MPM-51 (dwa modele w tej serii)
    BEKO FSG52020FW (końcówka FX z wstawkami inox)
    RAVANSON KWG K50N (bez zabezpieczenia przeciwwypływowego dla piekarnika)
    GORENJE G5112WJ (kuchnia z powiększonym piekarnikiem)
    GORENJE G51100AW

Dodano po 2 [minuty]:

cuuube wrote:
    Obsługa to dwa różne światy, na korzyść indukcji oczywiście
    Szczególnie jeśli chodzi o hałas wentylatora kuchni indukcyjnej? Poza tym nie w każdym mieszkaniu jest moc przyłączeniowa oraz instalacja dla tego typu kuchni. Do tego cena, koszty eksploatacji... Zależy co kto potrzebuje i co lubi ;-)
    cuuube
    Level 29  
    Mobali wrote:
    Poza tym nie w każdym mieszkaniu jest moc przyłączeniowa oraz instalacja dla tego typu kuchni.
    dlatego zapytałem na wstępie o możliwości .

Mobali wrote:
    Szczególnie jeśli chodzi o hałas wentylatora kuchni indukcyjnej?
    wentylatora ? Ja go w zasadzie nie słyszę . Bardziej słychać 'brzęczenie' podczas pracy , choć Mastercook z którego korzystałem wcześniej był cichszy niż Electrolux .

Mobali wrote:
    koszty eksploatacji..
    to co zaoszczędzisz na zakupie wydasz w rachunkach
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18348977#18348977
    art_ii
    Level 13  
    Jestem skazany na kuchnię gazowo-gazową z uwagi na ograniczenia prądowe
    Mobali
    Level 41  
    cuuube wrote:
    ...wentylatora? Ja go w zasadzie nie słyszę
    Używam czasem indukcji i właśnie hałas jest tym, co przeszkadza mi najbardziej. Zalety indukcji widzę dokładnie, ale... Zupełnie gdzieś indziej ;-)
    cuuube wrote:
    to co zaoszczędzisz na zakupie wydasz w rachunkach
    Gotowanie na indukcji mogło być porównywalne cenowo w specyficznych warunkach pomiarów. I to kiedyś, gdy były nieco inne relacje cen nośników energii. Obecnie jest jednak z reguły drożej, a tylko w niektórych przypadkach można mówić o wyniku zbliżonym do remisu, ale też na korzyść gazu. Oba sposoby gotowania mają liczne wady i zalety. Ale naprawdę trudno udowodnić, że "gotowanie prądem" to będą spore oszczędności ;-)

Zresztą dyskusja jest czysto akademicka, bo autor nie pyta o radę w sprawie sposobu podgrzewania posiłków, ale poszukuje kuchenki gazowej o wskazanych przez siebie cechach. A pytanie wskazuje raczej na to, że wyboru dokonuje świadomie i po wstępnym rozeznaniu rynku.
    art_ii
    Level 13  
    Znalazłem kuchenkę Electrolux EKG511530W która spelniła zalozne kryteria lacznie z gazowym piekarnikiem i zabezpieczeniem przed ulotem.

Cena ok. 880.