Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zakup kuchni gazowo-gazowej do 1000pln

art_ii 26 Dec 2019 21:37 609 8
  • #1
    art_ii
    Level 13  
    Dzień dobry
    Chcę zakupić kuchnie gazową z gazowym piekarnikiem wolnostojącą (białą) o szerokości 50cm w cenie około 1000 pln. Zasilanie na gaz ziemny.

    Co dla mnie ważne:
    - zabezp. przeciwwypływowe gazu (również dla piekarnika co nie często się zdarza)
    - oświetlenie piekarnika
    - szuflada na różne rzeczy np. blachy (nie mam na myśli schowka gdzie kładziemy wszystko " na podłodze")
    - elektryczna zapalarka palników i piekarnika
    - SOLIDNA I TRWAŁA KONSTRUKCJA

    Po analizie przez internet (tylko na podstawie parametrów) wstępnie wybrałem Electrolux EKG51153ow którą znalazłem w dwóch sieciach handlowych za około 880zł.

    Początkowo myślałem, że znajdę coś od Amica ale ku mojemu zaskoczeniu chyba posiadają słabsze parametry.
    Czy mogę prosić o porady ewentualnie opinie nt. jakości kuchenek Electrolux lub nt. ich serwisu lub inne propozycje.
    Dzięki
  • #3
    Mobali
    Level 41  
    Trudno będzie znaleźć coś radykalnie lepszego od Electrolux EKG51153ow. Tego typu proste kuchnie cechują się zbliżoną jakością, więc diabeł tkwi w szczegółach. Możesz przejrzeć jeszcze te, choć niektórych wymaganych przez Ciebie udogodnień brakuje:
    MPM-51 (dwa modele w tej serii)
    BEKO FSG52020FW (końcówka FX z wstawkami inox)
    RAVANSON KWG K50N (bez zabezpieczenia przeciwwypływowego dla piekarnika)
    GORENJE G5112WJ (kuchnia z powiększonym piekarnikiem)
    GORENJE G51100AW

    Dodano po 2 [minuty]:

    cuuube wrote:
    Obsługa to dwa różne światy, na korzyść indukcji oczywiście
    Szczególnie jeśli chodzi o hałas wentylatora kuchni indukcyjnej? Poza tym nie w każdym mieszkaniu jest moc przyłączeniowa oraz instalacja dla tego typu kuchni. Do tego cena, koszty eksploatacji... Zależy co kto potrzebuje i co lubi ;-)
  • #4
    cuuube
    Level 29  
    Mobali wrote:
    Poza tym nie w każdym mieszkaniu jest moc przyłączeniowa oraz instalacja dla tego typu kuchni.
    dlatego zapytałem na wstępie o możliwości .

    Mobali wrote:
    Szczególnie jeśli chodzi o hałas wentylatora kuchni indukcyjnej?
    wentylatora ? Ja go w zasadzie nie słyszę . Bardziej słychać 'brzęczenie' podczas pracy , choć Mastercook z którego korzystałem wcześniej był cichszy niż Electrolux .


    Mobali wrote:
    koszty eksploatacji..
    to co zaoszczędzisz na zakupie wydasz w rachunkach
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18348977#18348977
  • #5
    art_ii
    Level 13  
    Jestem skazany na kuchnię gazowo-gazową z uwagi na ograniczenia prądowe
  • #7
    Mobali
    Level 41  
    cuuube wrote:
    ...wentylatora? Ja go w zasadzie nie słyszę
    Używam czasem indukcji i właśnie hałas jest tym, co przeszkadza mi najbardziej. Zalety indukcji widzę dokładnie, ale... Zupełnie gdzieś indziej ;-)
    cuuube wrote:
    to co zaoszczędzisz na zakupie wydasz w rachunkach
    Gotowanie na indukcji mogło być porównywalne cenowo w specyficznych warunkach pomiarów. I to kiedyś, gdy były nieco inne relacje cen nośników energii. Obecnie jest jednak z reguły drożej, a tylko w niektórych przypadkach można mówić o wyniku zbliżonym do remisu, ale też na korzyść gazu. Oba sposoby gotowania mają liczne wady i zalety. Ale naprawdę trudno udowodnić, że "gotowanie prądem" to będą spore oszczędności ;-)

    Zresztą dyskusja jest czysto akademicka, bo autor nie pyta o radę w sprawie sposobu podgrzewania posiłków, ale poszukuje kuchenki gazowej o wskazanych przez siebie cechach. A pytanie wskazuje raczej na to, że wyboru dokonuje świadomie i po wstępnym rozeznaniu rynku.
  • #9
    art_ii
    Level 13  
    Znalazłem kuchenkę Electrolux EKG511530W która spelniła zalozne kryteria lacznie z gazowym piekarnikiem i zabezpieczeniem przed ulotem.

    Cena ok. 880.