Temat niekoniecznie powiązany bezpośrednio z elektroniką, jednak jako "newsy" są tu podobne - bez związku. Jeśli nadaje się do przeniesienia, to proszę robić co należy.
Szukając czegoś ciekawego w telewizji trafiłem na program o hiperakumulatorach - czyli roślinach zdolnych do gromadzenia dużych ilości metali ciężkich w tym ziem rzadkich, nikiel, krzem, pallad, platynę i inne...
Niestety nie oglądałem od początku, krótki trailer poniżej.
Link
W dokumenciejest również wzmianka o Polsce.
Drzewo, o którym mowa w linku zawierające 25% niklu w sokach to Pycnandra acuminata, po spaleniu uzyskano 5 kg popiołu, z którego odzyskano 1 kg pierwiastka. Drzewa te są w stanie gromadzić do 4 proc. niklu w swoich liściach, co przekłada się na ponad 300 kg niklu na hektar rocznie.
Link
Nagrałem ostatnie 15 minut programu jednak jest zbyt duży by tu dodać...
Mowa była jeszcze o roślinie z Afryki południowej Berkheya coddii gromadzącej oprócz kilku procent niklu w liściach, również kobalt, platynę i pallad... wkrótce mają się odbyć testy polowe, cokolwiek to znaczy.
Polacy również się nią interesowali.
Link
Smogliczka pochłania nikiel, kobalt i magnez.
Rzeżusznik Hallera gromadzi kadm (od 100 do 500 razy większe stężenia metali w swoich częściach nadziemnych niż przeciętne rośliny).
Link
Mały zbiór...
Link
W Albanii zarabia się już na uprawie roślin niklowych - gorczyca sarepska, jeśli ktoś lubi to smacznego... mnie się zdarza dodać tu i ówdzie.
Badane są również bakterie pomagające zwiększyć absorpcję pierwiastków.
Co myślicie? Coś z tego będzie, czy to kapiszon?
Szukając czegoś ciekawego w telewizji trafiłem na program o hiperakumulatorach - czyli roślinach zdolnych do gromadzenia dużych ilości metali ciężkich w tym ziem rzadkich, nikiel, krzem, pallad, platynę i inne...
Niestety nie oglądałem od początku, krótki trailer poniżej.
Link
W dokumenciejest również wzmianka o Polsce.
Drzewo, o którym mowa w linku zawierające 25% niklu w sokach to Pycnandra acuminata, po spaleniu uzyskano 5 kg popiołu, z którego odzyskano 1 kg pierwiastka. Drzewa te są w stanie gromadzić do 4 proc. niklu w swoich liściach, co przekłada się na ponad 300 kg niklu na hektar rocznie.
Link
Nagrałem ostatnie 15 minut programu jednak jest zbyt duży by tu dodać...
Mowa była jeszcze o roślinie z Afryki południowej Berkheya coddii gromadzącej oprócz kilku procent niklu w liściach, również kobalt, platynę i pallad... wkrótce mają się odbyć testy polowe, cokolwiek to znaczy.
Polacy również się nią interesowali.
Link
Smogliczka pochłania nikiel, kobalt i magnez.
Rzeżusznik Hallera gromadzi kadm (od 100 do 500 razy większe stężenia metali w swoich częściach nadziemnych niż przeciętne rośliny).
Link
Mały zbiór...
Link
W Albanii zarabia się już na uprawie roślin niklowych - gorczyca sarepska, jeśli ktoś lubi to smacznego... mnie się zdarza dodać tu i ówdzie.
Badane są również bakterie pomagające zwiększyć absorpcję pierwiastków.
Co myślicie? Coś z tego będzie, czy to kapiszon?
Cool? Ranking DIY