Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hiperakumulatory, fitogórnictwo, fitooczyszczanie.

cuuube 28 Dec 2019 01:00 2973 6
  • Temat niekoniecznie powiązany bezpośrednio z elektroniką, jednak jako "newsy" są tu podobne - bez związku. Jeśli nadaje się do przeniesienia, to proszę robić co należy.

Szukając czegoś ciekawego w telewizji trafiłem na program o hiperakumulatorach - czyli roślinach zdolnych do gromadzenia dużych ilości metali ciężkich w tym ziem rzadkich, nikiel, krzem, pallad, platynę i inne...

Niestety nie oglądałem od początku, krótki trailer poniżej.

Link
    W dokumenciejest również wzmianka o Polsce.

Drzewo, o którym mowa w linku zawierające 25% niklu w sokach to Pycnandra acuminata, po spaleniu uzyskano 5 kg popiołu, z którego odzyskano 1 kg pierwiastka. Drzewa te są w stanie gromadzić do 4 proc. niklu w swoich liściach, co przekłada się na ponad 300 kg niklu na hektar rocznie.

Link

Nagrałem ostatnie 15 minut programu jednak jest zbyt duży by tu dodać...

Mowa była jeszcze o roślinie z Afryki południowej Berkheya coddii gromadzącej oprócz kilku procent niklu w liściach, również kobalt, platynę i pallad... wkrótce mają się odbyć testy polowe, cokolwiek to znaczy.
    Polacy również się nią interesowali.

Link

Smogliczka pochłania nikiel, kobalt i magnez.

Rzeżusznik Hallera gromadzi kadm (od 100 do 500 razy większe stężenia metali w swoich częściach nadziemnych niż przeciętne rośliny).

Link

Mały zbiór...

Link

W Albanii zarabia się już na uprawie roślin niklowych - gorczyca sarepska, jeśli ktoś lubi to smacznego... mnie się zdarza dodać tu i ówdzie.

Badane są również bakterie pomagające zwiększyć absorpcję pierwiastków.

Co myślicie? Coś z tego będzie, czy to kapiszon?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    cuuube
    Level 29  
    Has specialization in: Nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
    cuuube wrote 1728 posts with rating 253, helped 36 times. Live in city Wiry. Been with us since 2009 year.
    Anonymous
    Level 1  
    Phaeton
    Level 19  
    Traktowałbym to jako ciekawostkę, bo w ten sposób można wykorzystać tylko to co jest w zasięgu korzeni roślin, czyli zaledwie cienką warstewkę gleby. Bardziej mnie przekonuje wykorzystanie bakterii do koncentracji metali z roztworów z podziemnego wypłukiwania złóż typu "in situ leaching". Chociaż i tu odpowiednie żywice jonowymienne wygrywaja. Japończycy testowali ekstrakcję uranu z morskiej wody w ten sposób a ocenia się że zawartość uranu w wodzie morskiej to 4 miliardy ton.
    cuuube
    Level 29  
    Zależy co rozumiesz przez cienką warstwę? Prace toczą się nad systemami korzeniowymi roślin - zdjęcie poniżej.
    System korzeniowy drzewa Pycnandra acuminata jest głębszy. Oczywiście to nie to samo co prawdziwe kopalnie, jednak ideą tej technologii jest oczyszczanie powierzchniowe.
    Z takiego drzewa są w stanie, jak deklarują uzyskać 300 kg Ni z hektara rocznie, a cena na giełdzie to 14 000 $. 10 lat temu 24 000 $.

Hiperakumulatory, fitogórnictwo, fitooczyszczanie.