Witam,
Zalozylem wlasnie regulator pogodowy FW100 z czujnikiem temp zewnetrznej i mam klopoty z sensownym ustawieniem parametrow,zeby w domu bylo w miare cieplo ,a przy okazji i nie zuzywalo nadmiernej ilosci gazu.
Jesli ktos by mi cos podpowiedzial bylbym wdzieczny.
Dom o powierzchni ok 120m2, ocieplony styropianem 15cm, parterowy, 10letni. Ogrzewanie to grzejniki, piec kondensat Cerapur smart ZSB22c, sterownik pogodowy FW100. - Wczesniej mialem pokojowke fr110
Parametry ustawione przeze mnie :
-pkt poczatkowy/koncowy: 33C/52C
-maksymalna temp zasilania: 65C
-wplyw temperatury pomieszczenia: 80%
-korekcja wskazan temp pomieszczenia: 0K
-ogrzewanie wylaczone do nizszego poziomu temp. : NIE
-ogrzewanie wylaczone przy temp zewnetrznej: 19C
-temperatura graniczna mrozu : -5C
-akumulacja cieplna budynku: 50%
-szybkosc nagrzewania : OSZCZEDNIE (normalnie/szybko)
Aktualna temperatura na zewnatrz to 0st C
Poziomy temperatur to grzanie 19,5C , oszczedzanie 18,5C
Wydaje mi sie,ze zuzycie jest troszke za duze bo przy ostatniej nocy wzial na dobe ok 9kubikow wlacznie z podgrzaniem cieplej wody.
Wczesniej byl bardziej oszczedny na pokojowce, wiec mniemam ze to kwestia ustawien parametrow.
Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi i pomoc.
Zalozylem wlasnie regulator pogodowy FW100 z czujnikiem temp zewnetrznej i mam klopoty z sensownym ustawieniem parametrow,zeby w domu bylo w miare cieplo ,a przy okazji i nie zuzywalo nadmiernej ilosci gazu.
Jesli ktos by mi cos podpowiedzial bylbym wdzieczny.
Dom o powierzchni ok 120m2, ocieplony styropianem 15cm, parterowy, 10letni. Ogrzewanie to grzejniki, piec kondensat Cerapur smart ZSB22c, sterownik pogodowy FW100. - Wczesniej mialem pokojowke fr110
Parametry ustawione przeze mnie :
-pkt poczatkowy/koncowy: 33C/52C
-maksymalna temp zasilania: 65C
-wplyw temperatury pomieszczenia: 80%
-korekcja wskazan temp pomieszczenia: 0K
-ogrzewanie wylaczone do nizszego poziomu temp. : NIE
-ogrzewanie wylaczone przy temp zewnetrznej: 19C
-temperatura graniczna mrozu : -5C
-akumulacja cieplna budynku: 50%
-szybkosc nagrzewania : OSZCZEDNIE (normalnie/szybko)
Aktualna temperatura na zewnatrz to 0st C
Poziomy temperatur to grzanie 19,5C , oszczedzanie 18,5C
Wydaje mi sie,ze zuzycie jest troszke za duze bo przy ostatniej nocy wzial na dobe ok 9kubikow wlacznie z podgrzaniem cieplej wody.
Wczesniej byl bardziej oszczedny na pokojowce, wiec mniemam ze to kwestia ustawien parametrow.
Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi i pomoc.