Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer VSX-S 520D - Podłączenie z kolumnami w systemie kina domowego.

skaktus 28 Dec 2019 15:02 927 21
    skaktus
    Level 37  
    Witam.

W najbliższym czasie planuję stworzyć kino domowe na amplitunerze jak w tytule tj. Pioneer VSX-S 520 D lub na jego klonie tj. Onkyo TX-L50. W pierwszej kolejności będą do nich podłączone kolumny własnej produkcji w układzie 3.0 tj. prawy lewy przód oraz głośnik centralny. W sprawie takiego podłączenia zadałem pytanie do obu firm i niestety bez odzewu. Sprawa rozchodzi się o to, czy w układzie 3.0, amplituner będzie podawał "pełne pasmo" na dwie przednie kolumny czy w tym wypadku wymagany jednak będzie subwoofer do odtwarzania niskich częstotliwości ? Obecne kolumny mam szerokopasmowe, jednak z czasem chcę je wymienić na coś z średniej półki, tylko pytanie czy wówczas kupować same małe kolumny efektowe czy pełno zakresowe na przód.
  • Helpful post
    bumble
    User under supervision
    Bedzie podawał jak ustawisz w opcjach brak subwoofera. Natomiast centralny będzie grał tylko jak wybierzesz któryś z trybów ssuround bądź sam wykryje taki sygnał i zacznie dekorować.
    skaktus
    Level 37  
    Wpadłem na genialny pomysł i sprawdzułem instrukcję obsługi. W każdym wariancie zawsze jest opisany subwoofer. Brak jakiegokolwiek opisu typu 3. 0 czy choćby 2.0. Zawsze jest opis 3.1, 2.1 itd. Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi.
  • Helpful post
    bumble
    User under supervision
    Str 49 configuration
    https://www.pioneerelectronics.com/ephox/StaticFiles/PUSA/Files/Home/VSX-S520_Manual.pdf

Dodano po 2 [minuty]:

Ustawiasz subwoofer na off czyli wyłączony i fronty na large czyli zdolne odtwarzać niskie tony. Amplituner niskie tony wyśle do frontów.
    Tłumaczenie:
    Cytat z instrukcji
    ""Ustaw możliwości niskiego zakresu dla każdego kanału, ustawiając mały lub duży. „Mały (wartość domyślna)”: Dla małych głośników, których możliwości dla niskich zakresów mogą być ograniczone „Duży”: Dla głośników pełnozakresowych z wystarczającymi możliwościami dla niskich zakresów 0 Jeśli „Konfiguracja” - „Subwoofer” jest ustawiony na „Nie”, „Front” zostanie ustawiony na „Large”, a niski zakres innych kanałów będzie odtwarzany przez głośniki przednie. Aby dokonać ustawień, zapoznaj się z instrukcją obsługi głośników""

Dodano po 2 [minuty]:

Pioneer VSX-S 520D - Podłączenie z kolumnami w systemie kina domowego.

Dodano po 2 [minuty]:

Reasumując jak prawie każdy amplituner kina domowego tak i ten może pracować bez subwoofera ale żeby mieć należyte niskie tony trzeba mieć dobre fronty. Ustawienia smol i large dla frontów nie maja nic wspólnego z ich wielkością czy mocą.
    skaktus
    Level 37  
    Dziękuję za pomoc. Mój błąd, że nie sprawdziłem instrukcji głębiej.

Pozdrawiam.
    bumble
    User under supervision
    Wszystkie amplitunera z jakimi miałem styczność maja podobnie. Jeśli wybierzesz sub na on musisz ustawić częstotliwość odcięcia. Czy jesteś zdecydowany na Pionnera? Czym się kierowałeś przy wyborze tej firmy? Dlaczego nie Denon, Marantz czy Onkyo? Ja mam pioneera starszy vsx-819 i kupiłem Denona avr x2000 i muszę powiedzieć ze ma lepszy dźwięk. To oczywiście moje subiektywne odczucie ale czytając różne recenzje dużo pochwał zbiera tez Onkyo.
    skaktus
    Level 37  
    Ten wzmacniacz występuje jako Pioneer VSX-S 520D oraz jako Onkyo TX-L50 - jedna firma klepie. Zatem jeśli nie będzie to Pioneer to kupię Onkyo ;) Dlaczego taki wybór ? Szukałem czegoś z wbudowanym wzmacniaczem pod subwoofer oraz w wersji slim. Większość "zwykłych" amplitunerów ma wysokość 16 cm, ja mam półkę pod TV o wysokości około 12 cm i po prostu nic innego nie wejdzie.
    skaktus
    Level 37  
    Marantz ciekawy, ale nie ma wzmacniacza pod pasywny subwoofer. Cena około 1600 zł, za tyle można kupić wspomnianego Pioneera w ofertach na aukcjach.
    bumble
    User under supervision
    Czyli w grę wchodzi używany. Subwoofer kupisz aktywny i chyba nie będzie dużo droższy. Ale ok.
    skaktus
    Level 37  
    Jakoś tak mi padło, że wolę jeden przewód do subwoofera, oddalonego od amplitunera na jakieś 80 cm niż dwa przewody. Wybór w sumie już padł, dzięki za pomoc :)
    skaktus
    Level 37  
    Niestety jak narazie nic :) A Onkyo i Pioneer to identyczne wzmacniacze z tą różnicą, że Pioneer ma dodatkowo DAB+
    skaktus
    Level 37  
    Zajrzyj do instrukcji. Z tego co kojarze ma normalne OSD.
    bumble
    User under supervision
    Sądzę,że teraz wszystkie maja menu ekranowe.

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście, że ma.
    bumble
    User under supervision
    Wpisz nazwę amplitunera i po niej pdf i kliknij pierwszy wynik w Google i otworzy się instrukcja i wybierz język najlepiej angielski i tam będzie o osd i rysuneczki do kalibracji takie z kanapa i gdzie postawić mikrofon mcacc czy jakiś taki. To że ty nie znalazłeś nie znaczy, że nie ma.

Dodano po 1 [minuty]:

Zresztą w poście nr 8 podałem nawet link do tej instrukcji czy chciałbyś żebym ci zaznaczył na czerwono gdzie to jest czy sam postarasz się znaleźć?
    bumble
    User under supervision
    Nie. Nie. Żaden sarkazm. Nawet nie wiem co to. Na stronie 17 i 47 np mowa o OSD i zdjęcia wskazują na osd na ekranie tv. Jeśli kolegę jakoś uraziłem to najmocniej przepraszam. Nie miałem takiego zamiaru. Ani mi to przez myśl nie przeszło.
    bumble
    User under supervision
    Jak ci dźwięk pasuje to ok.