Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera jako mikrofon (wyjście słuchawkowe jako wejście mikrofonu)

kubas121 28 Dec 2019 18:12 525 3
    kubas121
    Level 10  
    Mam starą kamerę (Sony VX1000) która zapisuje bardzo charakterystyczny i pożądany dźwięk. Chcę używać tej kamery jako zewnętrznego mikrofonu. Ma ona standardowe wyjście na słuchawki. Urządzenie do którego chcę podłączyć "mikrofon" to aparat Panasonic GH5. Oto co do tej pory zrobiłem:
    1. Podłączyłem wyjście słuchawkowe do wejścia mic in GH5. Działa ale sygnał z VX1000 jest już wzmocniony a GH5 spodziewa się słabego sygnału prosto z mikrofonu. Powoduje to, że dźwięk jest zdecydowanie za głośny. GH5 nie ma wejścia line in.
    2. Wymontowałem sam mikrofon z VX1000 i podłączyłem do GH5. Dzięki temu dźwięk nie był za głośny ale niestety brzmi inaczej. Wygląda na to że cała magia charakterystycznego dźwięku VX1000 tkwi w jego wzmacniaczach i przetwornikach.
    3. Wróciłem zatem do metody 1 ale dodałem potencjometr stereo. Dzięki temu udało się osłabić sygnał - nie jest już za głośno ale nadal brzmi inaczej niż oryginał.
    4. Przeczytałem, że urządzenia z portem mic in mogą mieć napięcie i należy je zablokować jeżeli mikrofon jest zasilany z zewnątrz. Dodałem zatem dodatkowy kondensator blokujący napięcie z GH5 zgodny z tym schematem https://youtu.be/aovtGu_pG4w?t=381 . Nie pomogło. Dźwięk który nagrywa GH5 jest nadal inny niż ten który słychać w słuchawkach z VX1000 - taki jakby mniej basowy.

Co jeszcze proponujecie co mogę zrobić? Bardzo zależy mi na tym projekcie.
  • Helpful post
    prosiak_wej
    Level 38  
    To juz kwestia tego, co GH5 robi z dźwiękiem. Ma już swoje filtry i jakiś DSP, którego nie ominiesz. Swojemu EOS 80D czasem podłączam mikrofon pozyskany z kamery Panasonic NV-MS4, lecz nie jest to i nigdy nie będzie co dźwięk zapisany na kasecie S-VHS (mam jeszcze sprawną NV-MS5, więc jest odnośnik).

P.S.
    Mam nadzieję, że VX1000 nie ucierpiała ;)
    kubas121
    Level 10  
    prosiak_wej wrote:
    To juz kwestia tego, co GH5 robi z dźwiękiem. Ma już swoje filtry i jakiś DSP, którego nie ominiesz. Swojemu EOS 80D czasem podłączam mikrofon pozyskany z kamery Panasonic NV-MS4, lecz nie jest to i nigdy nie będzie co dźwięk zapisany na kasecie S-VHS (mam jeszcze sprawną NV-MS5, więc jest odnośnik).

P.S.
    Mam nadzieję, że VX1000 nie ucierpiała ;)

Dzięki za bardzo dobre wyjaśnienie mimo że to kiepska wiadomość. W związku z tym mam jeszcze 2 pytanka które mogą mnie uratować:
    1. Co z aparatami/kamerami które mają wejście line in? Skoro akceptują wzmocniony sygnał nie powinny już go modyfikować prawda? Takie wejście ma np. GH5s (nowsza wersja GH5)
    2. Czy istnieje małe urządzenia które po prostu nagra dźwięk 1:1 taki jaki mu przekaże? Jeżeli tak po jakiej nazwie mogę je znaleźć? Wtedy mógłbym nagrywać osobno dźwięk i obraz a potem połączyć
  • Helpful post
    prosiak_wej
    Level 38  
    1. Nie wiem jak to z nagrywaniem w formie kamery, ale kamera pracująca jako magnetowid (Sony CDR-TRV125, Panasonic NV-GS400) nie robi z dźwiękiem nic poza jego kwantyzacją i zapisem w strumieniu DV na taśmie.
    2. Są rejestratory typu Zoom, które nagrywają ze swoich mikrofonów, z wejść (liniowe i mikrofonowe) również bez kompresji, surowe PCM.