Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec brotje dwufunkcyjny. Pokazuje E01. Był przegląd a piec nadal się wyłącza.

Bubus0406 29 Dec 2019 13:30 7644 7
    Bubus0406
    Level 4  
    Witam piec brotje 24 dwufunkcyjny pokazuje błąd E01. Po przeglądzie nadal się wyłącza. Brak ciepłej wody i centralnego. Co oznacza błąd E01. Proszę o pomoc. Piec był czyszczony. Po kilku resetach ale b. ciężko włącza się na 2 dni i znów E01 i nie ma wody cieplej i centralnego.
    DiZMar
    Level 43  
    Bubus0406 wrote:
    ... Po przeglądzie nadal się wyłącza...

W czasie przeglądu był sprawny. Taka złośliwość rzeczy martwych.

Dodano po 6 [minuty]:

Piec brotje dwufunkcyjny. Pokazuje E01. Był przegląd a piec nadal się wyłącza.
    Jak widać w tym piecu sygnalizacja błędów w postaci diod a nie cyfrowych kodów. Nie ma on wyświetlacza. Jaki dokładnie masz piec?
    Bubus0406
    Level 4  
    Oki. MAM wyświetlacz elektroniczny brotja Energi ze zbiornikiem wyrownawczym pod piecem 5 L.
    Bubus0406
    Level 4  
    Witaj, piec brotja Energi 24 z zosobnikiem ma elektroniczny wyświetlacz.
    kiu_
    Level 9  
    Witam
    posiadam ten sam kocioł gazowy i miałem ten sam błąd
    może komuś na przyszłość pomogę

historia
    Błąd E01
    jako ze sam mam styczność z piecami gazowymi postanowiłem spróbować rozwiązać ten temat w domowym zaciszu

1. od doświadczonych serwisantów dowiedziałem się, że przyczyna może być brudna komora spalania (nie polecam rozbierania na własną rękę potrzebne są nowe oringi zazwyczaj lekko przeciekają stare)
    2. aby wyeliminować uszkodzoną elektrodę jonizacyjną można ja zamienić miejscami z elektrodą zapłonową - obie są te same
    3. UWAGA przyczyna u mnie
    sprawdzić ciągłość przewodu od elektrody jonizacyjnej - u mnie przy połączeniu z elektrodą pod izolacja termokurczliwą nastąpiło przełamanie (wsuwki) i brak ciągłości kabla

wymiana tzw wsuwki pomogła i błąd się nie pojawia
    DaroZS
    Level 1  
    Powiem Wam, że miałem ten sam problem, zmianialem meble i odłączyłem na chwilę piec. Włożyłem go do tego samego gniazdka (podwójne) tylko do że tak powiem drugiego, niżej. I do wieczora żadnego błędu, idę się myć a tu zimaaaa w kranie 😆 strach w oczach, $$ za serwis przed oczami. A wystarczyło wrócić z wtyczką do poprzedniej pozycji, także to ta cała "biegunowość" jest widocznie winna. Także dzięki Wam to odkryłem. Pozdrawiam 👍
    rstlen29

Level 22  
    W przypadku gazowych dwufunkcujnych pieców CO ważne jest zgodne z podłączeniem na wtyczce L N PE gniazda sieciowego z którego jest zasilany. A że jest podwójne to "na dole" przy L z lewej strony powinno być poprawne uruchomienie. Po obróceniu wtyczki "na góre" L będzie tym samym po prawej stronie więc odowrotnie jak we wtyczce. Stąd informacja o błędzie w zasilaniu.