Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co zostawić unitra pw9013 i 9015 czy unitra at 9100

slawekz1 29 Dec 2019 23:19 1470 22
    slawekz1
    Level 8  
    Witam potrzebuje rady fachowców, jestem trochę laikiem ale zachciało mi się starego sprzętu.. Nabyłem stary poczciwy sprzęt Unitra wzmacniacz pw 9013 tuner pw 9015 i amplituner at 9100. Małem już wcześniej kolumny space 86 i magnetofon at 9108. Muszę zdecydować i zostawić coś co zagra z moim sprzętem. Wizualnie podoba mi się bardziej at 9100 lecz po zdjęciu obudowy widzę że ktoś już grzebał, są powymieniane niektóre kondensatory brakuje anteny wysuwanej. Gra za świetnie i łapie chyba wszystkie stacje. PW 9013 i PW 9015 gra trochę gorzej ale za to ma opóźniacz przy wyłączaniu i też łapie doskonale stacje ( tu zauważyłem , że gdy przełącze z tunera na tape i dam na maksa to słysze jakby cicho radio. Co o tym sądzicie. Chciałbym sobie słuchać czasami tego w mieszkaniu i ewentualnie co jest łatwiej naprawić at 9100 czy PW 9013, 9015
    Anonymous
    Level 1  
    zbychmg
    Level 31  
    Do wszystkich klocków są dostępne schematy.

Ja bym optował za AT9100, masz dwa w jednym, a jeśli doprowadzisz do stanu pierwotnego będziesz zadowolony..

tutaj jeden z wątków na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic42343-120.html

Natomiast łatwiej naprawić PW90xx , wzmacniacz i tuner osobno, więc mniej upakowany środek.

Jedno i drugie ma podobne parametry, więc rób to co Ci się bardziej podoba wizualnie.
    Józio17
    Level 31  
    zbychmg wrote:
    Ja bym optował za AT9100, masz dwa w jednym, a jeśli doprowadzisz do stanu pierwotnego będziesz zadowolony..

Nie do końca się zgodzę, PW ma nad AT ma przewagę w postaci zabezpieczeń głośników.
    dybas
    Level 38  
    Winylov wrote:
    zauważyłem , że gdy przełącze z tunera na tape i dam na maksa to słysze jakby cicho radio

Te typy tak mają, po przełączeniu wejścia na magnetofon, sygnał z tunera nie jest zwierany do masy.
    Józio17 wrote:
    PW ma nad AT ma przewagę w postaci zabezpieczeń głośników.

Nieistotne, w przypadku awarii też mogą uszkodzić się głośniki.
    slawekz1 wrote:
    PW 9015 gra trochę gorzej ale za to ma opóźniacz przy wyłączaniu i też łapie doskonale stacje

Głowicę w AT łatwiej jest zestroić.
    Józio17
    Level 31  
    dybas wrote:
    slawekz1 napisał:

Czego awarii, końcówek, czy samego zabezpieczenia?
    slawekz1
    Level 8  
    Ok pobawiłem się trochę tym AT i zauważyłem parę może dziwnych rzeczy.
    1. Ktoś napewno dłubał bo widać powymieniane kondensatorki i brak tej wysuwanej anteny oraz powinna być taka blaszka , która podrzymuje płytkę i jest przykręcona do zasilacza. ( porównałem z niegrzebanym )
    2. Podpiołem się do gniazda anteny zbiorczej w bloku ( jest tam sygnał radiowy ) i wskaźnik sygnału na połowie a gdy wcisnę przycis antena do spada ale gra jakby lepiej. Co to za zjawisko
    3. potencjometr od basu chodzi nieco ciężej niż pozostałe
    Józio17
    Level 31  
    slawekz1 wrote:
    Ktoś napewno dłubał bo widać powymieniane kondensatorki

Czy to jakiś błąd, mniej pracy kolegę czeka o ile ktoś zrobił to prawidłowo.
    slawekz1 wrote:
    brak tej wysuwanej anteny oraz powinna być taka blaszka

No i tu jest problem.
    slawekz1 wrote:
    i wskaźnik sygnału na połowie a gdy wcisnę przycis antena do spada ale gra jakby lepiej.

Proszę jaśniej nic z tego nie rozumiem.
    slawekz1 wrote:
    3. potencjometr od basu chodzi nieco ciężej niż pozostałe

Mniej używany niż pozostałe, trzeszczy?
    slawekz1
    Level 8  
    Potencjometr nie trzeszczy a jeżeli chodzi o wskaźnik to wygląda to tak gdy jest na fm i skazuje np 5 po wciśnięciu spada do 1
    A czy brakiem tej anteny powinienem się martwić ona jest chyba do krótkich .
    Józio17
    Level 31  
    slawekz1 wrote:
    Potencjometr nie trzeszczy a jeżeli chodzi o wskaźnik to wygląda to tak gdy jest na fm i skazuje np 5 po wciśnięciu spada do 1

Nadal nic z tego nie rozumiem.
    slawekz1 wrote:
    A czy brakiem tej anteny powinienem się martwić ona jest chyba do krótkich .

Do średnich i długich.
    slawekz1
    Level 8  
    Od czego jest dokładnie ten przycisk ?
    1 antenna ?
    2 afc ?
    3 tone defeat ?
    zbychmg
    Level 31  
    Przycisk Antena służył do przełączenia wejścia dla fal LW i MW z anteny ferrytowej na wejście anteny zewnętrznej.
    Na UKF nie powinno to mieć znaczenia. Może przycisk MUTE, który powodował, że słaby sygnał stacji UKF był wyciszany.
    Co do potencjometrów, to strzykawka z igła za kilka groszy napełniona olejem i kilka kropel na ośkę,
    po kilku pokręceniach potencjometrem prawo lewo i wszystko chodzi jak po maśle... :)
    Do siego Roku !
    Józio17
    Level 31  
    slawekz1 wrote:
    2 afc ?

Automatyczna regulacja częstotliwości dla FM.
    slawekz1 wrote:
    3 tone defeat ?

Pomija regulację barwy dźwięku.
    dybas
    Level 38  
    Józio17 wrote:
    slawekz1 napisał:

Czego awarii, końcówek, czy samego zabezpieczenia?

Końcówek. A samo zabezpieczenie jest niedopracowane, choć lepszym będzie określenie uproszczone. Podstawowa sprawa: nominalne bezpieczniki na wyjściu.
    Józio17
    Level 31  
    dybas wrote:
    A samo zabezpieczenie jest niedopracowane

W czym?
    Brak termicznego i prądowego?
    Przelicz sobie te "bezpieczniki 2A" na czas przy napięciach które mogą wystąpić przy uszkodzeniu końcówki.
    Jakich napięć głośniki nie "lubią".
    zbychmg
    Level 31  
    Jeśli kolumny są np. 8 Ohm 50W (sinus), to powinny wytrzymać ciągły prąd 2,5A
    Napięcie stałe we wzmacniaczu ok. 2 x 30V .
    Przy uszkodzeniu jednego tranzystora na wyjściu pojawia się napięcie 30V /8 Ohm czyli popłynie prąd 3,7A
    Bezpiecznik topikowy 2A nawet szybki spali się dopiero po kilkunastu minutach.

Na szczęście zwykle uszkadza się również drugi tranzystor i wtedy palą się bezpieczniki.

Lepszym zabezpieczeniem głośników jest układ odłączajacy głośniki przy pojawieniu się na wyj. wzm.
    napięcia stałego.

Zabezpieczenie ograniczające prąd wyjściowy wzmacniacza działa tylko wtedy, kiedy tranzystory są sprawne.
    Niestety zabezpieczenie takie, jak zastosowane w tym wzmacniaczu wprowadza dodatkowe zniekształcenia sygnału wyjściowego, dlatego zrezygnowano z jego zastosowania.
    slawekz1
    Level 8  
    Pojawił się jszcze jeden problem mianowicie prawy kanał gra trochę ciszej zauważyłem to słuchając ciszej radia. Co to tej masy powinienem się tego obawiać ? Generalnie wolałby zostawić sobie ten AT bo jakoś lepiej brzmi i pasuje wizualnie to tego magnetofonu M9108. Rozkręciłem obudowę od dołu i wygląda to tak jak na zdjęciu. Zwróciłem uwagę na tranzystory pry radiatorze od lewej i każdy inny. Od lewej SGS BD 912 potem SGS 911 potem 2N6488 potem 2N64491 .
    Józio17
    Level 31  
    slawekz1 wrote:
    Zwróciłem uwagę na tranzystory pry radiatorze od lewej i każdy inny. Od lewej SGS BD 912 potem SGS 911 potem 2N6488 potem 2N64491 .

Kolega zadaje pytania ale może kolega porównać parametry owych tranzystorów?
    slawekz1
    Level 8  
    Nie mogę porównać bo nie mam takiej wiedzy zastanawiam się tylko czy nie powinny być takie same w obydwu kanałach i czy może to mieć wpływ na to że prawy gra ciszej?
    zbychmg
    Level 31  
    Pierwotnie były tam dobierane paryBD395/396 lepsze były 2N6488 i 2N6491, a 911/912 to tańsze zamienniki, jakości zależnej od f-my, która to produkuje.
    Pary powinny być jednego producenta i o podobnym wzmocnieniu beta (h21)

W tym temacie jest schemat i opis :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic911740.html

pozdr.