Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung Galaxy A8 model SM-A530F Android wersja 9-wolne ładowanie niskim prądem

MB@ 30 Dec 2019 23:46 1359 9
    MB@
    Level 10  
    Cześć, chciałbym poprosić o poradę.

Kupiłem ostatnio telefon firmy Samsung, Galaxy A8, ma on funkcję szybkiego ładowania. Ale wyczytałem w sieci, że lepiej jest ładować normalnie, bo to wydłuża żywotność akumulatora z uwagi na przegrzewanie i takie tam...
    No i że pracować należy w zakresie naładowania 30% - 80%.

Włączyłem więc tryb standardowego ładowania.
    Ładowarka oryginalna (output przy 5V jest 2,0 A) ładuje go prądem ok 1,85 A.

Ale mam inną ładowarkę o parametrach 5V, 0,3 A. Ładuje ona tego samsunga prądem 0,22 A. Mnie się nie zawsze spieszy, bardziej mi zależy na żywotności baterii.

Czy jeżeli ładowałbym go małym prądem, to sprawi, że stan baterii będzie lepszy, niż gdybym go ładował ładowarką fabryczną?

Czy jednak lepiej stosować tę oryginalną dołączoną do telefonu?

Pozdrawiam
    Marek
    Anonymous
    Level 1  
    MB@
    Level 10  
    Dzięki.
    O ile dobrze zrozumiałem, ładowanie niskim prądem z niefabrycznej ładowarki nie zaszkodzi.
    Pytanie, czy pomoże, czy jednak jest to na tyle nieistotne, żeby sobie tym głowy nie zawracać?
    Mój komputer ładuje prądem ok. 0,4 A.
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Zbyszeknowak
    Level 4  
    Nie używaj niefabrycznej ładowarkI. Szybciej baterię zużyjesz.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Kupiłeś telefon z szybkim ładowaniem i nie chcesz go używać bo zniszczysz baterię?

Jakby go nie ładować to po 2 latach bateria tak czy inaczej do wymiany.
    helmud7543
    Level 43  
    Przy intensywnym używaniu trochę przedłużysz żywotność baterii. Przy normalnym nic nie osiągniesz - i tak padnie po latach. Pilnuj, żeby ładowarka się nie przegrzewał bo jak padnie to może uszkodzić telefon. Pilnuj też żeby nie było ciągłego wznawiania i przerywania ładowania - bo jeszcze bardziej zaszkodzisz, takie cuda mogą się dziać przy nie dostosowanej ładowarce jak napięcie za bardzo przysiądzie.
    MB@
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za opinie.
    Ten telefon kupiłem nie ze względu na funkcję szybkiego ładowania, po prostu znalazła się w nim przy okazji. A używam niezbyt intensywnie. Jest nowy, parę ładowań, ma niby 3000 mAh a w tej chwili AccuBattery pokazuje 2870 mAh więc się trochę zaniepokoiłem, co z nim nie tak. A mam też tablet paruletni, ładowałem bez głębszego zastanawiania się nad tym, nieraz na noc, a "zdrowie" pokazuje na poziomie 105%.
  • Helpful post
    helmud7543
    Level 43  
    Olej szacunki z aplikacji, poza tym bateria baterii nierówna i fabrycznie może się różnić jeden egzemplarz od drugiego o te kilka %. Jak nie jest intensywnie używany z ładowaniem kilka razy dziennie to raczej nic nie zaoszczędzisz.
    Teraz co do szybkiego ładowania - układ w telefonie reguluje moc jaka jest podawana baterii, to nie jest tak że od początku do końca i w każdych warunkach zadziała Quick Charge. Jak układ jest w miarę inteligentny to nie ma szans na obniżenie żywotności baterii czym byś nie ładował (o ile tylko jest oczywiście kompatybilne). Tak swoją drogą bezpieczna i uniwersalna metoda wolnego ładowania to ładowanie ze zwykłego USB 2.0 z komputera - 500 mA i więcej nie da. Z ładowarką bym nie cudował ze względu na możliwość jej przeciążenia - chyba że faktycznie telefon obniża pobór prądu i ładowarka sobie pracuje w swoim tempie. Do współczesnych smartfonów nie widziałem słabszych niż 1 A 5 V i tylko takich, oczywiście markowych, bym używał.
    MB@
    Level 10  
    No tak, myślę, że na tym można zakończyć. Co dostałem w komplecie, to będę używać. Na razie przy moim trybie użytkowania wychodzi mi, że ładowanie z 30% do 80% raz na 3-4 dni. Bardzo wszystkim dziękuję.