Cześć, chciałbym poprosić o poradę.
Kupiłem ostatnio telefon firmy Samsung, Galaxy A8, ma on funkcję szybkiego ładowania. Ale wyczytałem w sieci, że lepiej jest ładować normalnie, bo to wydłuża żywotność akumulatora z uwagi na przegrzewanie i takie tam...
No i że pracować należy w zakresie naładowania 30% - 80%.
Włączyłem więc tryb standardowego ładowania.
Ładowarka oryginalna (output przy 5V jest 2,0 A) ładuje go prądem ok 1,85 A.
Ale mam inną ładowarkę o parametrach 5V, 0,3 A. Ładuje ona tego samsunga prądem 0,22 A. Mnie się nie zawsze spieszy, bardziej mi zależy na żywotności baterii.
Czy jeżeli ładowałbym go małym prądem, to sprawi, że stan baterii będzie lepszy, niż gdybym go ładował ładowarką fabryczną?
Czy jednak lepiej stosować tę oryginalną dołączoną do telefonu?
Pozdrawiam
Marek
Kupiłem ostatnio telefon firmy Samsung, Galaxy A8, ma on funkcję szybkiego ładowania. Ale wyczytałem w sieci, że lepiej jest ładować normalnie, bo to wydłuża żywotność akumulatora z uwagi na przegrzewanie i takie tam...
No i że pracować należy w zakresie naładowania 30% - 80%.
Włączyłem więc tryb standardowego ładowania.
Ładowarka oryginalna (output przy 5V jest 2,0 A) ładuje go prądem ok 1,85 A.
Ale mam inną ładowarkę o parametrach 5V, 0,3 A. Ładuje ona tego samsunga prądem 0,22 A. Mnie się nie zawsze spieszy, bardziej mi zależy na żywotności baterii.
Czy jeżeli ładowałbym go małym prądem, to sprawi, że stan baterii będzie lepszy, niż gdybym go ładował ładowarką fabryczną?
Czy jednak lepiej stosować tę oryginalną dołączoną do telefonu?
Pozdrawiam
Marek