Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother dcp j315w czy brother dcp j140w

zuzzu 31 Dec 2019 20:50 1236 4
    zuzzu
    Level 1  
    Witam,

Przymierzam się do kupna urządzenie wielofunkcyjnego i nwm co wybrać chciałbym poradę

Otóż mam na zakup ograniczone środki więc zastanawiam się co wybrać

Brother DCP-J315W. Jest uszkodzony wyświetla się błąd 4F I dzięki temu forum chciałbym to naprawić
    Ten sam model wyświetla się błąd 5 czy 50, coś z papierem. Nie zawsze drukuje tylko po resecie tego urządzenia
    Kolejne urządzenie DCP J315W nie drukuje na pomarańczowo

Brother DCP - J140W jest w pełni sprawne. Kosztuje dwa razy tyle co tamten model

Który model wybrać?

Jestem bardziej przychylna do DCP J315W bo bardziej przypadło mi do gustu tylko nwm czy sobie poradzę z tym problem w którychś z tych modeli

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • Helpful post
    DieLieCheery
    Level 11  
    Jeżeli do j315w z błędem 4f (uszkodzona głowica) były używane oryginalne kartridże to koszta wymiany głowicy oscylują w okolicach 350zl (za samą głowicę) i musi to działać. Jeżeli naprawisz sama to zaoszczędzisz, jeżeli ktoś to będzie wymieniał pewnie skasuje około 100zl więc finalnie wychodzi cena nowej drukarki. W tej z błędem 50 (ciało obce, najprawdopodobniej papier, który uniemożliwia pracę drukarki) naprawa może okazać się najtańsza i najłatwiejsza, ale jest możliwość, że będzie zupełnie odwrotnie. Pierwsza opcja jest taka, żeby rozkręcić drukarkę i spróbować znaleźć ten kawałek ciała obcego, który przeszkadza twojej drukarce w pracy. Z drugim sposobem jest trochę więcej zabawy, znalazłem filmik na youtube, gdzie pewna osoba to robi więc podam link, jeżeli będziesz chciała się ewentualnie tego podjąć. https://youtu.be/5-IBNxqakxg . Możesz też poszukać śmiałka, który za opłatą zrobi to za ciebie, myślę, że taka usługa nie powinna kosztować więcej niż 150 złotych, wiec nawet w tym gorszym wypadku koszta naprawy względem poprzedniej drukarki obniżamy o ponad połowę. Oczywiście jeżeli za tym błędem nie wyskoczą kolejne inne, przez co cena naprawy może nam znów wynieść koszt nowej identycznej drukarki. Ostatnia j315w która nie drukuje na pomarańczowo prawdopodobnie ma zapchane dysze. Można to naprawić domowymi sposobami za parę złotych lub wydać parędziesiat złotych na środek udrożniający. Poradniki jak to zrobić znajdziesz na naszym forum. Jednak to czyszczenie również nie gwarantuje, że drukarka będzie drukować na pomarańczowo i może wyjść tak jak w przypadku pierwszej drukarki - wymiana glowicy. Porównaj sobie koszty tych drukarek i dodaj z cenami ewentualnych napraw do ceny interesującej Cię j140 i będziesz wiedzieć co bardziej się opłaca. Czasem można zaryzykować i skorzystać bo naprawa może być błacha, a czasami będziemy pluć sobie w brodę. Decyzja należy do Ciebie jak to zrobisz. A co do przypadania do gustu - nie wybieraj drukarki po wyglądzie tylko po opiniach. Pozdrawiam 😊
    dr.master
    Level 39  
    Jeśli nie masz zbytniego pojęcia o atramentówkach a z postu wynika że nie masz to nie kupuj uszkodzonych.
    4F to głowica do wymiany - zabawa nieopłacalna.
    Błąd 50 może oznaczać wszystko, od kawałka papieru, przez czujnik na enkoderze na głowicy skończywszy.
    Czasem można trafić na olxie czy innym Allegro za 100 - 150 zł sztukę która jest sprawna, ma załączony do opisu wydruk testowy, na którym widać że wszystkie dysze są drożne.
    DCP-J315W i DCP-J140W to praktycznie ta sama konstrukcja.
    Atramenty bardzo tanie ale i czasy świetności mają już za sobą.
    Szukaj egzemplarzy od osób prywatnych, które nie nastukały 80tys stron.
    MaRciNoOs
    Level 26  
    Chyba nie poszedłbym już w kierunku 315 i 140 mimo tanich zamienników... przerobiłem ich setki i powoli kończy mi się cierpliwość to tych modeli. Dobre, zasłużone ale jak zaczynają zasychać to niekiedy tylko 20% udaje się odratować. One mają już swoje lata. Osobiście wybrałbym np. DCP-J4110DW albo coś z tej serii. Cena atramentów porównywalna, dwa - drukuje 2 razy szybciej, trzy - w przypadku przyschnięcia lapiej się udrażniają, cztery - w porównaniu do 315 i 140 w 4110 widziałem niewiele 4F, a w tych starych na pęczki... jedyny mankament to chip na tuszach, ale zamienniki LC123 są mega tanie.