Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Euroster 2026TX - jaki termistor?

obcyzkosmosu 31 Dec 2019 22:01 429 4
    obcyzkosmosu
    Level 14  
    Posiadam sterownik pokojowy Euroster 2026 TXRX i temperaturę pokazuje jaką ma ochotę - termistor jest zabudowany i jest duża bezwładność urządzenia, tak że czasami wyświetla prawidłową temperaturę, innym razem zawyża o pół stopnia, innym razem zaniża - nawet o 0,7K.

Jest opcja montażu termistora zewnętrznego NTC 10 kOhm - czy ktoś orientuje się jaka powinna być wartość jego stałej materiałowej? Chciałbym, żeby tym razem wskazywał temperaturę w miarę dokładnie. Wysłałem zapytanie do producenta, ale ten póki co milczy.
    Tommy82
    Level 41  
    A nie świeci Ci na niego jakaś lampa?
    obcyzkosmosu
    Level 14  
    Nie, jest radiowy i przenoszę go po całym pokoju z miejsca na miejsce, ale to nic nie daje - źle zaprojektowany jest (kiedy stoi na podstawce to cyrkulacja powietrza przez sterownik jest baaardzo powolna), choć jako naścienny w wietrznym pomieszczeniu daje radę (mam dwa). Mam nadzieję, że czujnik zewnętrzny załatwi sprawę, tylko jak nie dobiorę stałej materiałowej odpowiedniej to będzie przekłamywał wskazanie.
    obcyzkosmosu
    Level 14  
    Mam odpowiedź od producenta - NTC 10k 3435K. Dodam, że jak tymczasowo postawiłem sterownik na boku (bateriami do góry, bo pod nimi jest termistor wewnętrzny) to reaguje prawidłowo na zmiany temperatury. Łatwo się wtedy wywraca, ale na chwilę jest to jakaś opcja jak dzieci nie trzęsą komodą. Czyli wygląda na to, że rzeczywiście podstawka przeszkadza, na za małe prześwity.

Temat zamknę po montażu i sprawdzeniu działania na zewnętrznym.
    obcyzkosmosu
    Level 14  
    Po roku mogę powiedzieć, że działa super. Oczywiście trzeba brać pod uwagę znikomą bezwładność, kiedy termistor zamontowany jest na sterowniku w miejscu przyłączenia czujnika zewnętrznego. Chwila wietrzenia i od razu załącza kocioł, mnie to odpowiada, bo nie przegrzewa pomieszczenia kaloryfer. Wskazanie temperatury bardzo poprawne, porównywałem z czujnikami z bardzo dokładnej stacji pogodowej.