Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu.

DieLieCheery 01 Jan 2020 11:58 2949 13
    DieLieCheery
    Level 11  
    Witam forumowiczów. Wczoraj w ręce wpadła mi drukarka Brother DCP-J152W nie używana od 4 lat. Ma założone nieoryginalne kartridże, ale od poprzedniego właściciela wiem, ze drukowała na nich bez problemu. Do kompletu dostałem kolejnych kilka zestawów tuszy więc już zmieniłem na nowe te 4-letnie które cały czas siedziały załadowane. Po wyczyszczeniu z poziomu oprogramowania (standardowe i dokładne) postanowiłem zobaczyć co wydrukujemy na testowej stronie i co? Wcale was nie zadziwię, bo nic, pusta kartka. Więc pierwszą operację jaką podjąłem to rozkręcenie drukarki i dobrałem się do głowicy (jej nie rozbierałem), której dysze położyłem na gorącej szmateczce na kilkanaście minut. Puściła dużo czarnego tuszu, więc wytarłem ją dokładnie ręcznikiem papierowym, poczekałem aż wyschnie, po czym ją złożyłem do kupy i po ponownym czyszczeniu z poziomu systemu wydruk próbny wyglądał tak.

Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu.

Jest jakiś postęp. Po tej operacji ponownie rozebrałem drukarkę. Wziąłem strzykawkę, rurkę i nabierałem po 5 ml wody destylowanej po czym tłoczyłem ją do wszystkich rurek (zasysając i wstrzykując małymi ruchami) z miejsca gdzie wchodzą kartridże. Jak się domyślacie z dysz zaczął pięknie wypływać tusz, wszędzie równomiernie oprócz koloru żółtego, z którego nie wypływało z czterech dysz na samym końcu, bądź początku, jak zwał tak zwał. Powtórzyłem to samo czyszczenie raz jeszcze. Następnie zagotowałem 200 ml wody, dolałem 10 ml spirytusu 96% i na pół cm umieściłem dyszami głowice do gorącego roztworu. Przytrzymałem ją 2 godziny, a w ten czas puściła ponownie czarny tusz. Poczekałem aż wyschnie, złożyłem do kupy i ponownie z poziomu systemu przeczyściłem drukarkę. Tym razem podstawowe i pełne czyszczenie wykonałem po dwa razy. Przyszedł moment na druk testowy.

Proszę bardzo, jest postęp. Stwierdziłem, że spróbuje trochę przepchać tusz w taki sposób, że stworzyłem w Paintcie czerwony prostokąt i go wydrukowałem. Oto co otrzymałem od drukarki.

To samo zrobiłem z żółtym. Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu. Na sam koniec zauważyłem taki druk z poziomu drukarki jak "ustawianie w linii" . Wydrukowałem więc:

Wyskoczyło mi na drukarce, żeby to wyregulować, więc wybrałem moim zdaniem z najsłabiej widocznymi pionowymi paskami. Następnie pokrętłem przy głowicy przykręciłem o jeden stopień zbliżenie dysz aby sprawdzić czy poziome przerwy wystąpią, jednak pozostały. Dałem już jej spokój ponieważ sylwester zbliżał się tuż tuż. Dzisiaj podłączyłem ją z powrotem. Pokrętłem na głowicy wróciłem na standardową pozycję i po podstawowym czyszczeniu z poziomu oprogramowania wykonałem druk testowy i widzę postępy w czerwonym kolorze i czarnym, ale jakby ubytek na niebieskim.

Ma ktoś pomysł jakimi jeszcze domowymi sposobami mogę potraktować tą drukarkę? Czy pozostaje tylko i wyłącznie użycie płynu do udrożnienia głowicy? A może cała głowica już podziękowała? Liczę na pomoc, opinię oraz pomysły.
    DieLieCheery
    Level 11  
    Zrobiłem 76/4 . Po tym czyszczeniu (przy okazji jestem ciekaw jakie wykonalem) wyskoczyło, że nie widzi żadnego tuszu. Wyciągnąłem i wsadziłem te same. Czarny i niebieski zaskoczył. Pokazuje, że nie ma żółtego i czerwonego. Znów po wyciągnięciu wszystkich pokazuje, że tylko żółtego nie ma. Jednak przynajmniej połowa tego tuszu jest w środku z tego co widzę. Wsadzić nowe czy problem jest gdzieś indziej?
    DieLieCheery
    Level 11  
    Najwyraźniej było go już za mało bo zmieniłem na nowe i śmiga. Zrobiłem 09. Oto wydruk przed czyszczeniem: Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu.
    No mega postęp. Po czyszczeniu z poziomu drukarki brakuje tych samych bloków, jakość druku kropka w kropkę jak na powyższym zdjęciu. Zrobiłem dodatkowo czyszczenie pełne (zaawansowane) z poziomu pc, ale również nie odbiega od zdjęcia wyżej. Czekam na dalsze pomysły
    DieLieCheery
    Level 11  
    W takim razie wracam za ok 3h

Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

Wróciłem po kolejnym 76/4. Oto druki prostokątów
    Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu. Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu. Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu. Naprawa Brother DCP-J152W po 4-letnim nie używaniu.
    Na czerwonym jak się przyjrzeć widać delikatne żółte przebicia. Moje ustawienia:
    Jakość wydruku: Zwykła
    Typ papieru: Zwykły
    Gęstość: 0
    Tryb kolorów: Normalny
    Wydruk próbny identyczny jak wcześniej, nie robiłem żadnego innego czyszczenia.
    DieLieCheery
    Level 11  
    I wtedy wstrzyknąć i pozostawić na kilka godzin żeby się rozpuscił czy po prostu przepłukać nim?
    DieLieCheery
    Level 11  
    W takim razie jutro z rana pokaże rezultaty po 76/4. Jak to nie pomoże i przyjdzie płyn do udrożniania to będę ciebie wprosił o dalsze wskazówki. Za dzisiejszą pomoc i wiedzę pięknie ci dziękuję.
    dr.master
    Level 39  
    DieLieCheery wrote:
    W takim razie jutro z rana pokaże rezultaty po 76/4. Jak to nie pomoże i przyjdzie plyn do udrozniania to będę cię wołał. Za dzisiaj i tak dziękuję

Jeśli nie pomoże leżakowanie głowicy na płynie do udrażniania to trzeba dolać do atramentów płyn i puścić czyszczenie 76 4 odczekać 12h i powtórzyć zabieg.
    Moderated By rys57:

Zbędny tekst usunąłem. Ostrzeżenie przyznałem.

dr.master
    Level 39  
    DieLieCheery wrote:
    to będę cię wołał

wołać możesz psa a nie mnie

Moderated By DriverMSG:

Za kolejne naruszenie regulaminu pkt. 3.1.9 blokuję możliwość pisania. Proszę ochłonąć i powstrzymać swoje emocje.

DieLieCheery
    Level 11  
    Płyn do udrażniania głowicy naprawił problem.