Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik przepełnienia szamba z dzwonka bezprzewodowego.

dzianiu 02 Jan 2020 10:13 1527 29
    dzianiu
    Level 8  
    Piszę do szanownych kolegów z prośbą o pomoc. Wpadłem na pomysł, aby wykonać prosty czujnik szamba z bezprzewodowego dzwonka:
    https://archiwum.allegro.pl/oferta/dzwonek-be...wy-sieciowy-150m-melodie-led-i6490827050.html
    Jak pewnie się domyślacie, załącznik z nadajnika dzwonka zastąpiłem magnetycznym czujnikiem poziomu cieszy i pozostawiłem całość koło szamba. Odbiornik od dzwonka podłączony jest w domu do gniazda 230V. Wszystko byłoby idealnie gdyby nie fakt, że gdy poziom cieczy osiągnie odpowiedni poziom, dzwonek wydaje tylko jeden gong a załączony nadajnik rozładowuje szybko baterie.
    Myślałem o jakimś rozwiązaniu, które powodowałoby pojawianie się napięcia na nadajniku tylko okresowo. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to wykonać? A może jakieś inne rozwiązanie w tej sytuacji. Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
  • Helpful post
    bumble
    User under supervision
    Myśle ze przed nadajnikiem można zastosować licznik impulsow albo przekaźnik czasowy. Przekaźnik czasowy ustawiony np na 3 sek robił by za naciśnięcie przycisku dzwonka. Czyli jak pojawia się stan wysoki z pływaka przekaźnik zadziała i zewrze nadajnik na nastawiony czas. 3 sek co spowoduje zadziałanie dzwonka. Rozwarcie i zwarcie styków czujnika poziomu po tych 3 sekundach spowoduje ponowne zadziałanie.

Dodano po 1 [minuty]:

Normalne ze teraz rozładowuje baterie jak jest przycisk wciśnięty cały czas długo i nadajnik pracuje.
    dzianiu
    Level 8  
    bumble wrote:
    Myśle ze przed nadajnikiem można zastosować licznik impulsow albo przekaźnik czasowy. Przekaźnik czasowy ustawiony np na 3 sek robił by za naciśnięcie przycisku dzwonka. Czyli jak pojawia się stan wysoki z pływaka przekaźnik zadziała i zewrze nadajnik na nastawiony czas. 3 sek co spowoduje zadziałanie dzwonka. Rozwarcie i zwarcie styków czujnika poziomu po tych 3 sekundach spowoduje ponowne zadziałanie.

Dodano po 1 [minuty]:

Normalne ze teraz rozładowuje baterie jak jest przycisk wciśnięty cały czas długo i nadajnik pracuje.

Dzięki, a ten licznik impulsów to kupić czy zrobić można?
    bumble
    User under supervision
    Nie jestem pewien ci do licznika impulsów bo on zlicza impulsy i co któryś zwiera styk wyjściowy. Nie wiem czy zadziała na jedno zwarcie wejścia. Natomiast prosty przekaźnik czasowy będzie dobry na pewno. Trzeba kupić to groszowe sprawy.
    dzianiu
    Level 8  
    bumble wrote:
    Nie jestem pewien ci do licznika impulsów bo on zlicza impulsy i co któryś zwiera styk wyjściowy. Nie wiem czy zadziała na jedno zwarcie wejścia. Natomiast prosty przekaźnik czasowy będzie dobry na pewno. Trzeba kupić to groszowe sprawy.

Taki przekaźnik czasowy ma swoje zasilanie? A on nie działa tak, że zwiera ale po czasie i jednorazowo? Zależałoby mi aby alarm powtarzał się co jakiś czas.
    dzianiu
    Level 8  
    bumble wrote:
    Czyli czujnik poziomu to tylko styki?

Tutaj prosty przykład do samodzielnego zrobienia. Układ 555.

tal, tylko styki. A podesłałbyś mi linka do jakiegoś gotowego układu? serdeczne dzięki :)
    bumble
    User under supervision
    Nie mam. Zasilanie tego przycisku to bateryjką 3.3V? Jakie tam zasilanie jest. Trzeba szukać na necie układ pod zasilanie takie jak bateryjka w przycisku.
    dzianiu
    Level 8  
    jest bateryjka 12 v

Dodano po 8 [minuty]:

Link usunięto - Regulamin, pkt 3.1.18/trymer01
    coś takiego?

Dodano po 44 [minuty]:

Tak sobie myślę, że chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Problem jest nie tylko w tym że rozładowuje się bateria po tym jak ciecz załącza dzwonek ale też w tym że jedno naciśnięcie generuje tylko jeden gong dzwonka. Tak jest skonstruowany ten dzwonek że jedno naciśniecie go, (nawet jak trzyma się go wciśniętego na stałe) to generuje tylko jeden gong. Łatwo jeden gong przegapić dlatego potrzebne by było coś co po zwarciu pływaka będzie podawać napięcie w określonych odstępach, ewentualnie w określonych odstępach będzie załączać i rozłączać.
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Gong zastąp buzzerem z generatorem albo diodą LED.
    LED chyba będzie lepszy bo nie obudzi wszystkich w nocy, a wystarczy jak raz dziennie spojrzysz czy LED się pali.
    bumble
    User under supervision
    dzianiu wrote:
    https://allegro.pl/oferta/modul-czasowy-ne555-opozniacz-przekaznik-12v-10a-l-8516661756
    coś takiego?

Nie.
    Cytat:
    "Moduł włącza przekaźnik po włączeniu zasilania z ustaloną zwłoką 0-10s (opóźnieniem) i pozostaje tak aż do zaniku zasilania"
    Ty potrzebujesz żeby po podaniu zasilania po np 10s przekaźnik zadziałał na np 3 sekundy i rozłączył się.
    TvWidget
    Level 37  
    dzianiu wrote:
    Tak sobie myślę, że chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Problem jest nie tylko w tym że rozładowuje się bateria po tym jak ciecz załącza

Pomyśl może o innych użytkownikach pasma. Dzwonek bezprzewodowy może być użytkowany, ponieważ nadaje sygnał tylko sporadycznie. Nadawanie sygnału ciągłego jest sprzeczne z prawem.
    bumble
    User under supervision
    No właśnie o to się rozchodzi. Nie chcemy żeby to działało cały czas. Co do innych użytkowników to zasięg tego jest znikomy.
    TvWidget wrote:
    Nadawanie sygnału ciągłego jest sprzeczne z prawem.

Czy może kolega przytoczyć jakąś ustawę albo paragraf bo szczerze to pierwszy raz słyszę.
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    Jak zrobić prosto? Najpierw nadajnik. Szeregowo z czujnikiem wlutować kondensator. Dobrać doświadczalnie ale pewno góra kilkanaście mikrofaradów. To zapewni impuls a nie ciągły prąd do nadajnika.

Odbiornik, wyprowadzić przewody z głośniczka, dodać prostownik, darlingtona i przekaźnik miniaturowy ze stykiem samopodtrzymania. Do niego led.
    TvWidget
    Level 37  
    bumble wrote:
    Czy może kolega przytoczyć jakąś ustawę albo paragraf bo szczerze to pierwszy raz słyszę.

Wymagania jakie ma spełniać urządzenie, jakie może być użytkowane bez zezwolenia radiowego określa dyrektywa RED. Moim zdaniem produkt jaki stworzył autor pytania nie spełnia wymagań tej dyrektywy.
  • Helpful post
    bumble
    User under supervision
    TvWidget wrote:
    bumble wrote:

Wymagania jakie ma spełniać urządzenie, jakie może być użytkowane bez zezwolenia radiowego określa dyrektywa RED. Moim zdaniem produkt jaki stworzył autor pytania nie spełnia wymagań tej dyrektywy.

Tam też są dzwonki do drzwi?
  • Helpful post
    TvWidget
    Level 37  
    bumble wrote:
    Tam też są dzwonki do drzwi?

W praktyce dyrektywa dotyczy każdego produktu elektrycznego lub elektronicznego, który celowo emituje lub odbiera fale radiowe.
    Jedyne co zmienił autor pytania w stosunku do oryginalnego produktu to współczynnik zajętości pasma. Nie może on przekroczyć określonych wartości.
    Z puntu widzenia funkcjonalności urządzenia nie ma sensu w 100% zawłaszczać pasma. Wystarczy wysyłać krótką informację o przepełnieniu zbiornika np. co 15 min. Czyli zająć pasmo np. tylko na 0.01% czasu.
    Jeśli chodzi o praktyczne rozwiązania to proponuję dodać jakiś energooszczędny timer służący do okresowego zwierania styku dzwonka.
  • Helpful post
    bumble
    User under supervision
    Tak. Nawet nie można bo bateryjki szybko padają i o to chodzi. Jak zbiornik się przepełni zwierz przycisk który daje jeden impuls do odbiornika a ten powtarza alarmy do skasowania.
  • Helpful post
    danielrtv
    Level 15  
    kortyleski wrote:
    Jak zrobić prosto? Najpierw nadajnik. Szeregowo z czujnikiem wlutować kondensator. Dobrać doświadczalnie ale pewno góra kilkanaście mikrofaradów. To zapewni impuls a nie ciągły prąd do nadajnika.

Odbiornik, wyprowadzić przewody z głośniczka, dodać prostownik, darlingtona i przekaźnik miniaturowy ze stykiem samopodtrzymania. Do niego led.

Bardzo dobry pomysł kolegi.
    Kondensator proponuje dać ok 1000 mikrofaradów dla pewności zadziałania :D
    dzianiu
    Level 8  
    Ostatecznie zrobiłem tak, że gdy ciecz osiągnie odpowiedni poziom , pływak przekazuje napięcie do modułu generatora.
    Link usunięto - Regulamin, pkt 3.1.18/trymer01
    Generator ten ma minimalną częstotliwość 1Hz więc ustawiony na minimum raz na sekundę zasila nadajnik, który uruchamia gong. Efekt jest taki że gdy szambo się napełni dzwonek dzwoni cały czas.Tak jak zauważył kolega TvWidget optymalnie byłoby gdyby sygnał z nadajnika był wysyłany raz na np 15 min albo nawet rzadziej. Czy mogę jakoś zmodyfikować ten generator aby jeszcze zmniejszyć jego częstotliwość ?
    dzianiu
    Level 8  
    kortyleski wrote:

Mam prośbę, może mi kolega podesłać linka do jakiegoś takiego przekaźnika miniaturowego z samopodtrzymaniem? Szukam i nic takiego nie mogę znaleźć. dzięki!
    kortyleski
    Level 43  
    Każdy mały przekaźnik się nada. Jakie zasilanie ma odbiornik ?
    dzianiu
    Level 8  
    kortyleski wrote:
    Każdy mały przekaźnik się nada. Jakie zasilanie ma odbiornik ?

z gniazda 230 V

Dodano po 13 [minuty]:

Jeżeli dobrze rozumiem, przekaźnik ze stykiem podtrzymania działa na tej zasadzie, że gdy pojawi się impuls( czyli w moim konkretnym przypadku sygnał z nadajnik) to pozostaje zwarty aż do momentu zaniku napięcia zasilającego przekaźnik?
    kortyleski
    Level 43  
    dzianiu wrote:
    Jeżeli dobrze rozumiem, przekaźnik ze stykiem podtrzymania działa na tej zasadzie, że gdy pojawi się impuls( czyli w moim konkretnym przypadku sygnał z nadajnik) to pozostaje zwarty aż do momentu zaniku napięcia zasilającego przekaźnik?

Dobrze rozumiesz. Jak chwilę czasu ogarnę to namaluję schemat
    bumble
    User under supervision
    Do momentu aż minie nastawiony czas. Do momentu za ilu zasilania wystarczy zwykły przekaźnik z samopodtrzymaniem.

Dodano po 35 [sekundy]:

dzianiu wrote:
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    bumble wrote:
    Do momentu aż minie nastawiony czas. Do momentu za ilu zasilania wystarczy zwykły przekaźnik z samopodtrzymaniem.

Napisz jeszcze raz tylko w ludzkim języku

Dodano po 14 [minuty]:

Czujnik przepełnienia szamba z dzwonka bezprzewodowego.

Tak na szybko. Przekaźnik w sumie dowolny byle cewka na 12V , nawet typowy samochodowy może być. Zasilacz przykładowo podałem, dla typowej syrenki piezo wystarczy. Należy dobrać tak by prądu wystarczyło dla urządzeń wykonawczych.
    dzianiu
    Level 8  
    Dzięki! Jeżeli jednak dobrze rozumiem, to taki układ mógłbym zastąpić takim modułem przekaźnika:
    https://allegro.pl/oferta/modul-przekaznika-1...tyki-10a-250vac-5v-8265615763?item=8265615763

i jeszcze jedno pytanie. W nadajniku pisałeś, aby podłączyć szeregowo kondensator w celu uzyskania impulsu. Rozumiem, że przed kolejnym alarmem będzie trzeba poczekać aż kondensator się samoistnie rozładuje?

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Teraz tak myślę, że chyba w tym module który podesłałem powyżej sygnał sterujący musiałby być ciągły aby załączyć diodę na stałe. Chyba wobec tego musiałby być przekaźnik bistabilny jak ten:
    https://allegro.pl/oferta/przekaznik-12-24v-bistabilny-10a-tk10-1p-8999860354
    jak rozumiem w tym do zmiany stanu wystarczy jeden impuls.
    dzianiu
    Level 8  
    kortyleski wrote:

Rozumiem , że możliwość kolejnego alarmu będzie po samorozładowaniu się kondensatora w nadajniku?
    dzianiu
    Level 8  
    Zrobiłem zgodnie z podesłanym schematem i wszystko super działa, wielkie dzięki! Pytanie tylko o ten kondensator podłączony szeregowo z czujnikiem, jak wyżej.
    dzianiu
    Level 8  
    Mam do kolegów jeszcze jedno pytanie. Chcąc udoskonalić powyższy projekt zastąpiłem pływakowy włącznik sondą z dwoma elektrodami oparty na układzie darlingtona z tranzystorem BC547. Zanurzenie elektrod powoduje wywołanie alarmu. Problem w tym, że zastosowany wcześniej w szeregu kondensator który miał wywoływać jednorazowy sygnał a później po naładowaniu działać jak przerwa w obwodzie powoli się doładowuje nawet przy lekko wilgotnych elektrodach. Wszystko działa więc super jeżeli sonda jest idealnie sucha, ale jeżeli jest chodź trochę wilgotna to z czasem ładuje się kondensator i jak sonda zanurzy się już w cieczy to niestety nadajnik nie działa. Czy jest jakieś proste rozwiązanie, które powodowałoby żeby wyeliminować to powolne doładowywanie kondensatora?