Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Żelazko Philips GC 9550 z generatorem pary - nie działa

02 Sty 2020 15:36 270 5
  • Poziom 7  
    Witam serdecznie problem polega na tym że żelazko owszem działa, lecz po kilku minutach normalnej pracy przestaje. To znaczy że działa lecz nie wydobywa pary. Obstawiam elektrozawór lecz jak można go prostym sposobem sprawdzić, bo nie chce zamawiać nowego jeśli nie będę miał 100% pewności że to nie to. Z góry dziękuję za pomoc.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 34  
    Tak jeszcze z ciekawości, zapytam jesteś pewien, że to nie jest automatyczny wyłącznik, ani tryb eco nie jest włączony?
  • Poziom 7  
    Tryb eko nie wchodzi w grę, ponieważ próby robię na normalnym trybie, co do automatycznego wyłącznika nie jestem pewien.
    Natomiast pod elektrozawór mam podłączony miernik i gdy żelazko jest wystudzone to nie pokazuje napięcia. Po nagrzaniu zaczyna normalnie działać lecz kapie z zelazka przez pewien czas woda. W momencie naciśnięciu przycisku pary na zelazku wartości na to mierniku sięgają 230 volt. A gdy już teoretycznie przestanie działać wyrzut pary to na mierniku wskazuję 209 v i się waha, lecz gdy zostanie wcisniety przycisk pary podnosi się do 230v.
  • Poziom 43  
    @Bartek198416 Sprawdź to dodatkowo żarówka żarową np. 40 W //220V. podłączoną do cewki. Zawór jest sterowany przez triak. Mógł uszkodzić się sam triak, albo transoptor nim sterujący.

  • Specjalista AGD
    Z opisu wnioskuję dwie przyczyny :

    Kamień , który osadził się na tyle w boilerze, iż daje błędny sygnał uruchomienia pompy ( w tym wypadku nie daje sygnału, woda się kończy i kończy się parowanie)

    Cewką elektrozaworu która się przegrzewa i traci swoją rezystancję , zjawisko dosyć powszechne, cewki jakością nie grzeszą i przy mocnym rozgrzaniu brak jej "mocy" aby ruszyć elekteozaworem, po ostygnięciu działa poprawnie.